Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Tine Flyvholm (red.): Pære-perker-dansk | bog.guide.dk

Tine Flyvholm (red.): Pære-perker-dansk

Den sympatiske agenda lader sig ikke skjule i denne novellesamling af broget kvalitet.

Tine Flyvholm (red.):

PÆRE-PERKER-DANSK

144 sider, 199,95 kr.

Høst & Søn

UDKOMMER I DAG

At fremmedhed har mange ansigter kommer næppe som en overraskelse her i andet årti i det 21. århundrede. Det og de fremmede eksisterer som en stadig mere fast del af samfundets diskurs, selvom det - skal guderne vide - ikke altid lykkes at formidle tilsvarende som en integreret del af danskens selvbillede.

Redaktør Tine Flyvholm har sat ni unge forfattere og en enkelt tegneseriemager stævne med den hensigt at skabe et novelleunivers, der tager fat om fremmedhedsretorikkens betændte rod og stiller det altid relevante spørgsmål: Hvornår holder man op med at være fremmed?

Resultatet er samlingen ”Pære-perker-dansk”, der med en kæk omskrivning af vores selvforståelses kernesunde selvtilstrækkelighed forsøger at hamre en kile ind forholdet mellem danskerne og alle dem, der måske nok er danske, men alligevel ikke helt bliver betragtet som sådan.

Lige lovligt uambitiøst

Novellerne har som fællestræk, at de er skrevet i et ukunstlet og meget let tilgængeligt sprog - måske for at tiltrække en helt ung målgruppe. Det er der naturligvis en vis pointe i, men det gør også, at man ender med et stykke lige lovligt uambitiøst litteratur i sproglig henseende.

Indholdsmæssigt er spændvidden større. Her tematiseres problematikker som den muslimske pige, der har et forhold til en dansk dreng, den universitetsuddannede andengenerationsindvandrer, hvis akademiske udmærkelser alligevel ikke tæller højere end hans hudfarve, når det kommer til stykket, og mulatpigen Astrid, der befinder sig i en skizofren verden, hvor danskerne betragter hende som dansk, og klyngen af afrikanske piger insisterer på, at hun er black.

Andre fortsætter sporet, der tydeligt viser, at fremmedfølelsen lever i bedste velgående.

En enkelt fremhævelse

Blandt de ni skal Dorthe Nors' stramt fortalte og plotmæssigt meget veldisponerede novelle ”Tre slags” fremhæves. I den fortæller hun med udgangspunkt i et jeg, hvis identitet først sluttelig og med stor finesse røbes, historien om en flok jyske drenge, der er så forankrede i mulden, at de ikke kan kapere, at en af deres egne er flyttet til hovedstaden og pludselig taler anderledes.

Havde de andre tekster blot indeholdt Nors' fornemme evne til dels at fortælle en god historie og dels at mestre novelleformatets dynamik.

Desværre bliver det i længden for langhåret og alt for velmenende til at blive egentlig interessant. Bogen vil ganske givet få et fint liv i undervisningssammenhænge, og det er også her, den må høre hjemme.

Anmeldelse af Andrea Hejlskov - Og den store flugt

14-01-2014: En families jagt på autenticitet er ægte nok. Det er vanskeligere at forstå, hvorfor vi andre skal læse om den. Læs artikel

Anmeldelse af Veje har altid talt til mig - novelleantologi

25-05-2013: Det ekstremt korte novelleformat klæder helt unge forfatterspirer, der er allerbedst, når de forholder sig til en verden, de selv kender til. Læs artikel

Anmeldelse: Amy Chau: Kampråb fra en tigermor

29-05-2011: Tigermødre ser barndommen som en hård træningsperiode. Træningen og dens omkostninger har tigermoderen Amy Chua skrevet en bog om. Læs artikel

Anmeldelse: Godnathistorier for voksne

23-02-2010: ”Godnat” er barske børnerim - uden rim, men fulde fryd og gys. Læs artikel

Anmeldelse af Hjalmar Dahl - Fordi vi lever. Om bøsser og lesbiske i Grønland

04-08-2014: Forfatteren Hjalmar Dahl har interviewet bøsser og lesbiske i Grønland og sætter fokus på et tabubelagt problem. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...