Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Katrine Marie Guldager: Nu er vi så her | bog.guide.dk

Katrine Marie Guldager: Nu er vi så her

Konflikter stilles op, men de løses derimod sjældent i Katrine Marie Guldagers noveller.

Noveller Katrine Marie Guldager: Nu er vi så her 168 sider, 179 kr. Gyldendal UDKOMMER I DAG

Man kan teste litteratur på mange måder. Jeg har givet en gruppe studerende kendskab til den sidste his-torie i Guldagers samling, ”Spørgsmålet om sandheden”. Den affødte en lettere balstyrig diskussion, som viste, at der er mange måder at forstår den på.

Et af raffinementer er, at teksten nok forholder sig titlen, men hvilken konkret sandhed, som fortællingen kredser om, afsløres ikke.

Hvorfor er den kvindelige fortæller fanget i en binding til den døde fader - der havde denne famøse hemmelighed, som datteren nu arver - over for resten af familien, som ikke just skildres som alt for rare? Hvorfor kan hun ikke bare træde i karakter, vælge side?

Nemt at spørge sådan, svært at gøre i praksis. Det er akkurat den sidst angivne konflikt, der knuger og animerer, peger på almene forhold.

Modet svigter
Mental indespærring, uforløsthed og fraværet af deciderede grunde til de omsiggribende miserer udgør ledetråde i disse knappe fortællinger. Konflikter lines op, de løses derimod sjældent. Passioner, aggressioner, betændte fornemmelser florerer mellem generationer, mellem ægtepar, mellem venner, og jeg vil ikke bilde læseren ind, at Guldager sværmer for samfundets vindere.

Den indre energi brister; modet svigter. Måske, fordi mange er børn af 1970'erne, da de unge ville realisere deres diffuse drømme - og famlen - og skilsmisser og forstillelse kaster lange skygger. Generationer synes ude af stand til at handle modent, rationelt uden at sælge ud af lidenskaberne.

Forsonende forsøg savnes. Man fristes til at mene, at det er tidsånden, der kræver sit - og ”Nu er vi så her” er forfatterens (diskrete) status over de sidste 30 års mellemmenneskelig ballade.

Uden svar på gåder
Men det er vel at mærke et opgør, som overlader det meste til læseren. Ligesom flere tekster blot antyder gåders løsning, er der ikke en docerende fortæller, der gør regnebrættet op. Det må vi sandelig selv gøre - per stedfortræder, på vegne af de fiktive figurer, der synes skåret ud af virkelighedens verden (også selv om der er flere litterære hilsner, også til forfatterens tidligere bøger).

Den utålmodige læser vil finde det utilfredsstillende ikke altid at få svaret på gåderne, og andre vil finde det frustrerende, at teksterne er så korte. En situation tegnes op, og ud fra den aner man, at der er meget mere at fortælle om disse moderne skæbner.

Den spænding er i mine øjne bevis på Guldagers litterære pondus. Hun giver os en gave, holder os hen og kommer os i møde.

Anmeldelse: Anders Bodelsen: Varm luft

28-10-2009: Anders Bodelsens første bog i mere end et årti svinger mellem følsom melankoli og mekanisk satire. Læs artikel

Anmeldelse: Andre mennesker

22-01-2009: George Blecher, der har et særligt tilhørsforhold til Danmark, forsøger sig i novelle-genren. Læs artikel

Anmeldelse af Katrine Marie Guldager - Peters død

26-08-2014: Fjerde bind af Katrine Marie Guldagers Køge-krønike er underholdende og demonstrativ. Læs artikel

Anmeldelse af Camilla Christensen - Mere ved jeg ikke

14-06-2014: Fine, underspillede og melankolske noveller fra Camilla Christensen. Læs artikel

Anmeldelse af Maja Elverkilde - Det dør man af

27-05-2014: Maja Elverkilde når vidt omkring i sine menneskekyndige noveller, der folder sig ud i fantasifulde variationer over kendte tematikker. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...