Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Lea Korsgaard - Orgasmeland. Da.. | bog.guide.dk

Orgasmens revolutionære potentiale

Lystigt: Psykoanalytikeren William Reich satte sig betydelige spor i Danmark, da han i 1933 stiftede gruppen Dansk Sexpol. Bogen om den seksuelle revolutions frontløbere er et stykke svært velskrevet historieformidling.

Historie
Lea Korsgaard
Orgasmeland. Da den seksuelle revolution kom til Danmark.

432 sider, 299,95 kr.

Gyldendal


B971426187Z.1_20140915190511_000+GM3FNIU7.1-0.jpg

For østrigeren William Reich (1897-1957) var seksualiteten et presserende samfundsanliggende. Under sin medicinuddannelse blev han elev hos psykoanalysens faderfigur, Sigmund Freud. Reich var fascineret af Freuds fokus på libidoen og på idéen om seksuallivet som afgørende for menneskets mentale sundhed. Reich blev anset som en af de mest lysende stjerner i psykoanalysens yngre generation, men da han introducerede sin teori om den ”totale orgasme”, begyndte hans beundrere at stille sig kritisk over for hans evner som analytiker.

Den totale orgasme »indtraf som kulmination på et uhæmmet, sanseligt og følsomt samleje og efterlod en dyb og tilfredsstillende følelse af lyksalighed i hele kroppen«, skriver Lea Korsgaard i sin nye bog. De, der kunne opnå sådanne, kaldte Reich »orgastisk potente«.

Idéen var, at en orgasme om dagen ville holde neuroserne fra døren og føre til et lykkeligt liv. Men det stoppede ikke her. Siden det var samfundet, der påførte mennesket disse neuroser, var det ikke nok med den lindrende orgasmebehandling. Når man i psykoanalysen og marxismen talte om massernes bevidstgørelse, så Reich svaret i sex. »Et samfund kun bestående af orgastisk potente mennesker ville være et samfund uden krig, udbytning og sadisme, det virkeliggjorte drømmesamfund,« lyder Korsgaards formidling af Reichs visioner.

William Reich mente altså, forsimplet sagt, at sex var kuren på alt. Jeg er sikker på, at mange både før og siden har ønsket sig, at det virkelig forholdt sig således.

Historie og seksualmoral

Med ”Orgasmeland” har Lea Korsgaard, der er journalist og medstifter af medievirksomheden Zetland, begået et gennemresearchet, informations(tons)tungt og yderst velskrevet værk om Reich og den seksuelle revolution, der ikke, som mange sikkert tror, begyndte med ungdomsoprør og pornoens frigivelse i 1968-1969.

B971426187Z.1_20140915190511_000+GM3FNIU8.1-0.jpg

I bogen beskrives blandt meget andet, hvordan Thit Jensen i samarbejde med lægen Jonathan Leunbach gav sig af med seksualoplysning til proletariatet i midt-20’erne. Oplysningen havde et socialt sigte; man ville holde børnetallet nede ved at oplyse om præventionsmuligheder. Leunbach var ligesom socialdemokraten K.K. Steincke fortaler for eugenik, altså racehygiejne, der, før Hitler gjorde det til en mildest talt skræmmende praksis, blev anset som et socialpolitisk redskab til at sikre bedre forhold for de svagest stillede. Men K.K. Steincke havde et mere puritansk forhold til sex og talte for afholdenhed. Leunbach var uenig, og de to skulle senere blive arge modstandere i spørgsmålet om seksualmoral.

Da William Reich i 1933 flygtede til København, dannede han gruppen Dansk Sexpol, der skulle komme til at kæmpe mod K.K. Steincke og hans åndsfæller.

”Orgasmeland” tager os gennem de mange involveredes udvikling – ofte fra genial til gal.

Korsgaard holder stædigt fast på at lade sin research fortælle historien, selvom hun ikke viger tilbage fra at fremskrive levende scener, der er symptomatiske for historiens vægtigste og vigtigste personer.

Når bogen til tider vækker mindelser om Peter Øvig Knudsens historieformidling som ”Blekingegadebanden”, skyldes det Korsgaards sproglige overlegenhed og den smittende begejstring for stoffet, men naturligvis mest den sammensmeltning af gode samfundsintentioner og fanatisk fortabelse i en idé, som hun beskriver.

En begavet indføring

Midt i vor tids skizofrene forhold til sex, der både er præget af forskrækkelse og fixering, lander Lea Korsgaards imponerende bog på et tørt sted (ordspil intenderet).

Den er en begavet indføring i det 20. århundredes værdidebatter om seksualitet, om køn og kultur, men også om kampen mellem ideologier.

Han kom, han kom, og han kom

Man kan misunde de tidlige seksuelle revolutionære den fri måde at tale om seksuallivet på, og den komplette mangel på berøringsangst. Men samtidig får vi uhyggeligt mange eksempler på, hvor galt også dét kan gå.

Reich selv fik sidst i sit liv roterende fis i kasketten. Og det kan et aktivt sexliv åbenbart ikke reparere på. Det er nok den indsigtsfulde ”Orgasmeland”s mest nedslående pointe.

Anmeldelse af Henrik Jensen - Krigen 1914-1918 – og hvordan den forandrede verden

09-05-2014: Historikeren Henrik Jensens kulturhistoriske gennemgang af Første Verdenskrig er en lille, skarp og intellektuelt stimulerende bog om en stor katastrofe, som stadig præger os. Læs artikel

Anmeldelse af Hew Strachan - Første Verdenskrig

28-01-2014: Hew Strachans bog om Første Verdenskrig er i format et lille mesterværk og formidlingsmæssigt et stort. Læs artikel

Anmeldelse af Orlando Figes - Lov mig, at du kommer tilbage

02-10-2013: Autentisk brevveksling mellem unge elskende i Stalins Sovjet er svær at glemme igen. Læs artikel

Anmeldelse: Mikael Busch: Knud og Vera - Et Stasi-drama

09-05-2012: Gåden om, hvad der fik den danskfødte DDR-digter Knud Wollenberger til som Stasi-agent at forråde sin hustru, er aldrig blevet løst. Læs artikel

Anmeldelse af Rasmus Dahlberg - Danske katastrofer. Atombomben i Valby og andre dramatiske hændelser

25-10-2014: 30 rigtig slemme danske katastrofer i det forrige århundrede skildres omhyggeligt af eksperten i den slags, historikeren Rasmus Dahlberg. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...