Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Rasmus Nikolajsen: Den Ulykkelige Boghandler | bog.guide.dk

Rasmus Nikolajsen: Den Ulykkelige Boghandler

Rasmus Nikolajsen tredelte samling af metafortællinger er yderst underholdende, men efterlader også læseren en smule frustreret – på trods af smilet på læberne.


Noveller
Rasmus Nikolajsen: Den Ulykkelige Boghandler
Tiderne Skifter
107 sider, 199 kr.

For sin seneste digtsamling ”Socialdemokratisk digt” fra 2010 blev den unge forfatter Rasmus Nikolajsen indstillet til Weekendavisens Litteraturpris. Selv om ”Den ulykkelige boghandler” er af en helt anden støbning, skinner poesien også igennem her.

Bogens tre sammenhængende fortællinger, der aldrig rigtigt når at finde frem til deres egne handlinger, er skrevet i et formfuldendt sprog, der både leger og bevidst irriterer læseren, mens alle gammelkendte traditioner for historieopbygning er blevet efterladt på litteraturens losseplads.

De tre fortællinger beskriver løst hver sin rejse. En biltur igennem et surrealistisk Jylland, en gåtur til Tippen i Københavns Sydhavn og endelig en cykeltur igennem Dollerup Bakker. Ens for fortællingerne er, at ingen af dem ender med at handle om disse rejser.

Den evige treenighed

Derimod driver Rasmus Nikolajsen gæk med sine læsere ved konstant at lade sig flyde af sted på underholdende digressioner udi virkelighedens og litteraturhistoriens verden. Samtidig rykkes der hermed ved forestillingerne om, hvad man som læser forventer af en fortælling.

Dette er en på den ene side frustrerende, på den anden side tankevækkende oplevelse, der som ved så mange andre såkaldte metatekster sætter spørgsmålstegn ved styrkeforholdene i den evige forfatter-værklæser-treenighed.

Let og ubekymret leg

”Den ulykkelige boghandler” kan anbefales til læsere med mod på let og nærmest ubekymret leg med ord og forventninger, mens læsere draget mod litteratur skåret over mere traditionelle mønstre nok vil have sværere ved at finde den samme glæde ved bogens omveje til sig selv.

Anmeldelse af Lydia Davis - Den trettende kvinde

14-09-2014: Lydia Davis’ besynderlige mini-tekster er som drømme, man kun halvt husker, men vanskeligt kan ryste af sig. Læs artikel

Anmeldelse af Julio Cortázar - Parkernes kontinuitet og andre noveller

01-08-2014: Med en fornem oversættelse af Julio Cortázars noveller får danske læsere nu mulighed for at møde det tredje navn i en argentinsk trio af fantastiske fortællere. Læs artikel

Anmeldelse af Camilla Christensen - Mere ved jeg ikke

14-06-2014: Fine, underspillede og melankolske noveller fra Camilla Christensen. Læs artikel

Anmeldelse af Alice Munro - Livet

29-05-2014: Ida Jessen og Gudrun Jessen har igen på den smukkeste vis oversat den uovertrufne Alice Munro, der skriver om livet, som vi kender det og ikke kender det. Læs artikel

Anmeldelse af Maja Elverkilde - Det dør man af

27-05-2014: Maja Elverkilde når vidt omkring i sine menneskekyndige noveller, der folder sig ud i fantasifulde variationer over kendte tematikker. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...