Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Nils Arne Sørensen - Den store.. | bog.guide.dk

Puslingelandet og Den Store Krig

Historie: Nils Arne Sørensen brød gennem den faglitterære lydmur for 10 år siden med storværk om Den Første Verdenskrig. Trykbølgen følger revideret genudgivelse.

NILS ARNE SØRENSEN
DEN STORE KRIG

Europæernes første verdenskrig.

527 sider, 299 kr.

Gads Forlag


B97552718Z.1_20140217194334_000+G5FALTTT.1-0.jpg

For godt 10 år siden brød historikeren Nils Arne Sørensen fra Syddansk Universitet igennem den faglitterære lydmur med bogen ”Den Store Krig”.

I den danske historieopfattelse havde Den Store Krig indtil da været marginaliseret som krigen, vi undgik, men pludselig blev danskerne uden årstalsafsæt i mindekulturen begavet med et sammenfattende og analytisk storværk om den krig, der af den amerikanske diplomat og historiker George F. Kennan i 1979 blev betegnet som den første store holocaust.

Bogen blev stærkt anmelderrost og har fra udgivelsesdagen stået som det danske hovedværk om krigen 1914-1918. 10 år senere er den position uantastet, og derfor er genudgivelsen af en opdateret udgave i anledning af 100-året for krigens udbrud en gave til det historisk interesserede publikum.

Rodes regimente

Nils Arne Sørensens bog står monumentalt i egen ret på bogmarkedet, og den hævder sig som et fuldgodt alternativ til den strøm af specielt angelsaksiske værker, som mindeåret har affødt. Her er bogens klare fordel, at den er skrevet ud fra et dansk perspektiv.

Det har været et irritament og en drivkraft for forfatteren, at han som borger i en ”småstat”, det lykkedes at holde sig fri af krigens ragnarok, har måttet opleve, hvordan hans og andres ”småstater” og deres indbyggere forsvinder ud af de store historier om krigen, når de toneangivende britiske og tyske historikere udlægger teksten.

I genudgivelsen har Nils Arne Sørensen i konsekvens af dette udgangspunkt suppleret med et nyt kapitel om Danmark under krigen. Kapitlet har lånt sin overskrift ”Puslingelandet” fra Jeppe Aakjærs berømte digt ”Historiens sang”, hvor puslingelandet hygger sig i smug, »mens hele verden brænder om din vugge«.

Aakjær-citatet føres ikke i marken for eller imod en aktivistisk udenrigspolitik, men for at problematisere forestillingen om, at danskerne hyggede sig i de fire krigsår. For faktum er, at krigen medførte drastiske forandringer i det danske samfund. For at hindre et økonomisk sammenbrud måtte regeringen ty til en barsk gang planøkonomi myndigt administreret af den radikale indenrigsminister Ove Rode. Perioden, hvor samfundet blev gennemreguleret, er siden blevet kendt som Rodes regimente.

Erfaringerne fra krigsårene kom på centrale felter til at præge Danmark herefter. Mens de statslige økonomiske reguleringer blev rullet tilbage efter freden, blev det ikke tilfældet for den styrkede organisering af de økonomiske interessegrupper, der havde været systemets forudsætning. Den første pejling af velfærdsstaten var taget.

Perspektiv bagud og fremad

Det danske perspektiv er bogens ledetråd, uden at det skygger for den kendsgerning, at krigen var en afgørende katastrofe i den moderne europæiske historie, der betød fire imperiers sammenbrud og nye politiske styrer, der efter et demokratisk mellemspil skulle vise sig at være modbydelige. Med nazismen og kommunismen kan der ses en sammenhæng, ikke bare mellem de to verdenskrige, men også med Europas historie frem til Murens fald i 1989.

Bogen er prisværdigt kendetegnet af det lange perspektiv – den koncentrerer sig ikke blot om de fire år, hvor våbnene talte. Den tager f.eks. kildekritisk fat på den lange optakt til krigsudbruddet i august 1914 og noterer, at de forskningsmæssige perspektiveringer ikke entydigt kan placere ansvaret for amokløbet hos tyskerne. Et forhold, som den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier for nylig tog op i en kronik i JP debat international og fastslog, at det for dagens tyskere ikke er en grund til at relativere den tyske udenrigspolitiks svigt i de skæbnesvangre sommeruger.

I den modsatte ende af tidslinjen tager Nils Arne Sørensen fat på, hvordan krigen bliver husket – en historie, der forsat er levende og i dette 100-år fortsat bliver bearbejdet. Med Sørensens ord brugt i en anden sammenhæng ved enhver historiker, at man skal være forsigtig med at læse motiver bagud. Hans bog yder 10 år efter førsteudgaven på fornemste vis sit bidrag til en konstruktiv tilgang til og udforskning af historien for læg og lærd. Der er drama nok til alle med passion for historie og krig

Anmeldelse af Hew Strachan - Første Verdenskrig

28-01-2014: Hew Strachans bog om Første Verdenskrig er i format et lille mesterværk og formidlingsmæssigt et stort. Læs artikel

Anmeldelse af Matthias Bjørnlund - Det armenske folkedrab

12-11-2013: Uomgængeligt: Nyt værk om folkedrabet på armenierne er velresearchet og overlegen historieformidling. Forfatterens brug af samtidens danske kilder og vidner er en ren øjenåbner. Læs artikel

Anmeldelse: Erik Kulavig: Den russiske Revolution 1917

07-12-2010: En fin formidling af nyere forskning om den russiske revolution. Erik Kulavigs bog er et glimrende eksempel på en fremstilling, der ikke er snøret inde i et ideologisk korset. Læs artikel

Anmeldelse af Martin Zerlang - 1914

01-09-2014: Et prægtigt værk om året, hvor den gamle verden endte, som det oplevedes i København og omegn. Læs artikel

Anmeldelse af Henrik Jensen - Krigen 1914-1918 – og hvordan den forandrede verden

09-05-2014: Historikeren Henrik Jensens kulturhistoriske gennemgang af Første Verdenskrig er en lille, skarp og intellektuelt stimulerende bog om en stor katastrofe, som stadig præger os. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...