Find mere om:
Skotsk mesterklasse | bog.guide.dk

Skotsk mesterklasse

Gnavpotten John Rebus er en klassisk krimihelt sat i scene i det moderne Skotland

Selv om hans forfatter har været nødt til at placere ham i et pensionistteam, der arbejder med gamle uopklarede sager.

Selv om han har passeret de 60. Selv om han har drukket og røget som et svin hele livet.

Og selv om han har opklaringen flere alvorlige drabssager end de fleste – sager, som alle har mærket ham. Så er han stadig den gamle John Rebus. Gnavpotte, charmetrold, arbejdsmaniker, alkoholiker, enspænder, anarkist og old school-strømer fra før verden gik af lave og vores liv blev digitaliseret.

Skotlands svar på Ellroy

Det er 25 år siden, at Ian Rankin bragte Edinburgh Politis sorte får ind i skønlitteraturen. Han blev med det samme kaldt Skotlands svar på James Ellroy, og der er da også slægtsskab mellem Rebus og den amerikanske noir-tradition med dens hårdkogte helte og mørke og illusionsløse univers.

Men Rankin havde aldrig læst en krimi, da han debuterede. Han kom fra skønlitteraturen, og det var et tilfælde, at han brugte en strisser i ”Blodbrødre”, som den første Rebus-bog hedder på dansk. Den var anlagt som en dyster og psykologisk version af den klassiske Dr. Jekyll & Mr. Hyde-fortælling.

Heldigvis holdt han fast i krimiformen, for han kunne lide potentialet, og det gav ham frihed til at forfine sine styrker: fornemmelsen for stedets betydning, den fortællende stil, det stærke narrative drive. Rebus blev et nyttigt redskab til at se verden og udforske det moderne Skotland gennem.

»Hver bog er en ny brik til puslespillet, og til slut vil det vise et portræt af det moderne Skotland, dets økonomi, mennesker, sociale problemer, politik, kulturelle fortid og potentielle fremtid,« sagde han i et interview med undertegnede i denne avis.

Det er store ambitioner, men Rankin har noget at have dem i. Han skriver sikkert og elegant, fornemmelsen for replikker er højtudviklet, og karakterer og steder er så virkelige, at man føler, at man kender Edinburgh som sin egen hjemby, når man har været en tur i Rebus-universet.

Kulsort humor og druk

Han har skabt en af de stærkeste og mest levedygtige karakterer i moderne kriminallitteratur. Rebus har mange af den mandlige krimihelts klassiske dyder og laster. Du kommer aldrig til at se ham på en selfie. Til gengæld drikker og ryger han umådeholdent, hans humor er kulsort, hans yndlingssteder er barer, han bryder reglerne, er voldelig over for mistænkte, har problemer med kvinder og chefer i almindelighed, efterforsker på sin inspiration og sit instinkt og kan ikke finde ro og fred, medmindre han er på arbejde. Han er på en gang elskelig og humoristisk og en kynisk sortseer.

Dinosaur og strisser

»Det er nyttigt at have en ensom strisser. Han opererer næsten som en privatdetektiv. Han kører sine egne undersøgelser ved siden af politiundersøgelserne. Han er en dinosaur, en af de sidste tiloversblevne fra en generation af betjente fra 1970’erne og 1980’erne, som nu er ved at blive erstattet af yngre veludannede computereksperter,« siger Rankin.

Man kan gå løs på serien fra bog et, men et godt sted at begynde er bog otte, ”Fortidssynder”, som for undertegnede er den bedste britiske krimi i nyere tid, men bundniveauet hos Rankin er så højt, at de fleste krimiforfattere ville være lykkelige for at bide det i haserne. Alle bøger er oversat til dansk.

Anmeldelse: Rigtige detektiver dør da ikke

26-03-2013: Krimi: Spiritusflasken er altid inden for rækkevidde i de seneste udspil fra to krimiveteraner. Det er godt nok. Ordentlige detektiver skal være lidt ude at svømme. Læs artikel

Anmeldelse: Ian Rankin: En intern affære

04-06-2011: For folk, der savner inspektør Rebus ubærligt, er Rankins nye helt et plaster på såret. Han er en ganske anden karakter, og alligevel er der noget med tonen, som klinger dejligt bekendt. Læs artikel

Anmeldelse: Ian Rankin: NAVN PÅ DE DØDE

10-01-2008: Krimi: Ian Rankins fremragende krimier har heldigvis en dygtig dansk oversætter. Læs artikel

Anmeldelse: Ian Rankin: Exit Music

07-11-2007: Kan det virkelig være rigtigt, at vi ikke skal høre mere om Inspector Rebus? Nu er han i hvert fald gået på pension, men han er bestemt ikke død endnu. Læs artikel

Anmeldelse: Sporskifte til spændingslitteratur

17-03-2012: Krimi: I disse år vælger mange, der har beskæftiget sig med så meget andet end at skrive, at blive krimiforfattere. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...