Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse: Allan A. Lund: Magi og hekseri | bog.guide.dk

Anmeldelse: Allan A. Lund: Magi og hekseri

En indholdsrig bog indleder en stor fremstilling om hekse og al deres magi. Hekseriet trives tilsyneladende også i nutiden.

ALLAN A. LUND:

MAGI OG HEKSERI

Fra den romerske oldtid til og med middelalder

304 sider, ill., 299 kr. (vejl.)

Gyldendal

Er udkommet

Kilderne til det fine værk (noterne fylder alene 60 sider) strækker sig lige fra Plinius den Ældre, der døde i forbindelse med Vesuvs udbrud 79 e. Kr., til Dagbladet BT den 20. januar 2004.

Plinius illustrerer nemlig det udbredte fænomen magi, som spillede en uhyre stor rolle i Romerriget, med beretningen om eks-slaven Cresimus og hans kvaler. De bundede i, at han på sit lille jordstykke viste sig at have et langt større udbytte end naboen på dennes større mark. Det fik naboen til at beskylde Cresimus for ved trolddom at ødelægge andres afgrøder.

Det kunne blive en farlig sag, men Cresimus reagerede på rettens stævning ved at lade alle sine landbrugsredskaber og sine slaver bringe til retten med ordene: »Her ser I mine trolddomsredskaber, men jeg kan ikke vise jer eller medbringe mit natarbejde eller min nattevågen endsige sved.«

Han blev frikendt, og bogen bringer flere eksempler på, at andre også ved at argumentere klogt slap for videre tiltale i sager, der ellers var dødsens farlige for den anklagede.

Barsk beskyldning

Kritisk var situationen også, da den danske farmer Tanja Skytte på sin farm i Mozambique for syv år siden af en brasiliansk katolsk nonne blev beskyldt for hekseri (hun skulle ifølge nonnen både have redet nøgen omkring ved nattetide, dræbt små børn og ædt mennesker).

Beskyldning for hekseri hører altså ikke kun til i Middelalderen, det vil Lund givetvis uddybe i næste bind, måske også Tanja Skytte-sagen bliver fulgt op.

Foreløbig får vi bl.a. at vide, at 100.000 mænd og kvinder blev retsforfulgt for hekseri i Vesteuropa indtil 1793, og et sted mellem 40.000 og 60.000 henrettet. Heraf var 80-85 pct. kvinder.

Det blev ikke forsøgt skjult i datiden, at Djævelen personligt mødtes med heksene, ofte på et bjerg. Kalkmalerier i danske, svenske og slovenske kirker viser det, ofte med djævelen i skikkelse af en kat, en tudse eller en gedebuk.

Oplagt opslagsbog

I den hedenske tid havde myndighederne som nævnt forfulgt udøvelse af magi, og det samme skete, da kristendommen blev officiel statsreligion.

Lund gengiver - i egen oversættelse, som det er tilfældet med bogens mange andre kildecitater - pavens såkaldte ”Heksehammer”, der i 1484 giver inkvisitorer frie hænder til at forfølge magikere.

”Magi og hekseri” er som antydet en bog, som man gør klogt i at give sig god tid til, men forfatteren viser flere gange sans for anekdotens betydning - og så gør han meget fornuftigt opmærksom på, at bogen i kraft af sit omfattende indeks kan bruges som opslagsbog, hvis man ønsker mere viden om dele af disse besynderlige, dunkle kræfter.

Anmeldelse: Brian Patrick McGuire: Hjælp mig, Herre. Bøn gennem 1000 år

18-10-2011: Middelalderens kristne bøn skildres i en ny bog. Resultatet er en passioneret og vedkommende fortælling, der synes ideel til undervisningsbrug. Læs artikel

Anmeldelse: Lisbeth Kjær Müller og Mogens Müller: En bog om Bibelen

26-11-2010: Bibelen er skrevet af mennesker og indeholder derfor fejl. Den nye udgave af ”En bog om Bibelen” redegør grundigt for, hvordan det er gået til. Læs artikel

Anmeldelse: Franklin D. Lewis: Rumi - før og nu - øst og vest

19-06-2010: Rumis orientalske verden er fremmedartet og fascinerende. Man forstår ordene, men måske ikke deres hemmeligheder. Læs artikel

Anmeldelse: Maria Marcus: Min egen rødstrømpe abc

19-03-2010: Hvad var det egentlig, rødstrømperne havde gang i dengang i 1970'erne? Maria Marcus giver svar i form af en personlig opslagsbog. Læs artikel

Anmeldelse: Morten Thing: De russiske jøder i København 1882-1943

21-05-2008: Bogen om de russiske jøders integration i Danmark vil stå som et monument over en vigtig del af dansk historie. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...