Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Mogens Herman Hansen: Demokratiets historie fra.. | bog.guide.dk

Mogens Herman Hansen: Demokratiets historie fra oldtid til nutid

Historie: Man er i gode hænder i Mogens Herman Hansens bog om demokratiets historie, men man savner nogle udfordrende slag i løgsovsen.


Mogens Herman Hansen:
Demokratiets historie fra oldtid til nutid
Museum Tusculanum
290 sider, 275 kr.

»Hvad demokrati angår, er der i den vestlige verden en tendens til at identificere maksimum med optimum,« læser man i denne bog om demokratiets historie. Det betyder på godt dansk: jo mere demokrati, jo bedre.

Men er det sandt? Det moderne, mediebårne massedemokrati med overdreven rettighedstænkning, ustandselige dagsordensforandrende meningsmålinger med tilhørende handlingslammelse hos valgte politikere, afløst af populistiske hjerneblødninger, kan godt bringe én i tvivl.

Men hvad så? Ja, der er for os ikke noget alternativ, sådan som der var for »de gamle grækere«, for hvem demokrati, tyranni og oligarki naturligt vekslede med hinanden.

Demokratisering

For et par år siden udgav Mogens Herman Hansen, pensioneret lektor i oldgræsk på Københavns Universitet, den grundige ”Demokrati som styreform og som ideologi” - nu kommer denne bog om demokratiets historie, som tydeligvis skal ses som et selvstændigt supplement til den forrige. Den gennemgår demokratiet som styreform i antikken og i moderne tid, dvs. fra ca. 1800 til i dag, men også som idé i den mellemliggende periode.

Og det handler ikke bare om demokrati, men også om demokratisering, altså hvordan man kommer til det. Her kommer den såkaldt tredje verden - burde den i øvrigt ikke tage navneforandring til den anden verden, nu hvor den betegnelse er blevet ledig? - i fokus, hvor der jo, til den vestlige verdens stadige frustration, ikke er så godt gang i tingene.

Ansvar for det fælles

Vi har svært ved at forstå, at det skal være så svært, i betragtning af at demokrati for os er »den eneste acceptable forfatningsform«, som Hansen skriver. For mange i Vesten er det den eneste naturlige vej, og kinesere og arabere skulle se at få taget hul på den. Det mener Hansen også, fornemmer man, når han skriver om det demokratiske underskud i Kina, og kalder demonstrationerne på Den Himmelske Freds Plads i Beijing for en »skelsættende begivenhed« - skel i hvad, fristes man til at spørge, for der kom jo intet ud af det.

Og for at tage tråden op fra denne anmeldelses anslag, så er der vel også et problem i krydsfeltet mellem demokrati og velfærdsstat. Når rettighederne bliver så dominerende i vore hoveder, at vi stemmer med vore maver og glemmer ansvaret for det fælles, sker der nemt en kortslutning i den politiske proces, og så er demokratiet ikke længere så kønt.

Ligesom den forrige er det en yderst sober, informeret og afbalanceret fremstilling med bunker af henvisninger. Man er i gode hænder. Omvendt leder man længe efter udfordrende slag i løgsovsen. Det kan man alt efter gemyt savne eller sætte pris på.

Anmeldelse af André Raymond - Arabiske storbyer i Det Osmanniske Rige

27-05-2014: Byliv: En klassiker om de gamle arabiske storbyer udgives på dansk, mens militser, klaner og jihad-grupper smadrer Mellemøsten igen. Læs artikel

Anmeldelse af Tor Tolstrup - En guide til rejser i det gådefulde Japan

28-01-2014: Vore dages Japan er en fascinerende blanding af gammelt og nyt. Det giver Tor Tolstrups historie- og rejsebog fremragende eksempler på. Læs artikel

Anmeldelse: En mand med mange udtryk

03-03-2012: Putin-land: Vladimir Putin er storfavorit til at vinde søndagens præsidentvalg i Rusland. Tre nye bøger ser tilbage på Putins karriere og Rusland efter Sovjetunionens opløsning. Læs artikel

Anmeldelse: Bag ligusterhækken

05-01-2010: I dag har vi det svært med forstaden. Men parcel- og havehusene fortjener at få deres historie fortalt. •Det har de fået nu med en bog, der opsummerer 30 års forskning og er nomineret som Årets Historiske Bog. Læs artikel

Anmeldelse af Adam Smith - Teorien om de moralske følelser

18-10-2014: Adam Smiths første og temmelig oversete hovedværk foreligger nu på dansk. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...