Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Friedrich Nietzsche - Schopenhauer.. | bog.guide.dk

En lærer må der til

Nietzsches hyldestskrift til sin læremester Schopenhauer er også relevant læsning i dagens Danmark.

Filosofi
Friedrich Nietzsche
Schopenhauer som opdrager

140 sider, 150 kr.

Informations Forlag


B97659948Z.1_20140416191716_000+GSQC4PM9.1-0.jpg

Den tyske filosof Friedrich Nietzsche var en ener og et hulemenneske, der skældte ud på alt og alle og gik sine helt egne veje. Han var ikke bange for at provokere og sige sin ærlige mening.

Derfor er det næsten ømt at læse den unge Nietzsches hyldestskrift til sin lærer, filosoffen Arthur Schopenhauer. Her taler Nietzsche med beundring om en person, som han har lært af, er blevet dannet af, og som han ser op til. »Det var som om han havde skrevet det hele til mig,« siger Nietzsche.

Eleven beundrer det kompromisløse ved sin læremester. Det gælder sandheden uafhængigt af alt andet. Behag og borgerlig lykke betyder ingenting: »Det schopenhauerske menneske tager frivilligt sandfærdighedens lidelse på sig.«

Ifølge Nietzsche skal læreren »lære én at være simpel og ærlig i liv og tænkning, dvs. utidssvarende i ordets dybeste forstand«. Som altid er han fuld af foragt for ”pseudomennesker”, og det gælder om at kunne stå imod tidsånd, jantelov og konformitetspres. Det kræver styrke og mandsmod, og det lærte han af Schopenhauer.

At drage op

I disse år tales der meget om opdragelse og dannelse, og her er Nietzsches skrift velkomment som en guldgrube af betragtninger om lærerens betydning. Han viser, at opdragelse har et stærkt personligt element. Der skal være én til at drage en anden op, være ideal og vejviser. Og kun den lærer, der selv har vist vejen og ikke været veg, fej og lunken, kan virke som lærer og op-drager.

Selvom det er et tidligt skrift af Nietzsche, mærker man i sproget det eksplosive, som senere springer ud i fuldt flor. Man mærker også fighteren i Nietzsche, han skal overvinde samfundets massive forsøg på at tilpasse den enkelte til en pæn borgertype og professor. Uden et ideal i Schopenhauer var det måske aldrig sket.

Den lidenskabelige og personlige Lærer, gerne med stort L, har kolossal betydning som opdrager. Det kan vi lære af Nietzsches skrift her. Det er fint oversat, men forordet kunne godt have været lidt længere og mere forklarende.

Anmeldelse af Adam Smith - Teorien om de moralske følelser

18-10-2014: Adam Smiths første og temmelig oversete hovedværk foreligger nu på dansk. Læs artikel

Anmeldelse af Der Kieler Frieden 1814, The Peace of Kiel, Kielfreden

03-05-2014: Historie: Flot essaysamling om Danmark og Norge efter Kielerfreden i 1814. Læs artikel

Anmeldelse: Friedrich Nietzsche: Friedrich Nietzsche og Antikken

31-05-2012: Tre af Friedrich Nietzsches ungdomstekster er for første gang oversat til dansk. Man mærker tydeligt filosoffens kraftige temperament. Læs artikel

Anmeldelse: Eva Maria Jensen: Død og evighed i musikken

04-07-2011: Ph.d.-afhandling om døden og opstandelsen i musikken er blevet en fyldig bog. De akademiske regler fylder lidt for meget. Læs artikel

Anmeldelse: Peter Tudvad: Stadier på antisemitismens vej

09-11-2010: Det er spændende læsning at få den jødiske vinkel på Søren Kierkegaards forfatterskab. Peter Tudvads bog vil i fremtiden indgå som et standardværk om Kierkegaard. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...