Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Brian Iskov: Jakob Stegelmanns Troldspejlet | bog.guide.dk

Brian Iskov: Jakob Stegelmanns Troldspejlet

En skattekiste af fakta om det, tv-programmet ”Troldspejlet” i 22 år har dedikeret sig til, findes nu på bogform.

Brian Iskov:

Jakob Stegelmanns Troldspejlet

Den store Troldspejlsbog

Forlaget Carlsen

144 sider, 249,95 kr.

Er udkommet

Hvad hed Anders And, da han blev introduceret i Danmark? Hvilken superhelt kunne man for første gang stifte bekendtskab med i hæftet ”Action Comics nr. 1” fra 1938? Hvilke to ord har man sammensat for at skabe det spanskklingende Pixar?

Alt det og meget, meget mere, kan man få svar på i ”Den store Troldspejlsbog”, der er en skattekiste af informationer om alt det, det hæderkronede tv-program ”Troldspejlet” i nu 22 år har beskæftiget sig med.

Flest år på tv

Bortset fra TV-Avisen er ”Troldspejlet” det program, der har kørt længst på dansk tv. Jakob Stegelmann har gennem alle årene svunget tryllestaven som overtroldmand foran kameraet, og den rolle er med tiden blevet hans alter ego. Han er en institutionaliseret del af rigtig mange menneskers barndom og er fortjent blevet elsket for at være i stand til at formidle i øjenhøjde, aldrig tale ned til programmets unge målgruppe, og så har han været mindst lige så interesseret som sit publikum i de nye film, tegneserier eller spil, der kom på gaden, som programmet fortalte om.

Men Stegelmann vil ikke tage al æren for, at programmet har nydt den bemærkelsesværdige lange succes - nutidens flimrende programudbud taget i betragtning. Og det gør ham ære at inkludere de skiftende redaktioner, der har sørget for at gøre ”Troldspejlet” til et af de mest hårdføre tv- programmer gennem tiden, selv om det kan virke mærkværdigt (og overflødigt), at kun den nuværende præsenteres med billede og tekst i bogen.

Til den 10-årige i os alle

Også seere og senere brugere af programmets website har været med til at udvikle og forme konceptet, og en af de tidlige fans af programmet, Brian Iskov, har nu skrevet ”Den store Troldspejlsbog”. Det gør han med et imponerende overblik og en sproglig veloplagthed. Og ikke mindst rummer bogen den samme ivrige fortælleglæde som tv-programmet.

Eventyr, fantasi, udfordring, humor og mystik har altid været kodeordene for programmet, skriver Jakob Stegelmann i forordet, hvor han også slår ud med armene og kalder alt det, som mange »af en eller anden besynderlig grund finder dumt, dårligt eller måske ligefrem skadeligt«, er stor kunst. Det er nu en gratis konstatering, der ikke følges op af nogen argumentation, men da bogen henvender sig til børn og barnlige sjæle, de 10-årige i os alle, er det nok heller ikke stedet at tage dén diskussion.

Bogen er ikke en historisk gennemgang af tv-programmets udvikling, men tilbyder oplysninger om superhelte, Walt Disney, fantasy og sci-fi, tegneserier fra både Europa og Japan, computer- og videospil og 3-D film, alt sammen rigt illustreret i en grafisk kæk ramme.

Dermed kan man bruge troldspejlsbogen som opslagsværk, hvis man altså ikke bliver fanget af alle de sjove, eventyrlige, øjenåbnende fortællinger og oplysninger, så man sluger bogen i en stor mundfuld.

Nyhed: Potter-mor lever nu med leksikon

03-01-2009: Bitre stridigheder omkring et Harry Potter-leksikon kulminerer nu med, at leksikonet udkommer. På tværs af en dom, men i ny udgave. Læs artikel

Anmeldelse: Klaus P. Mortensen og May Schack (red.).: DAnsk litteraturs historie bind 1 - 1100-1800

07-11-2007: Litteraturhistorie: 700 års tidlig dansk litteraturhistorie på 650 sider. Det er ikke nok, men det, der er, er godt. Læs artikel

Anmeldelse af Jakob Levinsen - Den liflige musik - Richard Strauss som komponist og undersåt

17-06-2014: Jakob Levinsens veloplagte biografi om Richard Strauss er informativ og underholdende, men når aldrig helt ind under huden på jubilaren. Læs artikel

Anmeldelse af Henrik Wivel - Stockholm Stockholm. Kunsten, arkitekturen, kvartererne og menneskene

31-08-2013: Kultur: Kritikeren Henrik Wivel har omsat sin årelange forelskelse i den svenske hovedstad til en fremragende bog. Læs artikel

Anmeldelse: Div. skribenter: Frederik VIII's palæ

31-12-2010: Et fornemt værk om istandsættelsen af Frederik VIII's Palæ, der bliver kronprinseparrets bolig. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...