Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Aline Sax: Mellem to verdener | bog.guide.dk

Aline Sax: Mellem to verdener

En ungdomsroman, der henvender sig til en ganske bestemt udsat gruppe af teenagere fordomsfrit og medfølende.

Roman

Aline Sax:

Mellem to verdener

Fra hollandsk ved Birthe Lundsgaard

370 sider, 299 kr.

Forlaget Turbine

Er udkommet

Emnet er måske navnlig i Belgien behæftet med tabu. Hvordan en dreng på 17-18 år erkender sin seksualitet, og hvilke smertefulde konflikter det medfører.

For ham er det dobbelt svært, fordi han er tvilling, og Alexander, som han er dybt forbundet med, er til piger og forstår ikke et kuk af, hvad der foregår i Adriaans hjerte og krop.

Dette alvorlige tema har den unge belgier Aline Sax, født i 1984, kastet sig ud i med liv og sjæl og fået noget ganske rørende ud af. ”Mellem to verdener” er bogstavelig, idet handlingen spænder over det ludfattige Belgien omkring 1910 og New York i den såkaldte fagre nye verden parallelt med den tvedelte kønsorientering.

Ladt alene

Aline har læst grundigt på sin udvandrerhistorie, for skildringen af den udpinte landbofamilie virker meget autentisk. De har solgt alt for et bedre liv i Amerika, hvor de drømmer om et frodigt landbrug. De indskibes i lasten på et passagerskib, hvor de overlever med nød og næppe for blot, da de når frem til USA, at blive sendt tilbage.

Lige bortset fra Adriaan. Den arme knøs vandrer hjemløs omkring i New Yorks gader uden penge og uden at kunne et ord engelsk.

En portier på et hotel forbarmer sig over den smukke dreng og giver ham husly i sin lille lejlighed og skaffer ham samtidigt et job som opvasker, men selvfølgelig til en ussel løn.

Det liv, som den naive Adriaan nu oplever sammen med Jack, der bliver oprigtigt forelsket i ham, er fjernt fra de store vidder, de gyldne kornmarker og jorden, som de ville få gratis til at dyrke.

Det rene hjerte

Et New York på vrangen med skræmmende fattigdom, sult, kriminalitet, ludere, betændte homobarer. Ikke desto mindre, fordi Jack med langsom forførelse har lært ham at kende sig selv om bøsse - men så nænsomt, så nærsomt, Aline Sax skriver jo med kvindesind - og fordi han selv kommer til at elske Jack af hele sit rene hjerte, vælger han at blive hos ham i New York.

Dette skønt hans elskede tvilling igen har sparet op til at komme til USA for at finde den bror, som han skulle dele livsdrømmen med.

Uforstående

Alexander er stadig den naive bondeknold og forstår ikke et pluk af det, der udspiller sig for næsen af ham i storbyens homoseksuelle miljø.

Og her befinder den unge læser, som romanen er skrevet til, sig i et fiktivt hverken-eller og i tvivl om følelser, og hvad der er det rette at gøre. Uden den borgerlige morals pegefinger. Men aldrig i tvivl om hjertets rettigheder. De unge har det ikke let.

Anmeldelse af Aline Sax - Dobbeltspil

11-05-2014: Hovedpersonerne i Aline Sax’ nye ungdomsroman er rodløse, småkriminelle, homoseksuelle – og lidt uskarpt beskrevet. Læs artikel

Anmeldelse af Line-Marie Lång - Artiskokhjerte

19-04-2014: Line-Marie Långs skræmmende ungdomsroman for tungnemme voksne bliver hængende som tinnitus. Det er intenst og ubehageligt. Læs artikel

Anmeldelse af Lilja Scherfig - Bobolina

20-03-2014: Lilja Scherfig skriver boblende muntert om en frimodig cirkus-teenagepiges opdagelse af sig selv. Læs artikel

Anmeldelse af Endre Lund Eriksen - Den sommer far blev homo

05-11-2013: Hans far er bøsse, hans hund er liderlig, og livet er svært for 13-årige Arvid. Læs artikel

Anmeldelse af Oliver Zahle - Elefantstenen

08-11-2014: Oliver Zahles fine fortælling om en dreng, der tryller en elefant frem for ikke længere at være den tykkeste i Thyborøn, har ikke gods nok til at fylde en roman. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...