Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse: Siegfried Lenz: Masken - Fortællinger | bog.guide.dk

Anmeldelse: Siegfried Lenz: Masken - Fortællinger

Siegfrid Lenz leger med forholdet mellem sandhed og løgn i en fremragende novellesamling.


Noveller
Siegfried Lenz: Masken - Fortællinger
Oversat fra tysk af Jacob Jonia
122 sider, 149 kr.
Hovedland

29545244.jpg

Man bliver unægteligt lidt ør og svimmel af at sidde med de største forfattere mellem hænderne, vel vidende at de stadig lever, tænker og skriver. Siegfried Lenz er oven i købet ikke længere væk end Faaborg og altså inden for rækkevidde rent geografisk.

Det er dog næppe det sydfynske øhav, som har inspireret ham til at skrive om bl.a. skibsforlis, druknedød og eksotisk strandingsgods. Dertil er det for smult, men lugten af saltvand og tang er sikkert også tilstrækkelig til at sende tankerne på langfart ad andre vande.

Samlingens fem lange noveller skyder sig fra forskellige vinkler ind på temaerne identitet og historie. Det er kendetegnende for dem alle, at de er besnærende enkle at læse og lodret forvitrede at tolke.

Man fornemmer hurtigt, at der bag den umiddelbart realistiske overflade gemmer sig et allegorisk, symbolsk lag, som giver handlingen et bredere sigte.

Sandhed og løgn

Novellernes titler understreger fornemmelsen af dobbelttydighed. Overskrifterne ”Rivaler”, ”Masker”, ”Siddepladser”, ”Udkast” og ”Interviewet” er på den ene side konkrete navneord, som dækker over en helt konkret virkelighed. På den anden side er det begreber, som implicerer muligheden for forbytninger, stedfortrædelser og rolleskift af forskellig art og dermed rejser det evigt gyldige spørgsmål om sandhed og løgn.

Hvad er f.eks. sandheden om den unge mand, der sammen med de øvrige beboere i en lille kystby finder en container fuld af gamle masker på stranden? Er han sit virkelig jeg, når han tager dragemasken på og kysser Lene, eller når han tager den af og ikke tør røre hende? Og hvad med alle de andre?

»Begejstrede over vores fund prøvede vi forskellige masker på efter tur, vi lo til hinanden som svin, brægede som gedebukke og brummede som bjørne; aldrig er der så hurtigt opstået så munter en stemning som den dag,« siger fortælleren, inden han og vi kender legens fulde konsekvenser.

Den rammende skæbne

Siegfried Lenz er henholdende, når det gælder pointer, måske fordi der i hans optik ikke findes én sandhed om forholdet mellem mennesket og dets historie, men snarere forskellige udkast.

Da kustoden i novellen ”Rivaler” først stjæler det skønne maleri ”Antonia med det blå sjal” og siden leverer det tilbage, er gåden stadig intakt. Da kaptajnen i ”Siddepladser” skal hædres for sin tapperhed under et skibsforlis og giver medaljen videre til den redaktør, som dokumenterede forliset, overrumples man.

»Skæbnen giver sig sjældent af med at kommentere, den nøjes med at ramme,« hedder det i en af novellerne.

Det samme kunne siges om ”Masken”, som virkelig rammer med ubegribelighedens overmægtige styrke.

Anmeldelse af Maja Lee Langvad - Hun er vred

03-06-2014: Vidnesbyrd: To nye bøger viser Maja Lee Langvad som en original og tankevækkende forfatter, der undersøger svært materiale med litteraturens virkemidler. Man bliver klogere, og man berøres. Læs artikel

Anmeldelse af Maja Elverkilde - Det dør man af

27-05-2014: Maja Elverkilde når vidt omkring i sine menneskekyndige noveller, der folder sig ud i fantasifulde variationer over kendte tematikker. Læs artikel

Anmeldelse af Peder Frederik Jensen - Banedanmark

26-02-2014: Peder Frederik Jensens noveller kører på skinner. Det er godt. Læs artikel

Anmeldelse af Yiyun Li - Efter tusind års fromme bønner

11-01-2014: Yiyan Lis novelledebut fra 2005 viser en forfatter, der allerede skriver selvsikkert og vidende om den moderne kinesers store kriser og dilemmaer. Læs artikel

Anmeldelse: Siegfried Lenz: Påskebordet

23-02-2012: Siegfried Lenz rister en munter og ironisk rune over sit tabte barndomsland. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...