Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Iben Krogsdal: Terapi og dyr i baghaven | bog.guide.dk

Iben Krogsdal: Terapi og dyr i baghaven

Problemet med Iben Krogsdals noveller er, at skarpt skårne personer absolut skal skrues ind i en forudsigelig novelleform.

Terapi og dyr i baghaven

144 sider, 225 kr.

Tiderne skifter

Novellegenren er både en frihed og et fængsel for en forfatter. Man ved, hvad der skal være i kassen: Et begrænset antal figurer, en situation, og så skal dramatikken gerne have et tvist i udgangen; ordet novelle betyder nyhed på italiensk. På den anden side kan de faste rammer også være en hæmsko.

Dramatikken har det for eksempel med at få det sidste ord, og så skal en interessant karakter partout hældes ind i en skabelon, som byder, at handling skaber forvandling - hvad der ikke er løgn, men realiseringen af den fordring er tilsyneladende lettere at indfri i kunstens verden end i virkelighedens verden. Et interessant paradoks.

Løber Solen sort


Det fine i Iben Krogsdals noveller er forfatterens kendskab til forskellige moderne typer. Vi møder karrieremanden, der løber solen sort, og så opdager han, at blodtrykket er alarmerende højt. Hvad gør den vise mand? Hjælper det at møge hustruen endnu mere til? Er hans stress-coach den rette hjælper?

Kirsten Thorup skildrer også i sin nye roman ”Tilfældets gud” den private sektors coachkultur, og hvis de to forfattere har ret, burde ansvarlige erhvervsledere tjekke, om den form for psykologisk visdom, som coachen repræsenterer, er vejen frem. Det vil sige, hvis man vil have folk til at gå ned med flaget, skal man intet foretage sig.

Forudsigelig form


Vi møder en karrierebeslægtet familiefar, der kører stærkt, når han skal aflevere barnet i skolen. Og rigtig stærkt, efter at han er alene i bilen. Ikke fordi han er gal, men fordi en anden bilist tirrer ham ved at køre endnu stærkere i en endnu mere blæret dyr bil.

Pinlig og ynkelig er det midaldrende par, hvis sexliv synes tilsandet. Og de små ideer, som lillefar kommer op med, gør det hele endnu mere patetisk. Og man kan roligt sige, at det selvgode ægtepar, der køber ind i Bilka og føler sig højt hævet over massen, bliver udstillet. Den kreative klasses selvbedrag kender ingen grænser.

Mit problem med Krogsdals noveller er, at disse skarpt skårne personager anno 2011 absolut skal skrues ind i en forudsigelig novelleform. Jeg tror, at forfatteren har et så godt kendskab til de bedrestillede midaldrende, at hun kunne skrive en stemningsmættet og tåkrummende grim, men fin roman om en alt for genkendelig hverdagskultur.

Anmeldelse: Iben Krogsdal: De måske kristne

19-06-2012: I ”De måske kristne” konkluderes, at folkekirken i dag snarere er en følelseskirke end en troskirke. Læs artikel

Anmeldelse: Dette er ikke en krimi

01-03-2012: Gode nye noveller i en ujævn antologi med en fortænkt præmis. Sat til krimidebat er der således ikke meget, der bliver. Læs artikel

Anmeldelse: Jussi Adler-Olsen, Elsebeth Egholm mf.: Liv for liv

11-07-2011: Seks forfattere bidrager med kriminoveller til en antologi, som kan anbefales som ferielæsning. Læs artikel

Anmeldelse: Amos Oz: Scener fra en landsby

10-05-2011: Amos Oz' nyeste bog indeholder otte noveller, som til sammen skaber en slags kollektiv roman. Bag de tilforladelige husmure udspiller sig små intense, ofte konturløse dramaer båret af eksistentielle, politiske og følelsesmæssige dilemmaer. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...