Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Helene Tølbøll Djursø og Anders Drejer:.. | bog.guide.dk

Helene Tølbøll Djursø og Anders Drejer: Frugtbare partnerskaber – samarbejde mellem privat og offentlig

Frugtbare partnerskaber mellem offentlige institutioner og private virksomheder kan skabe innovative forandringer og nye produkter, som kan eksporteres. Sådan lyder påstanden i en ny spændende bog.

Helene Tølbøll Djursø og Anders Drejer:

Frugtbare partnerskaber – samarbejde mellem privat og offentlig

Gyldendal Business

300 kr.

248 sider

Sørg for, at frugtbare partnerskaber er drevet af forretningstænkning – kun med det udgangspunkt kan et offentlig-privat partnerskab lykkes, mener professor Anders Drejer og direktør Helene Tølbøll Djursø, som med deres nye bog opfordrer private og offentlige virksomheder til at udvikle nye produkter og serviceydelser sammen.

Netop i denne uge har handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (F) i medierne efterlyst mere innovation i forbindelse med brug af de nyeste teknologier. Ministeren mener, det er vigtigt, at de velfærdsteknologiske hjælpemidler kommer bl.a. de nye supersygehuse, som er ved at blive bygget, til gavn.

Bogen om frugtbare partnerskaber rammer lige ned i den debat. Læserne får hjælp til at forstå de barrierer, der forhindrer den offentlige sektor i at arbejde tæt sammen med private virksomheder om at udvikle nye produkter.

I det offentlige er vi bange for at hjælpe vores private samarbejdspartnere til at tjene penge, mener formanden for Danske Regioner Bent Hansen, som vil have gjort op med den holdning. Han efterspørger også mere risikovillighed:

»Vi er i dag meget bundet af at være de artige skoledrenge i EU-klassen. Vi skal have alt i udbud og leve op til alle EU-regler. (?) Hvad var det, hospital X på køleområdet kunne udvikle af nye og spændende løsninger, som giver så minimalt et energiforbrug som overhovedet muligt? Der skal vi være mere udviklingsorienterede end blot driftsorienterede, for ellers er der andre, der udvikler«. (citat slut)

Bent Hansen mener, at vi i Danmark er foran en række andre lande med velfærdsteknologier; men vi er ikke gode nok til at få vores viden omskabt til eksportprodukter.

De samfundsmæssige udfordringer i de kommende år med flere ældre og færre til at forsørge dem bliver beskrevet i den første del af bogen. Anden del er interview med en række private og offentlige ledere, som giver deres vurdering af, hvordan offentlig-private partnerskaber (OPP) bedst kan skabe innovation.

En rød tråd i bogen er corporate social responsibility (CSR), der ses som tricket til at videreudvikle offentlig-private partnerskaber. CSR-begrebet bliver her brugt til at sikre, at partnerskaber til enhver tid er forankret i det sociale ansvar, som en offentlig opgave og myndighed er underlagt.

Falck er et eksempel på en virksomhed, der yder en god service til kommunerne samtidig med, at virksomheden er en god forretning. Dét, Falck har præsteret, er dét, forfatterne og flere af de interviewede i bogen vil have mere af. Falck-direktør Allan Søgaard Larsen siger:

»Det, vi kan gøre, er at bringe servicekonceptet sammen med teknologi, og så kan vi drive ældrepleje andre steder. På samme måde, som vi eksempelvis har gjort med ambulancetjenesten«. (citat slut)

Hvis man som læser vil præsenteres for en række forskellige holdninger til offentlig-private partnerskaber, er bogen alle tiders. Men hvis man er nysgerrig efter eksempler på frugtbare samarbejder, der er blevet til innovation – altså nye produkter eller serviceydelser, som sættes i produktion – bliver man ikke mæt. Forfatterne burde have gjort sig mere umage med at finde eksempler.

Bevares der ér eksempler på CSR-projekter; f.eks. beskrives, hvordan Hummel støttede Copenhagen Moves – København i bevægelse – i 2007. Også Hummels sponsorat af Sierra Leones fodboldlandshold nævnes. Men det er eksempler på positiv markedsføring og noget andet end egentlig produktudvikling.

De to forfattere rammer et ømt punkt med deres bog: Hvordan får vi nytænkning i det offentlige finansieret og udviklet til innovative produkter, og hvordan får vi det offentlige til at acceptere, at private virksomheder, som indgår i et partnerskab, med god samvittighed kan skabe forretning og tjene penge?

Bogens budskab er, at dét skal vi være bedre til i Danmark. Svaret på spørgsmålet »hvordan?« har forfatterne tydeligvis ikke endnu!

Forfatterne

 • Helene Tølbøll Djursø (1968) er direktør i Care Consulting (www.caresonsulting.dk), der rådgiver om CSR og outplacement. Hun er uddannet på Aalborg Universitet.
 • Anders Drejer (1969) er professor i strategi og forretningsudvikling på Aalborg Universitet. Han er forfatter til 14 bøger og en lang række klummer og blogindlæg.

Kilde: Frugtbare partnerskaber – samarbejde mellem privat og offentlig

De optræder i bogen:

 • Bent Hansen, formand for Danske Regioner.
 • Claus Hjorth Frederiksen (V), tidligere finansminister.
 • Claus Juhl, adm. direktør i Københavns Kommune.
 • Dennis Kristensen, formand i FOA.
 • Allan Søgaard Larsen, adm. direktør i Falck.
 • Lars Rohde, adm. direktør i ATP.
 • Steen Scheibye, professionelt bestyrelsesmedlem og -formand.
 • Peter Schütze, professionelt bestyrelsesmedlem og -formand.
 • Christian Stadil, bestyrelsesformand og medejer af Hummel.
 • Steen Thomsen, professor ved CBS.
 • Jan Trøjborg, Formand for Kommunernes Landsforening.

Kilde: ”Frugtbare partnerskaber – samarbejde mellem privat og offentlig”

Anmeldelse: Sarah van Gelder: Vi er de 99%

18-02-2012: Occupy Wall Street-bevægelsen hylder sig selv med et helt ukritisk skrift om dens aktioner, ideer og indignation. Selvoptaget, indspist, men også glimtvis oplysende. Læs artikel

Anmeldelse: Gene Sharp: Fra diktatur til demokrati

03-12-2011: I ”Fra diktatur til demokrati” blandes grundlovssikrede udtryksformer med ulovlige metoder, så alle de beskrevne virkemidler bliver til ”oprør” og ”befrielseskamp”. Læs artikel

Anmeldelse: Martin Flink: Messerschmidt - portræt af en politisk ener

12-11-2011: Morten Messerschmidt er endnu ung i politik, men ikke desto mindre den ener, han karakteriseres som på forsiden af portrætbogen om ham. Læs artikel

Anmeldelse: Birthe Rønn Hornbech: Ministerbilleder

10-09-2011: Tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) bruger mange kræfter på at retfærdiggøre sig selv i sin ny erindringsbog. Læs artikel

Anmeldelse: Susanne Hegelund og Peter Mose: Javel hr. minister

19-04-2011: Den legendariske tv-serie ”Yes, minister” er ikke langt fra virkelighedens verden. Embedsmænd agerer både idémænd, opryddere og udspekulerede dukkeførere for de undertiden inkompetente folkevalgte. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...