Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Alexandre Salmela: 27 eller døden skraber | bog.guide.dk

Alexandre Salmela: 27 eller døden skraber

En sprudlende debutant skriver om kampen for at blive forfatter.


Roman
Alexandre Salmela:
27 eller døden skraber kunstneren
Oversat fra finsk afSiri Nordborg Møller
302 sider, 299,95 kr.
Gyldendal

30196692 -.jpg

Sådan må et ungt forfatterskab næsten begynde: Overstadigt boblende og ureglementeret eksperimenterende.

”27 eller døden skaber kunstneren” er en ren pyt-i-pande af, hvad der lige ligger på køl i traditionens fryserum af genrer, ord og udtryk og så alt det nye, som fosser ud af den ustryrligt sprudlende slovakisk-finske forfatter Alexandra Salmela.

Der er en voldsom energi på spil i romanen om Angie alias Marta, der drømmer om at blive forfatter. Hun er 27 år. En alder af mytiske dimensioner ifølge hende, som har læst på historien og fundet frem til alle de kunstnere, der døde lige præcis som 27-årige.

Det er den alder, siger hun, »hvorfra de sande kunstnere tager et skridt ud i det ukendte og forsvinder ind i legendernes univers, mens de efterlader deres middelmådige samtidige og sørgende bag sig«.

Men før hun vil føje sit eget navn til dødslisten, som tæller bl.a. Kurt Cobain og Jim Morrison, vil hun skabe et strålende værk.

Mellem drøm og virkelighed

Angie har svært ved at komme i gang med skriveprocessen. Livet som falleret student i Prag er ikke just befordrende for kreativiteten.

Hun installerer sig i en sauna langt ude på landet i Finland og bliver nabo til nogle økoideologer med rifter på sjælen.

In the middle of nowhere er der ironisk nok meget at skrive om. Stoffet hentes lige ud af aktiviteterne omkring den finske masseovn, brændestak og kompost, mens den latente mislyd mellem manden og konen i huset, i romanen kaldet husbond og husmor, skratter hånligt i baggrunden.

Romanen er svirpende samfundskritisk, og Angie får virkelig klædt den hjemmevævede familie med de politisk korrekte holdninger af til skindet.

Det er en blottelse, som også allegorisk beskriver den splittelse mellem drøm og virkelighed, som hun selv lider under.

Hun vil gerne skrive et fiktivt værk, men kan ikke andet end kopiere sit eget liv. Familien har et ideal om livet, som ikke kan omsættes til hverdagen, og således er begge parter fanget i det samme nedslående vilkår.

Fornemmelse for komik

Alexandra Salmela leger med genrerne, og romanen veksler mellem skarptskårne skuespilsdialoger, naive hverdagseventyr, selvironiske iagttagelser og satiriske portrætter. Alt er gennemtrængt af en stærk sans for komik. Når tøjdyret Hr. Øffesen grynter sine søde historier, og katten Kassandra vrænger af den hule familielykke, mærker man Alexandra Salmelas sans for at vinkle skævt og grine lodret.

Romanen er lige dele metatekst og tekst og falder dermed inden for den samme tendens, som danskeren Lone Aburas markerede med debuten ”Føtexsøen”.

Begge romaner kredser om debutantens vanskeligheder, som er forfatterens egne, begge forfattere skriver sig selv ind i en mere eller mindre autofiktiv historie, som bliver til hen ad vejen. Det er forfriskende i øjeblikket, men også lidt skriveøvelsesagtigt.

Alexandra Salmela har talent. Med ”27 eller døden skaber kunstnere” har hun arbejdet sig frem til en uanstrengt forfatteridentitet. Nu skal hun bare finde på noget mere vægtigt at skrive om end de forhåndenværende bøvlede forhold.

Anmeldelse af John Williams - Stoner

04-05-2014: Roman: John Williams’ glemte mesterværk fra 1965 er endelig kommet til ære og værdighed igen. Læs den! Læs artikel

Anmeldelse af Mikkel Lauritzen - Eksil på hovedgaden

08-04-2014: Rapperen Mikkel Lauritzen debuterer med en roman om livet som rockmusiker. Hovedpersonen er interessant, men fortælleren gør bogen trættende. Læs artikel

Anmeldelse: Jeppe Krogsgaard Christensen: Natjager

27-02-2011: Jeppe Krogsgaard Christensens lovende debutroman ”Natjager” er spækket med litterære og musikalske referencer. Læs artikel

Anmeldelse af Jakob Aahauge - Hvordan vi lever

11-11-2014: Jakob Aahauge debuterer med 15 ultrakorte fortællinger om et menneske uden mål eller retning. Det er både godt og skidt. Læs artikel

Anmeldelse af Oliver Zahle - Elefantstenen

08-11-2014: Oliver Zahles fine fortælling om en dreng, der tryller en elefant frem for ikke længere at være den tykkeste i Thyborøn, har ikke gods nok til at fylde en roman. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...