Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Antony Beevor og Artemis Cooper -.. | bog.guide.dk

Parisisk efterkrig

Ny, ældre bog af Antony Beevor, læseværdig og detaljemættet, men med lovlig megen sladderhistorie.

Historie
Antony Beevor & Artemis Cooper
Paris efter befrielsen 1944-49.

496 sider, 349,95 kr.

Lindhardt og Ringhof


B971516245Z.1_20140929200834_000+G3CG1SPU.1-0.jpg

Antony Beevor er vor tids mest læste militærhistoriker, og også i Danmark har hans bøger fundet mange læsere. Så mange, at hans danske forlag nu igen har fundet et af hans ældre værker frem, den tyve år gamle ”Paris efter befrielsen”, som han skrev før sine roste bøger om Stalingrad og Berlin i 1945.

Der er ikke megen militærhistorie i denne bog, som fokuserer på den interessante fase af fransk historie, hvor landet skulle finde sine ben igen efter det forsmædelige nederlag i 1940 og den ikke mindre forsmædelige Vichy-regering under general Petain.

Efter D-dag i 1944 blev Petains regering mere eller mindre modvilligt af tyskerne overført til Sigmaringen i Baden – forfatteren Louis-Ferdinand Céline, som var en del af entouragen, har beskrevet det galgenhumoristisk i sin roman ”Fra det ene slot til det andet” – og derefter var Frankrig og ikke mindst Paris åbent.

De sande befriere

Beevor beskriver general Charles de Gaulles ”Frie franske”s anstrengelser for at se ud som dem, der befriede Paris, hvad de just ikke var. Han beskriver tillige kommunistpartiets efterfølgende anstrengelser for at komme til magten, og han beskriver kollisionerne mellem de to parter.

Han beskriver også, hvad der er mere interessant, med henblik på den europæiske fremtid med Stålunion, EF, EU osv. de anstrengelser, en Jean Monnet og en Robert Schumann allerede i disse år gjorde sig for at få placeret Frankrig rigtigt.

Og han beskriver især elitære gruppers – de intellektuelles og kunstnernes – forholden sig til den nye situation, ikke mindst ”la famille Sartre” (der er mange sådanne franske småcitater i fremstillingen). Franske kunstnere og intellektuelle har altid været en magtfuld faktor i den franske offentlighed, så det kan ikke anses for uvæsentligt, hvordan netop de greb situationen an, men det fylder meget.

Mange af dem havde under den tyske besættelse ret nære relationer til besættelsesmagten, eller de havde som Sartre vist stor passivitet over for den. Efter dens ophør havde de behov for at demonstrere tilsvarende stor afstand til nazismen. ”Familien Sartre” og andre grupper gled efterhånden ”mod øst”, over mod det franske kommunistparti, hvilket skabte dybe fissurer i den elitære offentlighed.

Intellektuel terrorisme

Beevor og hans medforfatter Artemis Cooper demonstrerer stor uvilje mod de intellektuelles – især Sartres og Simone de Beauvoirs – revolutionsromantiske omfavnelse af den kommunistiske ideologi, som de ser som »støbt ind i den jakobinske tradition: en intellektuel terrorisme, som forsvarede fysisk terror. Stalins regime var måske nok nådesløst, hævdede hans apologeter, men alle revolutioner havde en grusom majestæt. Det, der betød noget, var, at Sovjetunionens erklærede filosofi var på den menneskelige retfærdigheds side. Mod dette havde USA intet ideologisk eller socialt program at tilbyde, kun økonomisk frihed, som simpelthen betød friheden til at udbytte andre.«

Denne indædte modstand mod USA skal også ses i lyset af, at det var USA, der havde befriet Frankrig. Det gør man ikke ustraffet, kunne en Sartre og en de Gaulle være enige om!

Og så lidt damesjov

Det er en meget læseværdig bog med en meget stor mængde informationer – så mange, at man sine steder kan miste grebet om, hvor man er på vej hen. Bogen har desuden en slagside i retning af det elementært sladrende. Der gøres (af hensyn til det angelsaksiske publikum) rigtigt meget ud af engelske og amerikanske celebriteters gøren og laden under besøg i Paris. Ikke mindst af den engelske ambassadør, Duff Cooper, som tilfældigvis er Artemis Coopers farfar. Og ikke blot af hans ambassadørgerning, men af hans omfattende damesjov til højre og venstre.

Til gengæld er det sporadisk, hvad vi får at vide om den bredere parisiske befolknings omstændigheder og reaktioner.

Anmeldelse: Antony Beevor: Anden Verdenskrig

15-06-2012: Historie: Antony Beevor har skrevet en på alle måder fremragende bog om verdenskrigen. Læs artikel

Anmeldelse: Antony Beevor: D-DAG Kampen om Normandiet

25-06-2009: Udgivelse om den fantastiske landgang på Normandiets strande i 1944. •Antony Beevor er en fremragende historiker, og han bruger et normalt, menneskeligt sprog. Læs artikel

Anmeldelse af Martin Zerlang - 1914

01-09-2014: Et prægtigt værk om året, hvor den gamle verden endte, som det oplevedes i København og omegn. Læs artikel

Anmeldelse af Lars-Martin Sørensen - Dansk film under nazismen

31-05-2014: Filmhistorie: En imponerende, detaljeret skildring af danske filmfolks forhold til den tyske besættelsesmagt. Nogle få var både nazister og stikkere, men de fleste flyttede sig undervejs fra et velvilligt forhold til tyskerne til støtte til modstandsbevægelsen. Læs artikel

Anmeldelse af Der Kieler Frieden 1814, The Peace of Kiel, Kielfreden

03-05-2014: Historie: Flot essaysamling om Danmark og Norge efter Kielerfreden i 1814. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...