Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Albert Cossery - Tiggerne og de.. | bog.guide.dk

Den overlegne tigger

Diskussionen om det gode liv har altid fundet sted. Albert Cosserys alvorsdybe farce over det klassiske tema er blændende underholdning.

Roman
Albert Cossery
TIGGERNE OG DE HOVMODIGE

(”Mendiants et Orgueilleux”, 1955)

Oversat fra fransk af Ove Gregers Petersen

201 sider, 199 kr.

Løvens Forlag


B971647078Z.1_20141030172406_000+G88GPNDV.1-0.jpg

Det aarhusianske Løvens Forlag er et ungt, modigt og idealistisk foretagende, som arbejder ud fra devisen: Kun det bedste er godt nok.

Siden grundlæggelsen i 2011 har det lanceret to serier, Mesterlige Debuter og Glemte Mesterværker, mens serien Nordiske Fortællere er lige på trapperne.

Det er vanvittig ambitiøst og afsindigt opmuntrende, at nogle tør drive et forlag på høje idealer og benhård kvalitetssans. Forhåbentlig bidrager forlagets hyggelige cafeer m.m. med lidt cool cash.

Hvilken rolle spiller det?

Forlagets nyeste satsning, ”Tiggerne og de hovmodige” af Albert Cossery, fransk forfatter med ægyptisk baggrund, er en perlende kammerspilskomedie med dystre, eksistentielle mellemspil.

Romanen fra 1955 er aldrig tidligere udkommet på dansk, til trods for at Albert Cossery indtil sin død i 2008 var en levende legende.

Fortællingen om tiggeren Gohar, der med sin stoiske ro provokerer det ægyptiske retssystem og klassesamfund, da han slår en ung luder ihjel, er ubetalelig. Den vender temaet forbrydelse og straf på hovedet og gør skyld og uskyld til et spørgsmål om livsduelighed.

I denne roman fælder morderen dommen, mens politiet sættes under anklage, fordi sandheden om rigtigt og forkert for længst er løsrevet fra de gennemkorrumperede samfundsinstitutioner.

Det er ikke overraskende, at den nidkære kriminalkommissær Nour El Dine på trods af en hurtig opklaring af det motivløse mord ender med at konkludere: »Hvilke rolle spillede det nu? Han havde tænkt sig at indgive sin opsigelse og fremover leve som tigger.«

Ånd, vid og karisma

Romanens ubestridte centrum og omdrejningspunkt for det plot, som binder personerne sammen, er Gohar. Han er en falleret universitetslektor, der har forladt sin stilling i protest over de politiske vilkår i landet. Han vil hellere være fri og fattig end understøtte en regering, som han foragter; han vil hellere leve livet end undervise i det. Og det gør han så, lykkelig omtåget af hash.

Albert Cossery er humoristisk på den gnæggende, gavtyveagtige måde, og romanen sprudler af mørk absurditet og komik. Når han skildrer forholdet mellem en mand uden arme og ben og hans jaloux kone, Gohars larmende naboer, vrider man sig af grin.

Persontegningerne er hele vejen igennem levende og underfundige. Gohar, hans pusherven, den homoseksuelle kommissær eller den luddovne embedsmand samt de mange bifigurer er fremragende beskrevet.

”Tiggerne og de hovmodige” er spidsfindig livsfilosofi på underholdningens velsmurte betingelser; en jordnær roman fuld af ånd, vid og stærk karisma.

Anmeldelse af Eiríkur Örn Norddahl - Ondskab

08-11-2014: Eiríkur Örn Norddahl tager humoren til hjælp, når han rister sin egen generation i eftervarmen fra de tyske gaskamre. Læs artikel

Anmeldelse af Mikael Bergstrand - Tåge over Darjeeling

26-06-2014: Den svenske forfatter Mikael Bergstrand placerer en midaldrende reklamemand midt i et indisk kærlighedsdrama. Det giver god ferielæsning. Læs artikel

Anmeldelse af Henrik Dahl - NT. En forstadstragedie

06-09-2013: Henrik Dahl udstiller kvinder med fikse ideer. Men det er for nemt at latterliggøre en karakter, som ligner Camilla Plum på speed. Læs artikel

Anmeldelse: Paul Torday: Laksefiskeri i Yemen

28-07-2012: Roman: Paul Tordays debutroman er både interessant og rammende, men river på grund af formen aldrig sin læser helt med. Læs artikel

Anmeldelse: Meghan D. Jakobsen: Kære Skat

11-06-2010: "Kære skat" kan læses af både nyskilte og nygifte - og af alle dem midt i mellem, der vil være klogere på kærligheden og alt dens (u)væsen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...