Anmeldelse:
Anmeldelse: 2 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Anne-Mette Riis Rasmussen -.. | bog.guide.dk

Svigt og havspøgelser

Anne-Mette Riis Rasmussen har et vældigt sprogligt overskud. Desværre drukner det i en fortælling, som ikke kan finde balancen mellem fantasi og virkelighed.

Roman
Anne-Mette Riis Rasmussen
HAVMANDENS HOTEL

168 sider, 250 kr.

Tiderne Skifter


B971030066Z.1_20140701183600_000+G1RE3OKN.1-0.jpg

”Havmandens hotel” er en roman om at blive svigtet og selv svigte.

Den handler om en kvindelig arkitekt i fyrrerne, der i forskellige varianter gentager sin fars bedrag. Det er en forbandelse, som hun ikke kan slippe fri af, og for at kompensere drømmer hun sig ind i Havmandens hotel:

»Først nu bliver hun klar over, at noget er helt anderledes, end det plejer. Hun mærker bunden under sine fødder, det fineste, blødeste silkesand. Vandet omkring hende er krystalblåt. Der er ingen strøm, ingen modstand. En blinkende stime dukker op ud af intet og passerer få meter fra hende. Hun står på havbunden og trækker vejret ubesværet som en fisk. Hun går ind på hotellet.«

Drømmen om hotellet på havbunden er en tro kopi af barndommens tegninger og en direkte inspiration til et senere arkitektonisk projekt, og den invaderer gradvist mere og mere af virkeligheden.

Tvangsmæssig tiltrækning

Helle, som kvinden hedder, lever sit kuldsejlede liv på eskapismens skrøbelige lerfødder. Det må gå galt, men inden vi når så vidt, sender forfatteren sin fortæller på rejse tilbage i tiden. Bid for bid oprulles de dele af barndom og ungdom, som kaster et opklarende lys på hendes nuværende kaos.

Der er tiden, før svigtet sker, og der er tiden efter. Tiden før handler om lykkelige ferier i Lysted ved Vesterhavet sammen med moster Nete og kusine Clara. Tiden efter handler om sorg, vaklende fodfæste, forliste forhold, ufattelige svigt samt et nyt, men alt andet end harmonisk voksenliv i Lysted.

Tematisk hænger stoffet godt sammen. Man er ikke længe om at fatte de indre forbindelseslinjer mellem faderen, der forlader sin egen familie for at flytte ind hos mosteren og kusinen, og Helle, der flygter fra ægteskabet med Jens Peter.

For slet ikke at tale om den måde, hvorpå hun næsten tvangsmæssigt tiltrækkes af kusinens eksmand Henrik.

Helles liv er en sand opvisning i svigtets mange facetter, som gennemspilles på forskellige psykologiske niveauer. Problemet opstår, når forfatteren forsøger at skabe en subtil overbygning af erotisk svævende drømmesyn.

Savner konsistens

Et par blege genfærd i stuen er ikke nok til at skabe en flerdimensionel realisme. I ”Havmandens hotel” savner drømmene den konsistens, som kunne gøre universet autentisk på den magiske måde.

Anne-Mette Riis Rasmussens stil hænger ubeslutsomt mellem den konkrete verden og fantasiens, og romanens enkelte dele falder fra hinanden.

Det er som at læse to lange noveller. Den ene er en orgiastisk eufori. Den anden er en forstemmende fortælling om livets uoprettelige slag.

Anmeldelse af César Aira - Hvordan jeg blev nonne

08-03-2014: Den argentinske forfatter César Aira lovprises af læsere over hele verden, men hans nyeste roman på dansk er en flad oplevelse. Læs artikel

Anmeldelse af Per Bloch - Ti tyve tredive

22-10-2013: Performancekunstneren Per Bloch romandebuterer med fin, men også lidt krukket og fortænkt fortælling om barndommens store traumer. Læs artikel

Anmeldelse: Beate Grimsrud: En dåre fri

02-06-2011: En barsk historie om en kvinde, der uendeligt langsomt får repareret sit splittede hoved. Læseren føres direkte ind i psykens grænseland. Læs artikel

Anmeldelse: Hanne Ørstavik: Kaldet - romanen

19-02-2009: Ny roman fra nordmanden Hanne Ørstavik. Læs artikel

Anmeldelse: Gerbrand Bakker: Ovenpå er der stille

02-09-2008: Gerbrand Bekker skriver lavmælt og vemodigt om en eksistens i vigesporet. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...