Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Mod Luther | bog.guide.dk

Mod Luther

Martin Luther og Osama bin Laden placeres i samme kategori i marts-udgaven af Kritik.

KRITIK, nr. 195

Redigeret af Frederik Stjernfelt og Lasse Horne Kjældgaard

136 sider 150 kr.

Gyldendal

UDKOMMER I DAG

Protestantisme og politik er temaet for dette nummer af Kritik, Gyldendals ambitiøse tidsskrift.

Lederen lægger hårdt ud ved at udnævne Martin Luther, den danske folkekirkes fader, til protestantismens Osama bin Laden, »en antisemitisk, teokratisk skriftfundamentalist med blodtørst over for anderledes tænkende«.

Ifølge redaktørerne er det ren mytologi, at Reformationen medvirkede til Oplysningstiden, som har andre og ateistiske rødder.

Belægget mangler


Det er der nu ikke belæg for i flere af indlæggene. Ove Korsgaard stiller spørgsmålet, om Luther var formynderskabets fortaler eller frihedsrettighedernes fadder. Og svarer, at frihedsrettighederne ikke er Luthers fortjeneste, men hans teologi fører til åndsfrihed, som passer sammen med et liberalt samfund.

Kirkehistorikeren Per Ingesman viser, hvordan Luthers opgør med den katolske kirkeret (Luther brændte dens skrifter) gav et retstomrum, som så i mangel af bedre blev udfyldt af moseloven og de 10 bud. Hvilket er tydeligt i Danmark med Christian V's Danske Lov.

Professor Jens Glebe- Møller sammenligner den lutherske, reformerte og døberbevægelsens forhold til politik, hvor den reformerte lægger meget mere op til demokrati og modstandsret (Cromwell kunne som god reformert henrette kongen), mens Luthers lære forkynder lydighed mod øvrigheden.

Ifølge Uffe Østergaard går der en linje fra Luther til de nordiske velfærdsstater, men også til, at der ikke er videnskabeligt hold i de nationale fortællinger.

Luthers fjært og ræb


Nordmanden Ronnie Johansen opregner Luthers forkærlighed for latrinære udtryk med hyppig benyttelse af anale og fækale metaforer, og det supplerer en side af Luther som de danske Luther-biografier ikke omtaler. Johansen er dog ikke speciel original, da katolske polemikere i flere hundrede år til skam og skændsel har fremhævet denne jordnære side af Luther. Tyske katolske teologistuderende, som jeg engang kendte, kunne altid frodigt citere Luther efter en fjert eller et ræb. Temanummeret præges af en stor vilje til polemik mod Luther og hans danske talerør Søren Krarup og Tidehverv, og ud over de lærde indlæg er det svært at se, at det bringer debatten meget videre.

Når Luther og bin Laden skal i samme kategori, slås alting fladt med den store forhammer.

Tidsskriftet

Kritik


Kritik er et kulturtidsskrift, der tager sit udgangspunkt i litteraturen. Kritiks mål er at bane vejen for et større og skarpere syn på skønlitteraturen og dens forhold til samfund, kultur, videnskab og politik.

Kritik udkommer fire gange om året med artikler, debatindlæg og anmeldelser af aktuel dansk litteratur- og kulturforskning.

Anmeldelse: Critique. Årsskrift for borgerlig idedebat og kulturkamp

15-01-2009: Det skyder frem med borgerlige debattører og intellektuelle som aldrig før. Her er to tidsskrifter, som begge påberåber sig konservatisme. Læs artikel

Anmeldelse af Kai Sørlander - Fornuftens Skæbne. Tanker om menneskets vilkår

11-04-2014: Kai Sørlander har skrevet endnu en tankevækkende bog om det rationelle Europa. Læs artikel

Anmeldelse af Ahmed Akkari - Min afsked med islamismen

08-04-2014: Anmeldelse: Ahmed Akkari leverer en dybfølt undskyldning for sit tidligere virke og tager et markant opgør med danske og internationale islamister i en kompromisløs bog. Læs artikel

Anmeldelse: Lars Schädler Andersen: Balancekunstneren. Harald Westergaard, kirkesagen og det sociale spørgsmål 1878-1907.

21-05-2012: Ny biografi om Harald Westergaard, der tog initiativ til en række kirkebyggerier, er fremragende og nutidsrelevant historieskrivning. Læs artikel

Anmeldelse: Morten Thomsen Højsgaard: Den tredje reformation

16-11-2011: En lille, ny bog stiller skarpt på et afgørende nybrud i danskernes religiøsitet. Desværre er de interessante analyser indimellem salvet med en fad kulturpessimisme. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...