Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Iben Krogsdal: Terapi og dyr i baghaven | bog.guide.dk

Iben Krogsdal: Terapi og dyr i baghaven

Problemet med Iben Krogsdals noveller er, at skarpt skårne personer absolut skal skrues ind i en forudsigelig novelleform.

Terapi og dyr i baghaven

144 sider, 225 kr.

Tiderne skifter

Novellegenren er både en frihed og et fængsel for en forfatter. Man ved, hvad der skal være i kassen: Et begrænset antal figurer, en situation, og så skal dramatikken gerne have et tvist i udgangen; ordet novelle betyder nyhed på italiensk. På den anden side kan de faste rammer også være en hæmsko.

Dramatikken har det for eksempel med at få det sidste ord, og så skal en interessant karakter partout hældes ind i en skabelon, som byder, at handling skaber forvandling - hvad der ikke er løgn, men realiseringen af den fordring er tilsyneladende lettere at indfri i kunstens verden end i virkelighedens verden. Et interessant paradoks.

Løber Solen sort


Det fine i Iben Krogsdals noveller er forfatterens kendskab til forskellige moderne typer. Vi møder karrieremanden, der løber solen sort, og så opdager han, at blodtrykket er alarmerende højt. Hvad gør den vise mand? Hjælper det at møge hustruen endnu mere til? Er hans stress-coach den rette hjælper?

Kirsten Thorup skildrer også i sin nye roman ”Tilfældets gud” den private sektors coachkultur, og hvis de to forfattere har ret, burde ansvarlige erhvervsledere tjekke, om den form for psykologisk visdom, som coachen repræsenterer, er vejen frem. Det vil sige, hvis man vil have folk til at gå ned med flaget, skal man intet foretage sig.

Forudsigelig form


Vi møder en karrierebeslægtet familiefar, der kører stærkt, når han skal aflevere barnet i skolen. Og rigtig stærkt, efter at han er alene i bilen. Ikke fordi han er gal, men fordi en anden bilist tirrer ham ved at køre endnu stærkere i en endnu mere blæret dyr bil.

Pinlig og ynkelig er det midaldrende par, hvis sexliv synes tilsandet. Og de små ideer, som lillefar kommer op med, gør det hele endnu mere patetisk. Og man kan roligt sige, at det selvgode ægtepar, der køber ind i Bilka og føler sig højt hævet over massen, bliver udstillet. Den kreative klasses selvbedrag kender ingen grænser.

Mit problem med Krogsdals noveller er, at disse skarpt skårne personager anno 2011 absolut skal skrues ind i en forudsigelig novelleform. Jeg tror, at forfatteren har et så godt kendskab til de bedrestillede midaldrende, at hun kunne skrive en stemningsmættet og tåkrummende grim, men fin roman om en alt for genkendelig hverdagskultur.

Anmeldelse af Søren Lind - Mænd i stykker

15-10-2014: Søren Linds modbydeligt velskrevne noveller føles som at få stukket en finger i halsen. Læs artikel

Anmeldelse af Julio Cortázar - Parkernes kontinuitet og andre noveller

01-08-2014: Med en fornem oversættelse af Julio Cortázars noveller får danske læsere nu mulighed for at møde det tredje navn i en argentinsk trio af fantastiske fortællere. Læs artikel

Anmeldelse af Alice Munro - Livet

29-05-2014: Ida Jessen og Gudrun Jessen har igen på den smukkeste vis oversat den uovertrufne Alice Munro, der skriver om livet, som vi kender det og ikke kender det. Læs artikel

Anmeldelse af Knud Holst - Solstik. Udvalgte noveller fra 60'erne til 90'erne

08-03-2014: Knud Holst er blevet reddet fra glemslen af hans datters læsersucces ”Knud den store”. Heldigvis, for hans noveller fra 1960’erne til 1990’erne fortjener ny interesse. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...