Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Jan Sonnergaard: Gamle historier 1990-2008 | bog.guide.dk

Jan Sonnergaard: Gamle historier 1990-2008

Lejlighedstekster og små novelleperler fra Jan Sonnergaards første 18 forfatterår. Når han gider, kan han være én af de bedste, vi har.

Jan Sonnergaard: GAMLE HISTORIER 1990-2008

192 sider, 199 kr. Gyldendal

UDKOMMER I DAG

Efter Jan Sonnergaards uforløste romandebut for et par uger siden med 1980'er-panoramaet ”Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom” er det godt at få nye argumenter for, hvor ekstraordinært bidsk og original, han kan være.

Eller næsten nye, for 14 af de 15 tekster i ”Gamle Historier” har været udgivet før i antologier, tidsskrifter og lignende, selv om de bedste af dem lige så godt kunne have været med i hans med rette berømmede ”Radiator”-novelletrilogi.

Han kan sætte en scene, så man er fra første sætning, og lægge ordet i munden på selv den mest uafklarede og usympatiske fortæller, så man føler med ham og tror på næsten alt, hvad han siger.

Foruden at han gerne lader sine fortællinger sno sig videre langs begivenheder, der kan være lige så uventede som chokerende i deres spydige kynisme, ikke mindst i en giftig lille erotisk sag som ”Kvinden nedenunder, hér, ovenover”.

Jan er ikke bare Jan


Han leger også gerne spidst og foruroligende med selve fiktionsbegrebet og læserens forventninger. I mere end én fortælling er det ikke til at sige, i hvor høj grad fortælleren, der flere steder hedder Jan, falder sammen med forfatteren Jan, eller om angiveligt selvbiografiske begivenheder nu også er sket andre steder end på papiret.

I sin natur og sit tidsmæssige spænd stritter samlingen i mange retninger, både hvad angår genre og hvad angår gennemarbejdethed. Her er tydeligvis også hurtigt nedfældede lejlighedstekster imellem.

Hans hang til at iscenesætte autenticitet og tidsånd ved at namedroppe mærkevarer, kulturprodukter og personer på yuppie-måden klinger dog i alle tilfælde efterhånden temmelig bedaget. Men den ville dog have virket mere overbevisende, hvis også ord som ”pocheret”, ”chik”, Rammstein-albummet ”Reise, Reise” og musikkritikeren Hansgeorg Lenz var blevet stavet rigtigt.

Lykkelige Krarup


Det han kan, og der hvor hans sprogtone af kalkuleret raseri - eller rasende kalkule - virkelig kommer til sin ret, er derimod, når stemningen af glat livsstil og gennemskuelig virkelighed begynder at krakelere indefra.

Ikke så meget i de voldelige indslag, snarere når som i ét af samlingens højdepunkter, ”Eva og Strudesen”, en fantastisk dimension tager helt over, og man på ny får slået fast, hvor meget mere der er i ham end den beskidte realisme, han i første omgang blev berømt på.

Afslutningsnovellen fra i fjor har modsat de 14 andre aldrig været offentliggjort før og markedsføres halvheftigt på at være ”novellen alle afviste!” Det viser sig dog kun at have været Politiken og det eksklusive litteraturtidsskrift ”Den Blå Port”.

Hvad man dog ikke kan fortænke dem i. Historien, hvor en gnaven pastor Søren Krarup konfronteres med det glade multikulturelle folk på et gemytligt rygerværtshus og bliver lykkelig, skal man da vist være meget politisk sart for at se noget som helst andet end opbyggelig banalitet og sløv satire i.

Det er meget langt fra den flabede uforudsigelighed, som Sonnergaard brillerer med, når han holder sine forudfattede meninger tilbage og slipper fantasien og sproget løs.

For når han gider, kan han være én af de bedste vi har.

Anmeldelse: Siegfried Lenz: Masken - Fortællinger

06-07-2012: Siegfrid Lenz leger med forholdet mellem sandhed og løgn i en fremragende novellesamling. Læs artikel

Anmeldelse: Pernille Vigsø Bagge: Løbetid

20-10-2008: SF's ligestillingsordfører Pernille Vigsø Bagge har sat sig for at give helt almindelige, normalt usynlige, kvinder stemme. Det slipper hun godt fra i en ny portrætbog. Læs artikel

Anmeldelse af Jakob Aahauge - Hvordan vi lever

11-11-2014: Jakob Aahauge debuterer med 15 ultrakorte fortællinger om et menneske uden mål eller retning. Det er både godt og skidt. Læs artikel

Anmeldelse af Jeppe Krogsgaard Christensen - åben himmel

15-03-2014: ”Åben himmel” skildrer genkendelige mennesker i genkendelige miljøer i et genkendeligt Danmark. Ikke uden evner, men for glat. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...