Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Antti Tuomainen: Healeren | bog.guide.dk

Antti Tuomainen: Healeren

Den globale opvarmning og radikale politiske kræfter er vigtige elementer i en finsk krimi, hvor hovedpersonen frygter for sin kones liv.

Krimi

Antti Tuomainen: Healeren
(Parantaja, 2010)
Oversat af Birgita Bonde Hansen
207 sider, 249 kr.
Modtryk

MIB_healeren.jpgDengang vi her i landet havde en monokultur, dvs. kun én tv-kanal, lå gaderne øde, når der blev vist Panduro på de sort-hvide skærme. Lige så sikkert var det, at nationen blev grebet af kollektiv rastløshed, når der annonceredes finsk tv-drama. Hvad i alverden skulle man give sig til, når dystre og gravalvorlige finner udspillede skæbnetunge tragedier, og det endda på et underligt sprog, som ingen forstod?

I den aktuelle globaliserede multikultur bliver det vanskeligere og vanskeligere at knytte national selvforståelse og omgivelsernes nationale fordomme sammen med kulturelle produkter. Det er snarere, som om kulturens producenter shopper rundt i et enormt supermarked, hvor de tager det med i indkøbsvognen, som forekommer interessant og anvendeligt her og nu.

I en anden nys udgiven finsk krimi, Matti Rönkäs ”Grænsegængeren”, var der tale om en historie, der ganske vist havde Karelen, dvs. det russisk-finske grænseområde som kulisse, men som ellers lænede sig op ad amerikanske mafiakrimier.

Antti Tuomainens ”Healeren” er også en historie, der ikke nødvendigvis behøver et stempel med ”Made in Finland”.

Accelererende opvarmning

Digteren Tapani Lehtinen kan ikke finde sin kone. Hun er dybdeborende journalist, og for øjeblikket efterforsker hun en sag om en række brutale drab på hele familier.

Det fælles træk er, at familiefædrene alle har haft positioner i samfundet, hvor de har haft mulighed for at udøve betydelig indflydelse, men ikke har gjort det.

Den globale opvarmning er nemlig pludseligt accelererende. I Helsingfors har det regnet uafbrudt i de seneste mange måneder. De globale infrastrukturer er ved at gå op i sømmene. De skandinaver, der har midlerne, tager længere mod nord, hvor klimaet er koldere og mere stabilt. De, der bor længere mod syd i Sydeuropa og Afrika, søger til Nordeuropa, hvor det er relativt bedre end hjemme.

Lehtinen frygter, at hustruen er kommet for tæt på drabsmanden, der kalder sig ”healeren” i de spor, som han efterlader sig.

Lehtinen går i gang bistået af en indvandrertaxachauffør. Ved at grave sig tilbage i konens fortid, fra før de mødtes 10 år tidligere, bliver han klar over forhold i dengang stærkt radikaliserede kredse, der forklarer en hel del om ”healeren”, men som også gør det klart, at hans kone er i stor fare, hvis hun da overhovedet er i live.

Udfordring til læserne

”Healeren” er en historie, der blander dystopisk fremtidsvision med gængse krimielementer. Resultatet er en civilisationspessimistisk historie, der erstatter krimiens forudsætning om et fungerende retssamfund med værdier og normers opløsning under en akut økologisk krise. En stærk udfordring til både fiktive figurer og levende læsere.

Anmeldelse: Jógvan Isaksen: Korsmesse

11-01-2010: Plottet i Jógvan Isaksens nye krimi er en anelse forceret. Læs artikel

Anmeldelse: For meget kliché

03-04-2008: Krimi: Plottet er for svagt i ”De usynlige brødre”. Læs artikel

Anmeldelse af Julia Franck - Kærlighedstjener

15-10-2014: Lystfuld roman fra sluthalvfemsernes Berlin. Dengang man stadig kunne fornemme lugten af brunkul om vinteren. Læs artikel

Anmeldelse af Robert Galbraith - Silkeorm

12-10-2014: Robert Galbraith, alias J.K. Rowling, fortsætter veloplagt sit krimiprojekt. Læs artikel

Anmeldelse af Thomas Rydahl - Eremitten

26-09-2014: En dansk debutant bruger krimiformatet til at fortælle en historie om elementært menneskeværd. Helt anderledes og meget mere ambitiøst end stakkene af velfærdskrimier. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...