Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Aksel Selmer - Bomvogtersken | bog.guide.dk

Anmeldelse af Aksel Selmer - Bomvogtersken

Norske Aksel Selmer overrumpler med en lige dele smuk, sælsom og grum historie om det godes vilkår i en ond verden. Det er eminent.

ROMAN
AKSEL SELMER
BOMVOGTERSKEN

170 sider, 289 kr.

Jensen & Dalgaard


B971469357Z.1_20140922184041_000+G9AFSD77.1-0.jpg

At læse ”Bomvogtersken” er som at være komfortabelt foran på point i VM-finalen i boksning – for pludselig at blive ramt af en lynhurtig et-to-kombination. Et bragende stød i hjertekulen fulgt op af et ureglementeret slag under bæltestedet. Først er det dejligt, så går man i gulvet.

En unavngiven pige sættes til at vogte bommen på den vanskeligt farbare bjergvej mellem Landsbyen og byen ved havet. Pigen afløser sin bedstefar, der er kommet til skade. For at hjælpe med at forsørge sin fattige familie er det nu pigen, der må bo i den primitive, ensomme bomvogterhytte højt oppe på fjeldet med fuglene og de sjældne forbipasserende som eneste selskab.

Hele sin barndom har hun levet magert, men trygt sammen med bedsteforældrene nede i dalen. Nu må hun tjene til føden – hvilket er mere end svært, for den almægtige Bestyrer har på forhånd trukket tre måneders løn for bedstefarens forsømmelighed sidste år.

»En god bomvogter er lige så god til at vente som til at sælge billetter og åbne og lukke bommen.« Dagene går med at passe bommen og opkræve penge af de få bilister, der passerer. Det er monotont og ofte isnende koldt, når tågen lægger sig som en klam hånd om den spinkle pige.

Nætterne er mere varierede. Hun vækkes somme tider af sørgmodig musik, som nogen spiller lige i nærheden. I ny og næ må en bil gøre holdt for natten, og så øjner pigen chancen for at tjene en ekstra skilling ved at udleje sin seng og sælge lidt af sin egen knappe kost. Hun er besat af at lægge til side til bedsteforældrene, der jo ikke længere har nogen indkomst.

Uhyggelige tegninger

I løbet af sommeren sker der sære og uventede ting, som kan være svære at fatte for en halvvoksen pige. Gradvis opdager hun sin egen kvindelighed; gradvis udvikler de tegninger, hun laver i sine ledige stunder, sig i en mere uhyggelig retning.

Bomvogterhytten er placeret mellem høje fjelde og kolde elve, og der kører biler og lastvogne; måske befinder vi os i noget, der ligner en isoleret egn af Norge i en tid ikke ulig vores egen? Det er svært at sige, og det er ikke det, der tæller. Tværtimod. Handlingen er bevidst tid- og grænseløs. Aksel Selmers genistreg er, at han helt uanstrengt formår at tilfredsstille læseren på flere niveauer. På overfladen fortæller han en ganske jordnær og uhyre indtagende historie om en ung piges sommeroplevelser på et bjerg. Der sker tilstrækkeligt meget til, at det er spændende at læse, og man fornemmer hele tiden, at der er mere på vej. Lidt lige som i John Fowles’ ”Troldmanden”.

Men lige neden under den konkrete handling afvikler forfatteren et andet, mere almenmenneskeligt spor om det godes vilkår i en ond verden. Tricket er, at Selmer lader alting passere gennem pigens optik, og pigen er troskyldig grænsende til det enfoldige. Hun tror det bedste om alle, tager per automatik sine omgivelsers ord for gode varer, mens vi læsere hurtigt aner langt mere dystre sammenhænge.

Blandt tidselgemytter

Her fortæller pigen om den pæne, altid velduftende tante, der går til hånde i huset hos Bestyreren: »Før i tiden arbejdede hun ofte så sent, at hun måtte overnatte. Sådan er det vist ikke længere.«

Det kan lyde banalt at konstatere, at folk ikke altid er, hvad de giver sig ud for. Men Selmer går skridtet videre. Han lader pigen forblive upåvirket af de grimme ting, der sker omkring hende. Hun tror stadig det bedste om alle, selv om de lige har bevist det modsatte. Og så opstår den optimistiske tanke: Måske kan en sart blomst alligevel overleve blandt tidselgemytter?

”Bomvogtersken” er en lige dele smuk, sælsom og grum fabel fra virkelighedens overdrev. Og så er den fantastisk flot skrevet og oversat. De korte, nøgne sætninger er blottet for føleri og understøtter eminent det prunkløse hændelsesforløb med de foruroligende undertoner.

Anmeldelse af Jonas Suchanek - Do danska

29-07-2014: Velskrevet og spændende debutroman tager læseren med på 1980’er-migration. Læs artikel

Anmeldelse af Jon Bang Carlsen - Tøsedreng

12-11-2013: I en fascinerende erindringsroman løfter Jon Bang Carlsen en tung barndom op under magiske himmelstrøg. Læs artikel

Anmeldelse af Ronnie Andersen - Komatøs

17-08-2012: Ronnie Andersen har afsluttet sin tematiske trilogi om drenge på flugt og introducerer med ”Komatøs” en pige, som allerhelst vil have lov til at blive. Læs artikel

Anmeldelse: Gideon Samson: Superstakkel

21-06-2012: En skrøbelig og fin fortælling om en alt for ung piges sygdom. Læs artikel

Anmeldelse: Jeanette Walls: Glasslottet

31-08-2011: Trods beskrivelsen af uhyrligheder begået mod hende og hendes søskende fastholder journalisten Jeanette Walls loyaliteten over for sine forældre. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...