Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Peter Schepelern: Filmleksikon | bog.guide.dk

Peter Schepelern: Filmleksikon

Peter Schepelerns 15 år gamle filmleksikon er vokset til næsten dobbelt størrelse. •Og jo, den slags kulturlitterære kæmpeøgler er stadig levedygtige.

Filmbog

Peter Schepelern (red.):

Filmleksikon

1.244 sider, 800 kr.

Gyldendal

Er udkommet

Et stykke inde i Steven Spielbergs ”Jurassic Park” fra 1993 er der en mageløst smuk scene.

For første gang ser filmens hold af videnskabsmænd de dinosaurer, der er historiens egentlige hovedpersoner. Med en blanding af betagelse og ærefrygt konstaterer forskerne, at kæmpeøglerne fra fortiden faktisk findes og har det godt.

Oplevelsen af den nye udgave af lektor Peter Schepelerns prisbelønnede bestseller af et filmleksikon fra 1995 er den samme. Oven i købet er det allerede dengang sværvægtige værk vokset til næsten dobbelt sidetal (og har fået lidt større format), så det nu i endnu højere grad kræver gode arme, gode lår og et robust sofabord.

Fra kunst til kultur

For vist vil man i dag til hverdagsbrug konsultere de - uanset hvad forlagets pressemeddelelse hævder - mange kvalificerede, bedre opdaterede og endnu mere omfattende internetsteder om film. Men det, som kun en bog som denne kan, kan de godt glemme at konkurrere med.

Selv om det er et opslagsværk, er det nemlig nok så meget de store sammenhænge, det beskriver. De enkelte filmtitler er henvist til et registersystem, mens opslagene handler om instruktører, skuespillere, genrer, lande med mere - altså alle de aspekter af filmkunsten, som gør den til kultur.

Det gælder også de danske vinkler, som kollegaen Morten Piil ganske vist også har dækket mindst lige så detaljerigt i sine opslagsværker. Men her får man ligesom i så mange andre tilfælde den på én gang brede og detaljemættede overflyvning og forbindelserne ud i den øvrige filmverden.

Endda formår Schepelern og hans hold af medforfattere at sætte sig langt ud over den rene registrering og genfortælling. Der løber igennem artikel efter artikel en grundtone af kvalitetssans og tør kritisk humor, som gør værket til ikke blot en formidabel facitliste, men også en underholdende samtalepartner.

Udvidelsen med næsten ét tusind nye artikler gælder, så vidt de foreløbige punktnedslag viser, først og fremmest nye navne og emner.

Er nogen blevet glemt siden 1995, synes det snarere at være visse ældre, men endnu aktive stjerneinstruktører som Francis Coppola, Claude Chabrol, Jean-Luc Godard og Werner Herzog, hvis senere film nok er registreret, men typisk, uden at det har ført til større ændringer i den oprindelige redaktionelle tekst (og herhjemme er det altså mange år siden, at Christian Braad Thomsen har levet sammen med kollegaen Jytte Rex).

Den menneskelige faktor

Det er, hvad det er. Ligeledes, at opslagsværkers åbenlyse svaghed, den manglende dagsaktualitet, fremgår af, at dette års mest omtalte danske og internationale film - Susanne Biers ”Hævnen” og Christopher Nolans ”Inception” - end ikke har nået at blive registreret.

Ellers skal man efter alt at dømme ud i de allermest nørdede afkroge og specialiteter for seriøst at kunne savne noget. Mere principielt diskutabelt er, at det stadig er spille- og til dels dokumentarfilmen, der er det altdominerende omdrejningspunkt, mens de senere års opblomstring af tv-fiktion på højt kunstnerisk niveau ikke spiller nogen rolle.

Men så diskutér det og alt muligt andet om film. Bedre udgangspunkt får man næppe.

Og midt i myriaderne af tilsyneladende gennemtjekkede detaljer viser fortidsøglen sig endda at være ikke blot sprællevende, men også menneskelig. Det er således helt beroligende at opleve, at selveste Ingmar Bergman både på side 69 og 70 staves forkert.

Anmeldelse af Jakob Levinsen - Den liflige musik - Richard Strauss som komponist og undersåt

17-06-2014: Jakob Levinsens veloplagte biografi om Richard Strauss er informativ og underholdende, men når aldrig helt ind under huden på jubilaren. Læs artikel

Anmeldelse af Henrik Wivel - Stockholm Stockholm. Kunsten, arkitekturen, kvartererne og menneskene

31-08-2013: Kultur: Kritikeren Henrik Wivel har omsat sin årelange forelskelse i den svenske hovedstad til en fremragende bog. Læs artikel

Anmeldelse: Div. skribenter: Frederik VIII's palæ

31-12-2010: Et fornemt værk om istandsættelsen af Frederik VIII's Palæ, der bliver kronprinseparrets bolig. Læs artikel

Anmeldelse: The Oxford Companion to the Book

03-07-2010: Med den digitale verdens hypertekst-system indbygget i den traditionelle bog er ”The Oxford Companion to the Book” et imponerende opslagsværk. Noget tyder på, at det også er et gravmonument over fortiden. Læs artikel

Anmeldelse: Kari Sønsthagen og Torben Weinreich: Værker i børnelitteraturen - 100 danske børnebøger 1555-2008

05-02-2010: ”Værker i børnelitteraturen” er et fagligt funderet opslagsværk - og underholdende nydelseslæsning. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...