Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Alice Munro - Livet | bog.guide.dk

Anmeldelse af Alice Munro - Livet

Ida Jessen og Gudrun Jessen har igen på den smukkeste vis oversat den uovertrufne Alice Munro, der skriver om livet, som vi kender det og ikke kender det.

Noveller
Alice Munro
LIVET

Oversat fra engelsk af Ida Jessen og Gudrun Jessen

312 sider, 299,95 kr.

Gyldendal


B97813264Z.1_20140528181538_000+GPMD6QJA.1-0.jpg

Det begynder altid enkelt. Udramatisk. Hverdagsligt. Og det udvikler sig altid til en katastrofe, et drama, et højspændt punkt af uigenkaldelig forandring.

Alice Munro er ganske simpelt uovertruffen, når det gælder om at skrive sig bag om, neden under og før begivenhederne. Med sit røntgenblik ser hun de første smuldrende krakeleringer, fanger den sekundkorte bevægelse mellem tanke og handling, aner gnisten fra et begær, som endnu ikke er tændt osv., osv.

For den, der kender hende og elsker hendes ulmende nøgternhed, er hver eneste bog fra hendes hånd en gave. ”Livet” er ingen undtagelse.

Fra sjælens dybder

Som noget nyt runder Alice Munro novellesamlingen af med et par stemningsmættede erindringsglimt. Fortællingerne fra opvæksten i et hjem fyldt med spændinger mellem forældrene internt og mellem hende og forældrene kunne lige så vel have været noveller. Pointerne er også her på én gang forbløffende og forudsigelige, indskrevet i sammenfiltrede mønstre af årsag, virkning og flagrende viljer.

Hvad enten der er tale om liv eller digt, er tingene som regel mere komplicerede, end de giver sig ud for. Det, der kan ske det ene sted, kan også ske det andet, når man som Alice Munro er en psykorealistisk forfatter, der ikke opfinder følelser og reaktioner, men henter dem op til overfladen fra sjælens dybder.

I den selvbiografiske fortælling ”Nat” genkalder sig hun sig en bestemt periode fra barndommen, hvor hun pludselig forstår, hvad det vil sige ikke at være sig selv. Hun kan ikke sove, men vandrer rundt i nattemørket og får skræmmende tvangstanker om at kvæle sin elskede lillesøster.

En enkelt bemærkning fra den ellers så fåmælte far, og straks bliver den halvstore pige sig selv igen.

Hverken hun eller hendes fiktive personer ser det komme: omslaget, det fatale vendepunkt, som ændrer alt på et splitsekund – til det bedre, til det værre, alt efter perspektivet – men det kommer, vær vis på det.

Pludselig har drejebogen fået nyt manus, og kortene, som drejer en omgang i luften, lander i nye kombinationer.

Et digt sendes af sted med ordene:

»At skrive til dig er som at sende en flaskepost. Og håbe på. At den vil skylle i land i Japan.« En kvinde iklæder sig sin grønne festkjole; et kirkekor kommer ind ad den forkerte dør. Mere skal der ikke til, før alt forvandles.

Velovervejet og stoisk

Som læser er man nødt til at være lysvågen. Et enkelt blink med øjet, og man overser punktet, bemærkningen, reaktionen, gestussen, hvor alt drejer en omgang.

Drømmen viser sig at være den virkelighed, man har mistet, trofaste kvinder forlader deres mænd, mænd bedrager deres hustruer, elskere deres elskerinder, trofaste venner forsvinder, magtfulde mænd taber autoriteten på gulvet, hjemvendte soldater dukker aldrig op etc.

Naturligvis er det alvorligt, til tider tragisk eller vemodigt, når et menneske tumler ud af sin bane og ind i en ny, men det kan også være sjovt. ”Et paradis”, som er en ægteskabssatire fra dengang, kvinder i fuldt alvor sagde: »En kvindes fornemste pligt er at skabe et paradis for sin mand,« knitrer af skadefro latter, da mandschauvinisten indhentes af sit eget magtspil.

Til gengæld er ”Corrie” en uendeligt forstemmende afsløring af en udspekuleret mands udnyttelse af en rig kvindes hengivne kærlighed.

Alice Munro har sine smertepunkter, og undertrykte kvinder er et af dem, ligesom oversete, glemte, forvildede børn er det, men hun bliver aldrig snerrende, aldrig vredt vrissende. Hun er velovervejet, seismografisk registrerende, stoisk. Som en Sfinks og derfor udødelig, eftersom ingen af os nogensinde når til bunds i den gådefulde indsigt i det menneskelige, som denne novellegenrens ubestridte grand old lady besidder.

”Livet” er som livet: Det gør ør og lykkeligt klogere.

Anmeldelse af Alice Munro - For meget lykke

11-05-2013: Man får aldrig nok af den mesterlige canadiske forfatter Alice Munro, der igen og igen vrider virkeligheden af led. Læs artikel

Anmeldelse: Alice Munro: Fjendskab, venskab, ægteskab

07-12-2011: ”Fjendskab, venskab, ægteskab” indeholder ni lange noveller. De er optaget af relationer og afsøger diskret de udviskede zoner mellem før og nu. Læs artikel

Anmeldelse: Et femstjernet bogmøde

19-05-2010: Under den rolige overflade i Alice Munros noveller skjuler sig dramaer og forviklinger. Læs artikel

Anmeldelse af Søren Lind - Mænd i stykker

15-10-2014: Søren Linds modbydeligt velskrevne noveller føles som at få stukket en finger i halsen. Læs artikel

Anmeldelse af Maja Elverkilde - Det dør man af

27-05-2014: Maja Elverkilde når vidt omkring i sine menneskekyndige noveller, der folder sig ud i fantasifulde variationer over kendte tematikker. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...