Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Finn Slumstrup: Dér, hvor ingen andre er | bog.guide.dk

Finn Slumstrup: Dér, hvor ingen andre er

En bredt fortalt beretning fra det diakonale krydsfelt mellem det sociale og det kirkelige arbejde.


Socialt og kirkeligt
Finn Slumstrup: Dér, hvor ingen andre er - En fortælling om Kirkens Korshær
462 sider, 299 kr.
Unitas Forlag

Kirkens Korshær er en vigtig del af det frivillige, folkekirkelige Danmark. Med 7.000 frivillige medarbejdere og 400 ansatte i dag kan bevægelsen i år fejre sit 100 års jubilæum. Til det formål har Finn Slumstrup, som selv er veteran fra det folkelige Danmark, skrevet bevægelsens historie levende og inspireret.

Det startede inspireret fra de angelsaksiske lande med Korshæren, en slags social udgave af tidligere korstogsbevægelser, men med ganske fredelige midler. Dengang for 100 år siden var København og de større byer præget af både fattigdom, druk og mange sølle eksistenser, og det var som en hær, der skulle bekæmpe den sociale nød, at Korshæren begyndte.

222 genbrugsbutikker

Korsbrødre og -søstre var ude i beværtningerne og logihuse for at møde socialt udsatte, der trængte til hjælp.

I de senere år er arbejdet sket gennem herberger, Mariatjenesten, Sct. Nikolai-tjeneste, væresteder, varmestuer, besøgstjenester og en indsats på Christiania. Og det kirkelige er ikke så synligt som for de oprindelige ildsjæle, der direkte var motiveret af dyb kristentro og vækkelse, men der er stadig et tæt samarbejde med folkekirken bl.a. omkring sjælesorg.

I de først mange årtier skaffede Korshæren sine midler ved gaver og tilskud samt mange naturalier som tøj og møbler.

I de senere årtier er der kommet mange genbrugsbutikker til, 222 i hele landet, og Kirkens Korshær er i dag den største genbrugskæde i Danmark og skaber solide overskud til det sociale arbejde.

De frivillige bidrag er faldet, men til gengæld er det offentlige blevet den vigtigste finansielle kilde, så Kirkens Korshær ville næppe fungere uden statsstøtte i dag.

Samtidig med at staten er den største bidragsyder, formulerer bevægelsens talsmænd sig stadigt mere kritisk til samfundsudviklingen og får en mere politiseret profil. Er der mon en sammenhæng?

Slumstrup beskriver udførligt de ledende folk i bevægelsen, både præster og lægfolk, alle ildsjæle og inspiratorer, som med stor offervilje og ukueligt engagement lægger rammerne fast.

Et vigtigt hjørne

Finn Slumstrup kunne godt have reflekteret lidt mere over forvandlingen fra en rent kirkelig og frivillig bevægelse frem til i dag, hvor den holdes i gang af staten. Den tidligere leder Haldor Hald mente, at Kirkens Korshær havde solgt sin sjæl ved at indgå et for tæt samarbejde med kommunen.

 Men ellers en dejligt bredt fortalt beretning om et lille og vigtigt hjørne af de sidste 100 års danmarkshistorie i det diakonale krydsfelt mellem det sociale og det kirkelige.

Anmeldelse: Olav Harsløf og Finn Slumstrup (red.): Jazz i Danmark - 1950-2010

08-06-2011: Detaljeringsgraden er enorm i det hidtil største værk om dansk jazz i efterkrigstiden. Det er overblikket og stringensen til gengæld ikke, og det bliver værre undervejs. Læs artikel

Anmeldelse af André Raymond - Arabiske storbyer i Det Osmanniske Rige

27-05-2014: Byliv: En klassiker om de gamle arabiske storbyer udgives på dansk, mens militser, klaner og jihad-grupper smadrer Mellemøsten igen. Læs artikel

Anmeldelse af Nellie Vierhout - Vi var de første - stewardessen som danmarkshistorie

27-05-2014: Luftfartens historie rummer ikke kun flyudvikling og pilotudfordringer, men også stewardesser. Nu får vi deres historie. Læs artikel

Anmeldelse af Der Kieler Frieden 1814, The Peace of Kiel, Kielfreden

03-05-2014: Historie: Flot essaysamling om Danmark og Norge efter Kielerfreden i 1814. Læs artikel

Anmeldelse af Jung Chang - Enkekejserinden. Cixi, konkubinen, der grundlagde det moderne Kina

28-04-2014: Det moderne Kina blev hverken grundlagt af Mao eller Deng Xiaoping, men af den smukke enkekejserinde Cixi. Hun har døjet med et dårligt ry, men i Jung Changs nye formidable bog får hun oprejsning. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...