Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Kenneth Bøgh Andersen: SISDÆ SJANGSÆ | bog.guide.dk

Kenneth Bøgh Andersen: SISDÆ SJANGSÆ

Kenneth Bøgh Andersen:

SISDÆ SJANGSÆ

Illustreret af Mårdøn Smet

48 sider, 125 kr.

og

Martin Glaz Serup

og Hanne Kvist:

HVIS. DU. SER. NOGET.

SIG. NOGET.

228 sider, 120 kr.

Dansklærerforeningens forlag

»Fremtiden. Nogle gange drømmer Morten om den.« Drømme om fremtiden kan være fulde af forventning eller fulde af frygt. For Morten er det det sidste, der er tilfældet.

Han går i 5. klasse, og de skal have prøve. Lærer Johansen er derimod forventningsfuld, da han trisser nedad mod 5.b og er ved at støde ind i en bloddryppende matematiklærer. Han har også lige haft prøve: »Det gik ellers udmærket, men der røg en del på det sidste spørgsmål,« som han siger. Og så er festen ellers i gang i dette vanvittigt blodige ”M-A-R-I-T”(ja, sådan staves det) af et skoledrama. Det forsømte forår på 48 sider af »blod og bogstaver og bogstaver og blod«.

Dansklærerforeningens serie af billedromaner har som erklæret mål især at nå drengene på folkeskolens mellemtrin. Midlerne er gys, action, humor og den fremtrædende billedside. Der bliver på alle måder skudt med skarpt i denne billedroman, og det er faktisk rigtig sjovt.

Mårdøn Smets illustrationer nøjes ikke med at kommentere teksten, de er tekst, og samspillet fungerer optimalt. Det samlede udtryk bliver et præpubertært drengebrøl af en billedroman - virkningsfuld i øjeblikket, men heller ikke længere end det.

Containersamfund
Martin Glaz Serup er nok primært kendt som lyriker, mens Hanne Kvist er etableret børnebogsforfatter. De har arbejdet sammen om denne ungdomsroman, der indgår i Dansklærerforeningens kvalitets-serie ”Frit for fantasi”. Vi befinder os i fremtiden. Ikke en fjern, fjern fremtid, men netop så tæt på, at velkendtheden kommer til at fungere som baggrund for den fremtidsdystopi, der efterhånden tegner sig. Det er en vellykket blanding af læserens ”nu” og fiktionens ”måske-en-dag”. De tre venner Mats, Joakim og Glenn the Groove er på mission i et København, der emmer af underlighed.

Fakta findes, katte findes, Svanemøllen findes. Men den dunkle Fakta byder ikke på stort andet end makrel i tomat og paller med chips, kattene er mystiske og farlige, og Svanemøllen er en del af den lukkede City-region, hvor kun de supertjekkede folk fra level 1 har adgang.

Resten af byen er inddelt i containersamfund, som det, hvor hovedpersonen Mats bor med sin far. Mats' far arbejder for SubMærsk Inc. på en platform i Østersøen, og da han først forsvinder og siden må gå under jorden, starter drengenes jagt på sandheden.

Med folkene fra TerrorFritSamfund i hælene, og deres kælne, men dødsensfarlige ”If you see something, say something” rungende overalt, er der lagt op til en spændende jagt. Desværre er spændingskurven ujævn, og som læser trættes man ganske enkelt lidt undervejs. Romanen løftes først og fremmest af et sprog, der fungerer blændende godt, ligesom persontegningen er nuanceret og troværdig. Begge dele er en balanceakt inden for en genre som ungdomsromanen, hvor især sprogtonen let bliver villet og kunstig.

Anmeldelse: Kim Fupz Aakeson og Erik Barfoed, illustreret af Mikkel Sommer: De Gale

23-06-2012: Den 20 år gamle roman ”De gale” fungerer glimrende som graphic novel – i Mikkel Sommers vilde streg. Læs artikel

Anmeldelse: Suzanne Collins: The Hunger Games - Trilogien

09-05-2012: Ungdomslitteratur: Hæsblæsende og uhyggeligt realistisk fremtidsvision skræmmer og fascinerer. Læs artikel

Anmeldelse af Oliver Zahle - Elefantstenen

08-11-2014: Oliver Zahles fine fortælling om en dreng, der tryller en elefant frem for ikke længere at være den tykkeste i Thyborøn, har ikke gods nok til at fylde en roman. Læs artikel

Anmeldelse af Sally Gardner - Mission Måne

18-05-2014: Sally Gardner skriver personlig og vedkommende ungdoms-sci-fi. Læs artikel

Anmeldelse af Stephen Chbosky - Fordelene ved at være en bænkevarmer

30-11-2013: Rørende og kontroversiel amerikansk dagbogsroman udkommer endelig på dansk. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...