Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Emmanuel Guibert - Alans krig | bog.guide.dk

Lille mand, stor krig

Emmanuel Guiberts grafiske fortælling om soldaten Alan Cope er et pletskud om et individ under Anden Verdenskrig.

Grafisk fortælling
Emmanuel Guibert
ALANS KRIG
Oversat af Ole Steen Hansen
336 sider. 390 kr.
Forlaget Aben Maler
Er udkommet
 

På bogens forside sidder en ung soldat på en panservogn. Hans venstre arm hviler på vognens forreste kanon, hans højre holder om hans hjelm, der hviler i skødet. Håret er blond og velfriseret, uniformen ser ren og ny ud. Panservognen ligner heller ikke en maskine, der har været gennem blodige, opslidende kampe. Den unge soldat er amerikaner og hedder Alan Cope. Sammen med sit kompagni ankom han til havnebyen Le Havre den 19. februar 1945. På sin 20-årsfødselsdag.

Alan Cope var således kun med i krigens sidste uger, og han så kun aske og ruiner. Blot én begrænset skudveksling var han involveret i.

B97297486Z.1_20130822173225_000+GR26D87H.1-0.jpgAlan Cope er en virkelig person, hvis liv har fået grafisk form i den franske tegner Emmanuel Guiberts “Alans krig”. Den udkom på fransk i tre dele og som en samlet grafisk fortælling på engelsk i 2008, og nu foreligger den i en velsmurt dansk oversættelse. Det er et pragtfuldt, originalt værk, der forståeligt nok har vundet et hav af priser.

Langsommelige dage

Alan Cope blev født i Californien og bosatte sig efter krigen i Frankrig, hvor han mødte Emmanuel Guibert en junidag i 1994. De blev nære venner, og Guibert »følte et spontant behov for at fremstille det i skrift og tegning«, skriver han i bogens forord. Det var ikke først og fremmest Alans deltagelse i krigen, der tiltalte Guibert, men hans person og evne som fortæller. Alan Cope døde i 1999, men nåede at se mange af bogens tegninger.

Er man til krudt, kugler og blod, er “Alans krig” næppe en relevant fortælling om Anden Verdenskrig. Alt går forbavsende langsomt, og dermed er det en historie, vi sjældent hører, men som mange soldater oplevede. Nemlig om en krig, hvor meget af tiden gik med at sidde og vente.

Bogens første tredjedel følger den unge, søgende Alan Cope, der træner på en militærbase hjemme i USA. Anden del udspiller sig under krigen, hvor det mest dramatiske indslag finder sted i Prag ved krigens afslutning, hvor Alan fra sin panservogn ser en tysk soldat blive kørt over bagfra af en kampvogn fra hans eget kompagni. Alan forsøger at advare ham, men for sent. Tredje del dækker efterkrigstiden, hvor Alan vender hjem til USA, men hurtigt returnerer til Europa, hvor han føler sig hjemme.

Et pletskud

Det er et stille, eftertænksomt liv, Alan Cope lever. Men han fortæller om det med en Herman Bang’sk detaljerigdom og indsigt. Hans fortælling formidlet gennem Emmanuel Guiberts enestående grafiske arbejde, hvor hver rude er et kunstværk, gør dette til et pletskud om det lille individ i den store krig.

Emmanuel Guibert udgav sidste år en bog om Alans barndom. Den må vi vente på i dansk udgave.

Anmeldelse af Robert Fischermann - At forstå er ikke at tilgive

24-05-2014: Anden Verdenskrig: En usentimental beskrivelse af det ubeskrivelige. Læs artikel

Anmeldelse af J.R.D. Bob Braham - Mesterpilot . Britisk jagerpilot under Anden Verdenskrig

02-11-2013: Historie: Britiske flyverheltes erindringer er tæt på at være tegneserielyrik. Heldigvis er tiden løbet fra denne slags udgivelser. Læs artikel

Anmeldelse af Ben Macintyre - Dobbeltspil. Spionerne bag D-dag

20-10-2013: Historie: De allieredes invasion i Normandiet i juni 1944 var muligvis blevet en fiasko – og den endelige sejr sat på spil – hvis ikke en broget flok dobbeltagenter ved ihærdige, snedige numre havde narret den tyske værnemagt eftertrykkeligt. Ny bog dokumenterer deres indsats. Læs artikel

Anmeldelse af Sven Arvid Birkeland - I kamp for Danmark

03-07-2013: Med præcision og oprigtig interesse opruller Sven Arvid Birkeland historierne om tyske værnepligtige, danske frivillige og danske sydslesvigere. Læs artikel

Anmeldelse: Sven Arvid Birkeland: Sænket af Tyskerne - Danske krigssejlere i 2. Verdenskrig

04-06-2012: Lavmælt sættes der ord på den rå virkelighed for danske krigssejlere under Anden Verdenskrig. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...