Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Maja Elverkilde - Det dør man.. | bog.guide.dk

Anmeldelse af Maja Elverkilde - Det dør man af

Maja Elverkilde når vidt omkring i sine menneskekyndige noveller, der folder sig ud i fantasifulde variationer over kendte tematikker.

Noveller
Maja Elverkilde
Det dør man af

136 sider, 170 kr.

Republik

Udkommer den 28. maj


B97792605Z.1_20140526175250_000+G0MD4G7D.1-0.jpg

Dansk, tysk, russisk eller tyrkisk virkelighed: Maja Elverkilde er vidtfavnende, geografisk såvel som tematisk. De syv kompakte noveller i ”Det dør man af” handler om noget så strittende forskelligt som en anorektisk far, menneskelig bjørnebrunst, aparte godgørenhed, familiært forræderi, uspecificeret kærlighed og fordrukken kønskamp.

Hver novelle har en fast kerne, en hovedproblematik eller et eksistentielt dilemma, som kunne fylde adskillige kvadratkilometer, hvis det skulle være, men her har fået en overskuelig parcel på ca. 20 sider at boltre sig på. Det fungerer godt.

Morsomt og dybt

Det er ofte i den måde, stoffet tæmmes på, at forfatterens særkende viser sig, og Maja Elverkilde kan virkelig skrive kort og præcist om det store, bredde og udefinerbare.

Selve stilen: De små korte, hverdagsprægede sætninger minder en smule om Sidsel Falsig Pedersens, men Maja Elverkilde er knap så antydende, knap så pointeret og lader gerne slutningerne tone ud i en flimrende dis.

Titelnovellen ”Det dør man af" er en forstemmende og højst bagvendt sag, for hvad i alverden stiller man op en far, der bare ikke vil spise? Datteren bekymrer sig dag og nat for hans uforståelige tilstand og gør, hvad hun kan, for at få ham i gang. Rollerne er byttet om, og det giver situationen et anstrøg af raspende ironi.

»Jeg går ud i køkkenet, og han følger med. Jeg smører en mad, rugbrød med smør og leverpostej, syltede agurker på toppen. Han rører den ikke, sidder på slagbænken med hænderne hvilende på bordpladen, foldede, som om han beder. Far lægger hovedet på skrå, rynker brynene, kigger så intenst ind i mine øjne, at jeg får kvalme.«

Novellerne ”Poma” og ”Skovens vilde dyr” er overstadige, morsomme, og alligevel dybe, fordi forfatteren her slipper sine personer fri i et fuldstændigt grænseløst, normtømt univers, hvor kun driften tæller.

”Poma” er en fuldkommen balstyrig fortælling om to menneskers bjørnevilde, ikke-sproglige, heftige samlejer i et storslået bjerglandskab. Tæt på afgrunden, vel at mærke.

”Skovens vilde dyr” beskriver to mænd, der går amok i en rus af raseri og sprut: »Helvedes kvinder, de aner ikke, hvad de vil have,« skriger den ene, blind af frustrationen.

Alt sat på spidsen

Det er i de tætte relationer, at det hele sættes på spidsen, og Maja Elverkilde forstår at udnytte spændingsfeltet i de forhold, som bag den trygge facade rummer en afgrund af overhængende fare. Nedslidte tematikker bliver som nye, når de har været igennem Maja Elverkildes fantasifulde, menneskekyndige bearbejdning.

Anmeldelse af Camilla Christensen - Mere ved jeg ikke

14-06-2014: Fine, underspillede og melankolske noveller fra Camilla Christensen. Læs artikel

Anmeldelse af Peder Frederik Jensen - Banedanmark

26-02-2014: Peder Frederik Jensens noveller kører på skinner. Det er godt. Læs artikel

Anmeldelse af Yiyun Li - Efter tusind års fromme bønner

11-01-2014: Yiyan Lis novelledebut fra 2005 viser en forfatter, der allerede skriver selvsikkert og vidende om den moderne kinesers store kriser og dilemmaer. Læs artikel

Anmeldelse af Ingvild H. Rishøi - Historien om fru Berg

19-11-2013: Der er så meget, der kan gå i stykker i et lille menneske. Den unge nordmand Ingvild H. Rishøis overgangsfortællinger er litteratur af den mest graciøse og indsigtsfulde slags. Læs artikel

Anmeldelse: Siegfried Lenz: Masken - Fortællinger

06-07-2012: Siegfrid Lenz leger med forholdet mellem sandhed og løgn i en fremragende novellesamling. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...