Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Alan Hollinghurst: Den Lange Afsked | bog.guide.dk

Alan Hollinghurst: Den Lange Afsked

Roman: Den nye Alan Hollinghurst-roman genopliver den viktorianske tradition for melodrama.


Alan Hollinghurst: Den Lange Afsked (The Stranger's Child, 2011)
På dansk ved Agnete Stjernfelt
537 sider, 349,95 kr. Gyldendal

Hvis man synes, at der er lidt E.M. Forster - ”Værelse med udsigt,” osv. - over Alan Hollinghursts romaner, er det ikke skævt. Indflydelsen fra den edwardianske, engelske forfatter er mærkbar og villet.

Forster, der var kendt af sin samtid - lige før Første Verdenskrig - for romaner om følelsesmæssig klaustrofobi og fortrængte længsler, var også homoseksuel. Det var faktisk kriminelt lige indtil 1967 at skilte med det i Storbritannien, selv om den uofficielle seksuelle dagsorden i høj grad omfattede fænomenet. Forster skrev ganske vist en åbenhjertig selvbiografisk roman - ”Maurice” - i 1913, men den måtte vente til 1971, året efter hans død, med at blive udgivet.

Pionér i mere end 20 år

Hollinghurst må siges at tilhøre inderkredsen af det britiske litterære establishment som fejret skønlitterær forfatter, litteraturprofessor, tidligere redaktør ved Times Literary Supplement og venskaber siden studietiden i Oxford med bl.a. den tidligere hofdigter Andrew Motion.

På den ene side kender Alan Hollinghurst altså sin litteraturhistorie og -teori og hele det britiske litterære miljø og skriver da også i fuld overensstemmelse med tidens bedste romanstandarder, på den anden side har den nu 58-årige litterat været pionér i lanceringen af fiktion om homoseksualitet på det brede kommercielle litterære marked. Det skete allerede med hans ”The Swimming Pool Library” i 1988.

Siden er det blevet til fire yderligere romanværker, hvoraf vi har fået den Booker-prisbelønnede ”Line Of Beauty” fra 2004 (på dansk ”I skønhedens tjeneste”, 2005).

Andre attraktioner

Det bemærkes adskillige steder i Hollinghursts nyeste opus, at Første Verdenskrig har oplevet lidt af en historisk renæssance de senere år. Det er sket samtidig med, at de sidste britiske soldater, der har oplevet skyttegravene, er døde. Krigen er altså nu ren historie, dvs. skriftlige vidnesbyrd, monumenter, osv. Men den er også blevet lidt af en myte.

Det er så her, Hollinghurst begynder, med Cecil Valance, en ung aristokrat og digter, modelleret lidt over Rupert Brooke og Edward Thomas. Vi er i sommeren 1913, da Cecil besøger ejendommen ”To agre” i Harrow lidt uden for London. Den kan ikke måle sig med hans eget hjem, det ny-gotiske victorianske herresæde Corley Court i Berkshire, men der er andre attraktioner for den blaserte og begavede unge mand. Navnlig den yngste søn i huset, studievennen fra Cambridge, George Sawle, hvem han under et besøg indvier i kærlighedens mysterier.

Bidrag til poesibogen

Samtidig aner man, at Georges storebror, Hubert, har et forsigtigt forhold til en lokal velhavende fabrikant. Der er, med andre ord, store seksuelle spændinger under den glatpolerede, borgerlige overflade.

Cecil har let ved at forme ord til elegante digte, så George og Huberts søster Daphne får et digt - ”To agre” - til sin poesibog, der kan tolkes som en beleven kærlighedserklæring. Men er hun den virkelige adressat? Derom drejer de følgende ca. 500 sider sig.

Kritisk-ironiske referencer

Med den i 1916 heroisk døde Cecils ”To agre” som det genopdukkende og hemmelighedsfulde referencepunkt springes der i tiden hele fire gange inden historien slutter, og med familie- og venskabsbånd som den løse, ja man kunne fristes til at sige løsagtige, røde tråd.

Vi får en historie fortalt fra skiftende vinkler, og ikke alle fortællerne er lige pålidelige. Det bliver en historie, der som roman genopliver den viktorianske tradition for melodramaet, hvor skjulte breve og den slags er omdrejningspunkter for en altid dramatisk handling, men det hele pakket ind i diskret postmodernistisk gavepapir.

Det er også - og navnlig - en historie om fortrængning og forløsning af hemmelige drifter, om relationer, der knyttes på tværs og på langs af køn og sociale skel. Dertil er der, for litterært interesserede, et sandt overflødighedshorn af veloplagte kritisk-ironiske referencer til britisk litteraturhistorie gennem de seneste hundrede år.

”Den lange afsked” er en fornem britisk slægtsroman, men absolut »with a difference«.
Blå bog

  • Alan Hollinghurst
  • Født den 26. maj 1954 i Stroud, Gloucestershire, England.
  • Romanforfatter og lyriker.
  • Har siden 1981 boet i London.

Anmeldelse af Hubert Mingarelli - Fire soldater

01-11-2013: Knap et halvt år efter sin første udgivelse er forlaget Etcetera på banen med en medrivende fransk roman om russisk soldaterliv i 1919. Læs artikel

Anmeldelse: David Grossman: Kvinde på flugt fra meddelelse

18-09-2011: ”Kvinde på flugt fra meddelelse” er en voldsomt besættende og dybt foruroligende læseoplevelse, en gave fra en af verdens største forfattere. Læs artikel

Anmeldelse af James Frey og Nils Johnson-Shelton Endgame - Kaldet

03-11-2014: Multimediebog: Nyeste skud på stammen i den apokalyptiske ungdomslitteratur er en højstemt multimedieroman. Den ”Hunger Games”-lignende historie kan læses som gammeldags papirroman, eller man kan deltage i den globale skattejagt efter 500.000 dollars. Læs artikel

Anmeldelse af Christina Hesselholdt - Lykkelige familier

19-10-2014: Christina Hesselholdt genudgiver fortællinger om familien som drøm og realitet. Læs artikel

Anmeldelse af Richard Flanagan - The Narrow Road to the Deep North

15-10-2014: Præmieret: Årets Man Booker-vinder er en veldrejet historie om krigens traumer og ondskabens banalitet. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...