Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Alexis de Tocqueville - Demokrati.. | bog.guide.dk

Klarsyn på demokratiet

Tocquevilles klassiker om demokratiet i Amerika fra 1835 er endelig oversat til dansk. Man forbløffes over bogens aktualitet og usvækkede relevans.

Filosofi
Alexis de Tocqueville
Demokrati i Amerika

Oversat af Mogens Chrom Jacobsen

850 sider, 699 kr.

Informations Forlag


B97454631Z.1_20131206083555_000+GUB90BI8.1-0.jpg

Der er næppe noget andet værk i samfundstænkningen, som er så rigt på indsigtsfulde og paradoksale betragtninger som franskmanden Alexis de Tocquevilles rejseberetning fra Amerika i 1830’erne. I 1800-tallet var der i Europa en vis undren og fascination over USA eller fristaterne, som de blev kaldt. Dengang virkede det som et vildt samfundseksperiment med en stat uden konge og med udstrakt demokrati og lighed. I Frankrig var samme forsøg endt i blod og tyranni, men amerikanerne havde tilsyneladende fundet en stabil demokratisk samfundsorden. Eller hvad?

Det spørgsmål forsøgte Tocqueville (1805-1859) at besvare med sit værk på over 800 sider, som nu endelig findes i komplet og fornem dansk oversættelse.

Forbløffende aktuelt

Det overraskende ved værket er dets aktualitet. Der er selvfølgelig en del tidsbetinget rejsestof, men Tocquevilles blik gik gennem det tidsbundne og fæstnede sig ved det principielle og konstante. Man overvældes igen og igen af hans evne til at se og forudse samfundsforandringer, som han kun mødte i kim.

For Tocqueville er demokrati en tidsånd, der kræver lighed, og som vil udrydde alle skel mellem mennesker. Og den mentalitet bevæger sig gennem verden uden at kunne stoppes. Tocqueville elsker friheden, men frygter til slut i værket, at demokrati i sin lighedsdrift ender i et velmenende despoti. Det kan mange genkende med velfærdsstaternes omfang, men Tocqueville forudså det ved at studere farmere i Virginia.

Man kan nemt blive overrasket over at læse citater fra Tocquevilles værk med præcise iagttagelser med gyldighed også for os i dag. Om stat og individ, føderalisme, centralisme og lokalstyre, manerer og omgangsformer, disciplin, religion og politik.

Et sted skriver Tocqueville for eksempel, at selv om de amerikanske stater er udstrakte, er det et meget homogent samfund, som derfor kan være en union. Der er »mindre forskel på civilisationen i Maine og den i Georgia, end der er på civilisationen i Normandiet og i Bretagne. Maine og Georgia, der ligger i hver sin ende af et stort rige, har da af naturlige grunde reelt lettere ved at danne en konføderation, end Normandiet og Bretagne ville have det, som dog kun er adskilt af et åløb.« Med sund fornuft udtrykker Tocqueville simple sandheder, som mange af Europas politikere og eksperter har kludret i med den Europæiske Union.

Tocqueville skriver også, at lighedens dominans fører til en centraliseret statsmagt, som i sidste ender truer med at knægte samfundet og det lokale styre. Og man undrer sig igen over, at han ikke havde set TV-avis i 2013, men studeret tobaksavlere og slavehandlere i USA for næsten 200 år siden.

Despotiet var demokratiets fare, fordi demokratiet tenderer mod at underminere former, barrierer, skel og klasser og til sidst gøre mennesker til kujonerede, viljesvage mennesker over for en stærk stat. Han ser demokratiet ikke så meget som en styreform, men som en mentalitet, og frygter for dens indvirkning på sind og sjæl. Janteloven kan også findes i værket.

Foragt for former

Tocqueville mente også, at formløshed er en konsekvens af demokratiet. Demokratiske mennesker foragter former og formaliteter, socialt og politisk, og ser det som en fare, for de er »nyttige for friheden, idet deres vigtigste fortjeneste er at tjene som en barriere mellem den stærke og den svage, mellem den, der regerer, og den, der regeres.«

Flot af forlaget at få dette udødelige værk udgivet på dansk, fremragende oversat fra fransk af nybagt doktor i filosofi Mogens Chrom Jakobsen. Og da det er systematiseret sund fornuft, kan det i modsætning til mange filosofiske værker læses uden særlige forudsætninger.

Andre af Tocquevilles skrifter kunne også trænge til en dansk oversættelse.

Anmeldelse af Adam Smith - Teorien om de moralske følelser

18-10-2014: Adam Smiths første og temmelig oversete hovedværk foreligger nu på dansk. Læs artikel

Anmeldelse af Tristram Hunt - Ten Cities that made an Empire

29-08-2014: Storhed og fald: Den britiske historiker og politiker Tristram Hunt skildrer det nu hedengangne imperium ved at besøge 10 markante tidligere kolonibyer. Det er en fremragende bedrift. Læs artikel

Anmeldelse af Kai Sørlander - Fornuftens Skæbne. Tanker om menneskets vilkår

11-04-2014: Kai Sørlander har skrevet endnu en tankevækkende bog om det rationelle Europa. Læs artikel

Anmeldelse af Nils Arne Sørensen - Den store krig. Europæernes første verdenskrig

18-02-2014: Historie: Nils Arne Sørensen brød gennem den faglitterære lydmur for 10 år siden med storværk om Den Første Verdenskrig. Trykbølgen følger revideret genudgivelse. Læs artikel

Anmeldelse af Hew Strachan - Første Verdenskrig

28-01-2014: Hew Strachans bog om Første Verdenskrig er i format et lille mesterværk og formidlingsmæssigt et stort. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...