Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse: Kim Fupz Aakeson og Erik Barfoed,.. | bog.guide.dk

Anmeldelse: Kim Fupz Aakeson og Erik Barfoed, illustreret af Mikkel Sommer: De Gale

Den 20 år gamle roman ”De gale” fungerer glimrende som graphic novel – i Mikkel Sommers vilde streg.


Graphic Novel
Kim Fupz Aakeson og Erik Barfoed, illustreret af Mikkel Sommer: De Gale
144 sider, 250 kr.
Forlaget Høst & Søn

Kim Fupz Aakeson skrev ”De gale” i 1992 – som en apokalyptisk fremtidsfortælling. Den finder sted i år 2010, da en virus er ved at tilintetgøre Danmarks befolkning. Bogen er blevet en ungdomsklassiker, hvis sider er analyseret på kryds og tværs af folkeskoleelever.

I anledning af sit 20 års jubilæum er den nu blevet til en graphic novel – en tegnet fortælling på 144 farvelagte sider.

Når fremtidshistorier bliver overhalet af den reelle tid, opstår morsomme sprækker. Navnlig har Kim Fupz Aakeson ikke forudset, at alle i dag er udstyret med en mobiltelefon. Dog ses en mobil skærm, hvorpå man kan se ansigtet på den person, man taler i telefon med. Altså en slags forudsigelse af den bærbare computer samt kommunikationsprogrammet Skype.

Historiens fejltagelser

Men ”De gale” handler ikke om at tegne et korrekt billede af fremtiden, den handler om menneskets ringe evne til at lære af historiens fejltagelser – krig, ondskab, undertrykkelse, ideologier.

Historien er skrevet, mens krigen hærger på Balkan, og er tydeligt kritisk over for den måde, som vi har behandlet hinanden på – og fortsætter med at behandle hinanden på.

Politisk korrekt? Sikkert, men fortællingen formår absolut at hælde salt i blødende sår, også nu, 20 år senere.

Vi følger de to venner Steff og Topper på flugt gennem Danmark, hvor de får følge af pigen Popsy. De tre omgives af tusindvis af lallende idioter, der har mistet hukommelsen og vandrer rundt, som var de zombier (der er mange lighedspunkter mellem denne udgivelse og den aktuelle undergangstegneserie og -tv-serie ”The Walking Dead”).

Især den ældre generation rammes af den besynderlige, uforklarlige virus. Dette kaos føder et inferno af fjendtlighed og vold, hvor en gruppe ikke-inficerede tager magten over menneskeflokkene og begynder opbygningen af et diktatur. Historien ender med et moderat spirende håb om, at ungdommen kan skabe nye, bedre tider.

Minimale midler

Tegneren hedder Mikkel Sommer. Han er født i 1987 og bosat i Berlin. Endnu er han relativt ukendt, men talentet er der. Med minimale midler formår han at skabe sitrende stemninger i en streg, der er præcis, grov og hurtig. Hans tegninger har energi og vildskab og passer dermed godt til ”De gale”, men der er få gennemarbejdede detaljer, hvilket her og der giver fortællingen nogle problemer – af den simple årsag, at det er svært at se, hvad der foregår.

Kompositorisk er værket derimod mådeholdent: Historien fortælles i velordnede, firkantede ruder, hvilket kan virke paradoksalt, bogens grænseoverskridende, apokalyptiske handling taget i betragtning. Men i det store billede er ”De gale” en rigtigt vellykket udgivelse, der sandsynligvis vil fængsle læseren – ung som gammel.

Anmeldelse af Palle Schmidt - Stiletto

12-07-2013: Blodet sprøjter i Palle Schmidts mørke krimi, hvor det grafiske overstråler historien. Læs artikel

Anmeldelse: Li Kunwu & P.Ötie: Et kinesisk liv 1

17-09-2011: En formidabel graphic novel tegner et barsk og levende billede af en drengs opvækst i et totalitært Kina. Læs artikel

Anmeldelse: København, København

19-11-2013: Urbant: To aktuelle udgivelser spejler bylivet i det ny årtusind. Læs artikel

Anmeldelse af Mikkel Ørsted Sauzet - Aske

27-08-2013: Mikkel Ørsted Sauzet debuterer med en ond grafisk fortælling om slavehandel på Haiti. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...