Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Chimamanda Ngozi Adichie: Det du har om halsen | bog.guide.dk

Chimamanda Ngozi Adichie: Det du har om halsen

12 fortællinger om mødet mellem Nigeria og drømmen om det gode vestlige liv.

Chimamanda Ngozi Adichie:

DET DU HAR OM HALSEN (The Thing Around Your Neck, 2009)

På dansk ved Susanne Staun

238 sider, 249 kr.

Gyldendal

Er udkommet

”Det du har om halsen” er en kvælende fornemmelse hos en ung nigeriansk kvinde, der sendes til USA for at forbedre sine egne og dermed hele familiens livsbetingelser. Men hun opdager snart, at onklen, der skal sørge for hende i det ny land, slet ikke er nogen onkel, og at han har en ganske bestemt og forudsigelig idé om, hvordan han skal tage sig betalt for hendes introduktion til landet, der flyder med mælk og honning.

Så hun pakker resolut sin beskedne bagage og drager ud i det blå. Da hun møder en venlig amerikansk studerende og efter nogen tid i pinagtig uvished bliver overbevist om, at han ikke bare er ude efter eksotisk sex, begynder den kvælende fornemmelse at slippe sit tag.

To verdener

Novellesamlingens titelnovelle er én ud af i alt 12 fortællinger, der alle kredser om nigerianske - kvindelige - erfaringer siden Nigerias selvstændighed fra britisk overherredømme i 1960. Det er fortællinger, der alle tager deres udgangspunkt i konfrontationen mellem et tidligere koloniland og nu en betydelig olieeksportør med voldsomme interne politiske og sociale spændinger og så drømmen om det gode vestlige liv, navnlig repræsenteret af USA.

Her hører vi om mennesker, der hjemme i Lagos søger visum for at komme tværs over Atlanten, men som desperat opgiver at forsøge på at få det amerikanske ambassadepersonale til at begribe bare en brøkdel af deres lidelser. Her hører vi også om nigerianske kvinder, der anbringes i det amerikanske forstadsland, mens deres (forretnings)mænd pendler mellem de afrikanske og amerikanske kontinenter, tilsyneladende ikke hæmmet af smålige skatteregler, vielsesattester og den slags.

Alt fortælles af stemmer, på én gang naive og erfarne, der gradvist indvier læseren i traumatiske hændelser i fortiden og i den som oftest chokerende oplevelse af det nye og fremmede.

Oplæg til romaner

Chimamanda Ngozi Adichies debutroman, ”Lilla hibiscus” fra 2003, var historien om en succesrig forretningsmand, men tyrannisk nigeriansk familiefar. Den kom dog herhjemme efter det stort anlagte Biafra-epos ”En halv gul sol” fra 2006.

Novellerne i ”Det du har om halsen” er ganske vist udgivet samlet for første gang i 2009, men de er alle udgivet forskellige steder i første halvdel af dette årti. Det er således ikke så underligt, at de har lidt karakter af brudstykker af eller deloplæg til Adichies to romaner. At der dog er tale om noveller i særklasse, vidner de oprindelige fornemme udgivelseskanaler som The New Yorker og Granta til fulde om.

Anmeldelse af Søren Lind - Mænd i stykker

15-10-2014: Søren Linds modbydeligt velskrevne noveller føles som at få stukket en finger i halsen. Læs artikel

Anmeldelse af Chimamanda Ngozi Adichie - Americanah

26-05-2014: Det er længe siden, at begrebet race blev politisk ukorrekt, men ifølge romanens nigerianske hovedperson, Ifemelu, der emigrerer til USA, er racediskrimination en integreret del af den amerikanske virkelighed. Hun kanaliserer sine rystende erfaringer ud gennem en blog, som hurtigt bliver vanvittigt populær. Læs artikel

Anmeldelse af Asta Nielsen fortæller. Erindringsnoveller og kronikker

04-04-2014: Glimt: Kun de færreste ved, at den berømte skuespiller Asta Nielsen efter filmkarrieren skrev nogle fortryllende erindringsstykker. Læs artikel

Anmeldelse af Jeppe Krogsgaard Christensen - åben himmel

15-03-2014: ”Åben himmel” skildrer genkendelige mennesker i genkendelige miljøer i et genkendeligt Danmark. Ikke uden evner, men for glat. Læs artikel

Anmeldelse af Lars Holmgaard Jørgensen - Mesterskytten og andre noveller

04-03-2014: Lars Holmgaard Jørgensens komplekse noveller giver et veldrejet indblik i totalitære livsopfattelser. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...