Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Stephen R. Covey: Den 3. vej | bog.guide.dk

Stephen R. Covey: Den 3. vej

Konflikter opstår, fordi vi ikke lytter empatisk til hinanden og ikke bestræber os på at finde den løsning, som ville gøre begge parter endnu gladere. Gid det var så enkelt.

Bog om konfliktløsning

Stephen R. Covey: Den 3. vej - Sådan løses tilværelsens store problemer

Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild

505 sider, 300 kr.

Gyldendal Business

Enhver læser må spærre øjnene op og besinde sig, når en bog på sine første sider lover, at »hvis du forstår principperne her i bogen og lever efter dem, kan du ikke alene overvinde dine problemer, men nå frem til at opbygge en fremtid for dig selv, som er bedre, end du nogensinde havde forestillet dig.«

Simpelthen.

Intet mindre.

Den snart 80-årige Stephen R. Covey er normalt heller ikke beskeden, når han fremhæver de livsomvæltninger, som hans bogprojekter kan afstedkomme, og både hans berømte ”7 gode vaner” og andre relaterede værker har da også gjort massive forskelle der, hvor de er blevet introduceret. Men denne salgstale sætter unægtelig forventningerne højt.

Stephen Covey står fast. Det princip, som han har udtænkt, har efter sigende fået bestyrelser og verdensledere til at knæle i respekt, også selv om det i sin enkelthed handler om noget meget simpelt: Nemlig at finde alternativer til konflikter som gavner begge parter mere end de oprindelige udgangspunkter ville have gjort det.

Det hedder ”Den 3. Vej” hos Covey, men andre ville bare kalde det win-win, plus-sums spil, forsoning eller noget lignende.

Det lyder så dejligt


Den tredje vej er kunsten at indse, at den forskel i meninger, handlinger, mål og interesserer, som man umiddelbart ser hos kollegaen, ægtefællen, den politiske modstander, den kriminelle, teenagedatteren eller andre af livets antagonister, i virkeligheden blot udtrykker, at der er viden og indsigt, man ikke selv har, men som den anden rummer.

Man kan således komplimentere hinanden, og begge bliver rigere af det, er tanken.

Det lyder jo så dejligt, som det kan være, og på bogens bagside anbefales værket da også af Desmond Tutu, fredsprismodtagere og andre, der rummer så megen godhed, at det kommer ud af ørerne på dem.

Dårlige anekdoter


Hvis jeg skal holde lidt igen med kynismen, er der selvfølgelig meget sandt i Coveys observationer, men når bogen alligevel ikke leverer den uklogt oversolgte vare, skyldes det, at principperne i bogen eksemplificeres igennem et utal af anekdoter, der drukner læseren, og som udmærker sig ved ofte at være ret dårlige, eller i bedste fald, spinkle eksempler på Coveys tredje vej.

Ofte er de ikke reelle win-win situationer eller »synergier« (som Covey kalder dem), men blot gode gammeldags kompromiser. Altså et lille tab for begge parter.

Oversolgt princip


Et andet selvmodsigende element ved Coveys bog er, at den på den ene side hylder mangfoldigheden af meninger og synspunkter, men samtidig fastholder, at en tredje vej altid er mulig. Konklusionen må derfor blive, at alle modstridende synspunkter og interesser reelt er selvbedrageriske forskelle på overfladen.

Mormonen Stephen Covey kan således konkludere, at paradis er inden for rækkevidde.

Desværre er det at oversælge og overdrive et ellers udmærket princip som verdensfrelse, og det er mere end både princippet og de over 500 sider overhovedet kan bære.

Blå bog

Stephen Covey


Stephen Richards Covey

Født den 24. oktober 1932 i Salt Lake City, Utah, USA.

MBA from Harvard, siden professor.

Han er kendt for bestselleren “The Seven Habits of Highly Effective People”, der først blev udgivet i 1989. Den er udgivet på dansk under titlen ”7 gode vaner”.

Sammen med Jennifer Colosimo stod han i 2009 for bogen ”Great Work, Great Career - How to Create Your Ultimate Job and Make an Extraordinary Contribution”. Den er udkommet på dansk med titlen ”Kanon karriere” med undertitlen ”Få dit drømmejob og gør en forskel”.

I 2011 udgav han ”The 3rd Alternative: Solving Life's Most Difficult Problems”, som i dag udkommer på dansk.

I alt har han solgt over 20 mio. bøger verden over

Anmeldelse: Dorthe Louise Hjortskov: ...og så møder du ikke så mange idioter mere!

30-06-2011: En ny selvhjælpsbog er dette års foreløbige højdespringer i konkurrencen om at sige en masse uden at sige noget som helst. Læs artikel

Anmeldelse af Ann-Marlene Henning og Tina Bremer-Olszewski - Make Love. En oplysningsbog

27-02-2014: Livsstil: ”Sex. Tre bogstaver. Tusind spørgsmål.” Denne underoverskrift rummer meget fint indholdet i en virkelig vellykket bog om sex henvendt til unge. Læs artikel

Anmeldelse af Rasmus Palludan og Rasmus Schouboe - Med livet i lommen

27-06-2013: Teknologi: ”Med livet i lommen” er en velskrevet og praktisk håndbog, der effektivt afdramatiserer bekymrede forældre og fagfolks angst for den fagre nye it-verden og de unges brug heraf. Læs artikel

Anmeldelse af Ole Blegvad og Rasmus Funder - Berlindk

07-06-2013: Æstetisk indbydende guidebog tager udgangspunkt i 11 fagpersoner. Læs artikel

Anmeldelse: Viggo Mortensen: Hvad hjertet er fuldt af

06-02-2012: ”Hvad hjertet er fuldt af” er et væsentligt bidrag til den kirkelige debat. Den giver en vigtig rehabilitering af et kontroversielt, men kristent set uomgængeligt missionsbegreb. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...