Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Julio Cortázar - Parkernes.. | bog.guide.dk

Det sjæletrængte menneske

Med en fornem oversættelse af Julio Cortázars noveller får danske læsere nu mulighed for at møde det tredje navn i en argentinsk trio af fantastiske fortællere.

Noveller
Julio Cortázar:
PARKERNES KONTINUITET – og andre noveller

Oversat fra spansk af Peter Bundgaard

196 sider. 220 kr.

Basilisk


B971169149Z.1_20140731180150_000+G5GEM70H.1-0.jpg

Den 26. august er det 100 år siden, at den nu afdøde Julio Cortázar blev født. Det eksklusive og klassikersøgende forlag Basilisk fejrer jubilæet af den store argentinske forfatter med et udpluk af hans fascinerende noveller.

De 14 sælsomme fortællinger er hentet fra seks forskellige udgivelser og giver en forunderlig oplevelse af Julio Cortázars særprægede stil og tankesæt. Pludselig forstår man, hvorfor hans navn som regel nævnes sammen med Adolfo B. Cesares og Jorge Luís Borges, omend han i Danmark er knap så kendt som de.

Det fantastiske optræder hos Julio Cortázar med en naturgiven, løssluppen selvfølgelighed. Når hovedpersonen i den lystigt alvorlige novelle ”Brev til en frøken i Paris” ustandselig kaster små hvide, blødtdunede kaniner op, bliver man ikke det mindste forundret. Kaniner, naturligvis, hvorfor ikke? Og kløver, som de kan æde, i altankassen, klart!

Uforudsigeligt og elastisk

Det sjæletrængte menneske, som har forfatterens interesse, må nødvendigvis udfolde sig i uforudsigelige og elastiske verdener, hvor liv og drøm – eller mareridt – gennemtrænger hinanden, og hvor et menneske så let som ingenting kan forvandles til et dyr.

I ”Axolotl” sker metamorfosen fra mand til fisk for øjnene af den intetanende læser. På et splitsekund er de blevet til vi, udenfor er blevet til indenfor:

»På meget nært hold kunne jeg se et ansigt på en axolotl, ubevægelig træt på glasset. Uden overgang, uden overraskelse, så jeg mit ansigt mod glasset, i stedet for axolotlen så jeg mit ansigt udenfor glasset, jeg så det uden for akvariet, jeg så det på den anden side af glasset.«

På det magiske plan kan alt lade sig gøre, uden at det virker det mindste mærkværdigt. Tværtimod er det netop der, hvor grænserne flyder, at de evigt påtrængende spørgsmål om liv, død og drifternes hærgen kan stilles mest højlydt.

På kanten af sandsynligt

Hos Julio Cortázars personer er der umådelige kræfter på spil. Seksuelt begær, tvangstanker, magtsyge eller fanatisme driver ofte et menneske til randen af det sandsynlige, og dog forekommer reaktionerne naturlige og forventelige i det givne øjeblik. Det monstrøse er uhyggelig tæt på det normale i de fabulerende, omstændelige tekster, og dermed bliver det fantastiske dybest set et sandhedsgreb, der vrider meget mere ud af virkeligheden, end realismen er i stand til.

Julio Cortázar er en abstrakt tænker, men langtfra utilnærmelig. Han leger med ordene, udfordrer det faktuelle og sender læseren på en pirrende ballonfærd gennem bløde, eftergivende dimensioner af eksistensen.

Anmeldelse: Iben Krogsdal: Terapi og dyr i baghaven

13-12-2011: Problemet med Iben Krogsdals noveller er, at skarpt skårne personer absolut skal skrues ind i en forudsigelig novelleform. Læs artikel

Anmeldelse: Jussi Adler-Olsen, Elsebeth Egholm mf.: Liv for liv

11-07-2011: Seks forfattere bidrager med kriminoveller til en antologi, som kan anbefales som ferielæsning. Læs artikel

Anmeldelse: Bent Haller: Grænsebørn

05-03-2008: Læserens forestillingsevne bliver effektivt pirret i ”Grænsebørn”. Læs artikel

Anmeldelse: Zsuzsa Bánk: Den varmeste sommer

07-11-2007: ”Den varmeste sommer” er lavmælte, tyndhudede fortællinger om at have og at miste hinanden. Læs artikel

Anmeldelse af Søren Lind - Mænd i stykker

15-10-2014: Søren Linds modbydeligt velskrevne noveller føles som at få stukket en finger i halsen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...