Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Marianne Jørgensen: DEN DAG JEG SLOG MIN HUND.. | bog.guide.dk

Marianne Jørgensen: DEN DAG JEG SLOG MIN HUND IHJEL

Sindige noveller fra Marianne Jørgensen

Marianne Jørgensen:

DEN DAG JEG SLOG MIN HUND IHJEL

139 sider, 198 kr.

Hovedland

Er udkommet

Provinsen kalder! Med jysk sindighed og lune. Med blink i øjet og et ”ved-jorden-at-blive” nærvær, som viser, at dansk hverdag anno 2008 sandelig kan være en fulddramatisk affære, når den udfolder sig i det nordvestlige hjørne af landet. Dér, hvor man ikke sjældent har en gylletank som nærmeste nabo og er stolt af at kunne skrive bondekone på sit cv.

Som Marianne Jørgensen selv, der på sin hjemmeside insisterer på først og fremmest at være bondekone og dernæst forfatter til trods for, at ”Den dag jeg slog min hund ihjel” er hendes tredje novellesamling, og skriveriet immervæk må kræve nogle slidsomme timer ved tasterne.

Vi er helt nede i vasketøjsbunkerne, madpakkeræset og svinetruget med disse tyve sindige noveller, som på hver deres måde lader det universelle afspejle sig i det individuelle. Der er ingen direkte konfrontationer mellem by og land, og alligevel står personerne konstant i et dilemma mellem, lad os bare kalde det, gammeldags provinsnormer og moderne storbykrav.

Det er navnlig ligestillingen, som halter derude, hvor arbejdsdeling ikke så meget er et spørgsmål om ret, men snarere om daglig overlevelse. Især landmændene har det svært med udearbejdende, fortravlede koner, der ikke helt har fattet, at det ikke er supernemt at være både nærværende far og ægtemand og ekspanderende svineproducent. I novellen ”Skoven” går det gruelig galt, da landmanden mister overblikket og bliver indhentet af stanken fra hundredvis af svin. ”Han havde ikke villet det sådan. ..Han forstod det stadig ikke” som der står.

Kvinderne er stærkere og mere snarrådige i Marianne Jørgensens univers og protesterer på deres egen demonstrative måde, når de får nok af forkælede børn og mænd. Som moderen i ”To dage”, der pludselig nægter at lave mad til sin forslugne familie og dermed skaffer sig et par velfortjente feriedage. Uden den obligatoriske salatskål og med ukogte kartofler til middagen, ganske vist, men alligevel.

I de fleste noveller er tonen drilsk overbærende, men andre steder melder forfatteren mere beskt ud og giver de små samfund et kontant rap over snuden. Det sker bl.a. i novellen ”Kjolehæren”, hvor en ung præstekone tromles flad af et emsigt menighedsråd, der insisterer på at spise spaghetti i præstegården sammen med resten af sognet.

Marianne Jørgensens stil er langtfra færdig, og kvaliteten i novellerne er svingende. Sproget mangler den sidste polering og pointerne skal spidses yderligere. Til gengæld er der masser af dynamik og iver og ikke mindst en selvbevidst glæde ved det nære livs dybder og sprækker, som ikke kan undgå at smitte.

Anmeldelse af Søren Lind - Mænd i stykker

15-10-2014: Søren Linds modbydeligt velskrevne noveller føles som at få stukket en finger i halsen. Læs artikel

Anmeldelse af Alice Munro - Livet

29-05-2014: Ida Jessen og Gudrun Jessen har igen på den smukkeste vis oversat den uovertrufne Alice Munro, der skriver om livet, som vi kender det og ikke kender det. Læs artikel

Anmeldelse af Marianne Jørgensen - Bondeanger

20-05-2014: Marianne Jørgensen går modigt i kødet på de svære emner i sin hyperrealistiske samlivsroman fra den jyske muld. Læs artikel

Anmeldelse af Julian Barnes - Puls

01-05-2014: Kortslutninger: Alt for længe har novellegenren levet en stedmoderlig tilværelse i litteraturen. I sin mesterlige nye samling beviser Julian Barnes de korte fortællingers uundværlighed. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...