Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Anders Bo Rasmussen - I krig.. | bog.guide.dk

Prædikanten, fodsoldaten og officererne

Anders Bo Rasmussens bog om danske skæbner i Den Amerikanske Borgerkrig er velskrevet og grundigt researchet.

Historie
ANDERS BO RASMUSSEN

I KRIG FOR LINCOLN. Dansk blod i Den Amerikanske

Borgerkrig.

350 sider, 300 kr.

Informations Forlag


B971716268Z.1_20141106163009_000+GNPGV5TV.2-0.jpg

Godt 1.000 danske udvandrere deltog i den blodige Amerikanske Borgerkrig 1861-1865 på Nordstaternes, dvs. regeringens side, og disse mænd får i denne fortrinlige bog deres historie fortalt. Der var også et lille antal danskere, der kæmpede i Sydstaternes væbnede oprørsstyrker, men de er ikke behandlet i bogen.

Samtidig bliver også et stykke ukendt Danmarkshistorie beskrevet, nemlig den danske stats bestræbelser på at få nogle af de frigivne amerikanske negerslaver til den danske koloni Sankt Croix som billig arbejdskraft. Disse bestræbelser bar dog ikke frugt, skønt Danmark lagde sig stærkt i selen.

Rasmussen behandler særskilt fire danske mænd på grundlag af efterladte dagbøger, breve og erindringer, som suppleres med samtidige avisartikler. De fire var vidt forskellige. Claus Clausen fra Ærø var prædikant og deltog i krigen som feltpræst i et skandinavisk regiment; Fritz Rasmussen fra Langeland, hvis dagbøger detaljeret beskriver krigens rædsler, deltog som menig soldat; Ferdinand Winsløw fra København blev officer i forsyningstropperne, hvor han nød det søde liv; og Christian Christensen, ligeledes fra København, fik en fornem amerikansk officerskarriere og sluttede sin tjeneste som brigadegeneral.

Journalistisk historie

Bogens forfatter har været på en lang opdagelsesrejse til en lang række arkiver i Danmark og især i USA. Han har også i USA gået til forelæsninger i ”narrative writing”, en metode, han allerede havde stiftet bekendtskab med på universitetet i Odense, hvor historikeren Tom Buk-Swienty var hans læremester.

Disse færdigheder mærkes tydeligt i Rasmussens fremstilling, der er anderledes skruet sammen end mere traditionelle historiske behandlinger. Han skriver godt og frisk, nogle vil måske mene journalistisk, men det betyder, at man som læser rives med. Nogle gange er sproget efter denne anmelders mening lidt for overlæsset. Til gengæld er bogen forsynet med mange og gode illustrationer.

Teksten har ikke fodnoter i klassisk forstand, men dokumentationen er i orden og opført kapitel for kapitel til sidst i bogen. Man savner dog her de sidetal i kapitlerne, hvortil der refereres.

Hvis man interesserer sig for historie og specielt for krigshistorie vil det være oplagt at bruge tid på at læse ”I krig for Lincoln” i stedet for at spilde tiden med Ole Bornedals kulørte ”1864”.

Anmeldelse af Ben Macintyre - Dobbeltspil. Spionerne bag D-dag

20-10-2013: Historie: De allieredes invasion i Normandiet i juni 1944 var muligvis blevet en fiasko – og den endelige sejr sat på spil – hvis ikke en broget flok dobbeltagenter ved ihærdige, snedige numre havde narret den tyske værnemagt eftertrykkeligt. Ny bog dokumenterer deres indsats. Læs artikel

Anmeldelse af Sven Arvid Birkeland - I kamp for Danmark

03-07-2013: Med præcision og oprigtig interesse opruller Sven Arvid Birkeland historierne om tyske værnepligtige, danske frivillige og danske sydslesvigere. Læs artikel

Anmeldelse: Sven Arvid Birkeland: Sænket af Tyskerne - Danske krigssejlere i 2. Verdenskrig

04-06-2012: Lavmælt sættes der ord på den rå virkelighed for danske krigssejlere under Anden Verdenskrig. Læs artikel

Anmeldelse: Kresten Andresen: Krestens breve og dagbøger

20-04-2012: En dansk sønderjyde i tysk tjeneste skrev bevægende breve fra Første Verdenskrig. Læs artikel

Anmeldelse: Anders Otte Stensager: Kvinderne i Ravensbrück

09-12-2011: ”Kvinderne i Ravensbrück” er en solid beskrivelse af den eneste rene kz-kvindelejr og de 44 danskere i den. Samtidig er den et tiltrængt kvindehistorisk studie. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...