Anmeldelse:
Anmeldelse: 2 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Alaa al-Aswany - Den kongelige.. | bog.guide.dk

Arrogante englændere og undertrykte egyptere

Skuffende: Alaa al-Aswanys nye roman er en broget fortælling om livet i Egypten, men handlingen svinger sig aldrig op over det banale.

Roman
Alaa al-Aswany

DEN KONGELIGE EGYPTISKE

AUTOMOBILKLUB

Oversat fra arabisk af

Elisabeth Moestrup

572 sider, 299 kr.

Hr. Ferdinand


B971346963Z.1_20140904161426_000+GEGFETRJ.1-0.jpg

Alaa al-Aswany bragede igennem med ”Yacoubians hus”, som er en umådeligt charmerende roman. En god blanding af munter folkekomedie og uindpakket kritik af det egyptiske samfund. Desværre har hans efterfølgende romaner ikke nået de samme højder.

Heller ikke ”Den kongelige egyptiske automobilklub” har bare tilnærmelsesvist debutromanens kvaliteter.

Man skal være mere end almindelig fan af den egyptiske forfatter for at blive begejstret for fortællingen om tilværelsen i Kairo i årene op til Egyptens selvstændighed i 1922.

(Det må i øvrigt være en sjuskefejl, at Klubbens oprettelse dateres til 1924).

Romanen har ikke bare en, men hele to optakter til sin fortælling om britisk undertrykkelse og et spirende egyptisk oprør.

Først kommer en lettere grinagtig skildring af opfindelsen af det første motordrevne køretøj. Dernæst følger en fuldstændig uvedkommende introduktion til værkets fiktive ophavsmand og den måde, hvorpå han forfølges af sine romanfigurer.

Hovedindholdet er spredt ud på flere lokaliteter, personer og hændelser, som kun i enkelte tilfælde krydser hinanden i skæbnesvangre møder. Den gennemgående handlingstråd er livet i Klubben, hvor rige englændere samt den egyptiske konge lader sig opvarte af en skrabende underdanig tjenerstab bestående af fortrinsvis egyptere af mere eller mindre mørk hudfarve.

Englænderne beskrives gennemgående som nogle usympatiske typer med ekstravagante vaner, racistiske holdninger og herrementalitet, men heller ikke egypterne går fri af kritik.

Opspædet med sex

Tjenerne bliver styret hårdt af den magtsyge, sadistiske chef Koo, der står på englændernes side.

De fattige tjenere skal blandt andet levere størsteparten af deres drikkepenge til ham.

Da den unge Abdoun ansættes og åbenlyst stiller spørgsmålstegn ved det uretfærdige i hele aflønningssystemet, får ikke bare Koo, men hele Klubben store problemer.

Intet problem er dog større, end at de egyptiske soldater kan løse det med arrestationer og tortur af de oprørske elementer. Men før det sker, lykkes det en lille gruppe, som arbejder for Egyptens uafhængighed, at lave nogle bemærkelsesværdige ridser i glansbilledet af kongen.

Alaa al-Aswany spæder den tynde handling godt op med saftige sexscener, gerne mellem ældre kvinder og unge mænd, betagende bryllupper og voldelige ægtemænd, men det er, som om det mellemøstlige, eksotiske islæt – Alaa al-Aswanys forførende signatur – er druknet i jagten på en banal historie, der afvikler sig selv, før den egentlig begynder.

Anmeldelse: Alaa al-Aswany: YACOUBIANS HUS

16-10-2007: Den store politiske historie fortalt gennem små personlige skæbner. Læs artikel

Anmeldelse af Eiríkur Örn Norddahl - Ondskab

08-11-2014: Eiríkur Örn Norddahl tager humoren til hjælp, når han rister sin egen generation i eftervarmen fra de tyske gaskamre. Læs artikel

Anmeldelse: Carl-Henning Wijkmark: Jægerne på Karinhall

21-04-2012: ”Jægerne på Karinhall” udkommer på dansk med 40 års forsinkelse - en burlesk satire, der fanger dele af nazismen. Læs artikel

Anmeldelse: Sholem Aleykhem: Mælkemanden Tevje

21-11-2009: Jødisk klassiker nyoversat til dansk. Det er en særdeles underholdende affære. Læs artikel

Anmeldelse: Gangsterne på øen

27-10-2009: En kroatisk lejemorder udsættes for islandsk gudelighed. Og én af sagaøens store forfattere gør selv regnskabet op. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...