Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Rasmus Glenthøj og Morten Ottosen.. | bog.guide.dk

Danmarks skæbneår

Det afgørende år i den nyere danmarkshistorie er ikke 1864, men 1814, og det beskrives solidt i fornem dansk-norsk jubilæumsbog.

Historie
Rasmus Glenthøj og Morten Ottosen
1814. Krig. Nederlag. Frihed.

392 sider, 349,95 kr.

Gads Forlag


1814-cover.jpg

1814 er et af de tre markante jubilæumsår, som vi fejrer i 2014.

For Norge er 1814 det vigtigste år i deres historie, hvor de fik en forfatning og næsten selvstændighed. For Danmark er det sorgens år, hvor fællesskabet med Norge ophørte, og en voldsom økonomisk og politisk nedtur begyndte efter Englandskrigene og alliancen med Napoleon.

Begivenhederne både i dansk og norsk perspektiv beskrives indgående og engageret af de unge historikere Rasmus Glenthøj fra Danmark og Morten Ottosen fra Norge. Glenthøj har før skrevet om ”skilsmissen” og ”tabet af Norge” og også fornylig en fremragende bog om 1864.

Kuglen i et flipperspil

Set med danske briller handler 1814 om en tidligere stormagt med en mægtig flåde, der på få år reduceres til en småstat. Først ved tabet af flåden, hvor England tog i alt 1400 dansk-norske skibe. Dernæst er Danmark næsten at sammenligne med kuglen i et flipperspil. Et land, der lever på nåde af stormagterne.

Den uforståelige alliance med Frankrig og Napoleon, som Frederik VI halsstarrigt holdt fast i til det sidste, og som bagklogskaben har dømt hårdt, kom til at koste dyrt. Staten gik fallit, og de udenrigspolitiske handlemuligheder reduceredes til at fungere som ambolt for andre staters hamre. Den økonomiske nedtur varede til langt op i første halvdel af 1800-tallet og lammede yderligere Danmarks muligheder for at markere sig. Men det kunne også være gået værre.

Hele forløbet beskrives læseligt og levende af Glenthøj og Ottosen, og for danske læsere er især stridighederne om Norges placering ny og spændende læsning. Den danske kronprins Christian Frederik (senere Christian VIII) satte sig i spidsen for norsk selvstændighed og forfatningsbestræbelser, samtidig med at stormagterne, især Sverige og Rusland, og så Danmark stredes om Norges statstilhørsforhold. Politisk blev Norge et nordligt utopia for liberale med deres Eidsvold-forfatning og borgerlige frihed, mens Danmark måtte leve videre med enevælden i Frederik VI’s landsfaderlige stil.

Sverige ønskede at knuse Danmarks magt og tilegne sig Norge og står ikke i noget rart lys, og det er utroligt, at skandinavismen kunne blomstre så kort tid efter. Det tyske Holsten stod derimod stadig loyalt ved kong Frederik VI’s side, selvom krigene var upopulære, og de nærmest blev trukket med ned i stridigheder, som må have ligget dem fjerne. Alligevel udsondredes holstenerne langsomt i årtierne derefter, og de begyndte at vende loyaliteten sydpå mod den tyske kulturnation.

Med viden og indsigt

Bogen er rig på oplysninger. Man undres f.eks. over det store sammenhold og den mægtige offervilje, som danskerne lagde for dagen under nedturen. Godsejere forærede tømmer til nye skibe, og borgere donerede deres sølvtøj for at genskabe lidt national stolthed. Kulturelt blev det også til guldalder.

Glenthøjs og Ottosens bog er historieskrivning, når den er bedst. De gør sig ikke klogere end den tid, de skildrer, og moraliserer ikke over historien, men afliver alligevel venligt en række myter undervejs. Vi får præsenteret begivenhederne i samtidens lys, så man fornemmer historiens åbenhed og mulighedernes mangfoldighed. Og med stor viden og indsigt. Da bogen samtidig udkommer i Norge, har det tvunget historikerne til at skrive en ”fælles” historie, og det er frugtbart både for danske og norske læsere.

Det slås ret utvetydigt fast, at 1814 er et mere afgørende år for danmarkshistorien end 1864, som vi ellers omgiver med større national patos.

Bogen er meget flot illustreret, og sjældent glæder man sig så meget over en jubilæumsbog.

Opgør med selvpiskertraditionen

Anmeldelse af Rasmus Glenthøj - 1864. Sønner af de Slagne

13-04-2014: Historie: Rasmus Glenthøjs bog er et stort anlagt opgør med den revisionistiske historieskrivning og de nationale myter. Den tabte historie skal vindes tilbage. Læs artikel

Anmeldelse: Rasmus Glenthøj og Jens Rahbek Rasmussen: DET VENSKABELIGE BOMBARDEMENT

05-09-2007: Eminent bog baseret på begivenhederne for 200 år siden i København. Læs artikel

Anmeldelse: Tom Buk-Swienty: Dommedag Als

25-08-2010: I andet og sidste bind af sit storværk om den ulyksalige 1864-krig kommer Tom Buk-Swienty tæt på soldaterne på Als og på diplomaternes, politikernes og kongens gerninger bag de lukkede døre. •Bogen præsenterer også kendte og anonyme danskere i samtiden. Læs artikel

Anmeldelse: Nordjylland under Englandskrigen 1807-1814

08-01-2010: 23 danske og norske forskere beskriver krigen fra begyndelsen af 1800-tallet. Læs artikel

Anmeldelse: Steen Bo Frandsen: Holsten i Helstaten

18-12-2008: Lærd, men tungt skrevet bog om landet Holsten Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...