Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Torben Weirup: Forstadsland | bog.guide.dk

Torben Weirup: Forstadsland

Vi kender alle undskyldningerne for at flytte til forstaden: Mere plads til ungerne, grønt, naboskab og frisk luft. Men prisen er også længere transporttid og generel kedsomhed. En fotobog om forstæderne spørger, om de ikke har haft deres epoke.

Bog om byplanlægning

Torben Weirup: Forstadsland - Danske forstæder i forandring

188 sider, 200 kr.

Forlaget Møller

Det er så nemt at komme til at håne forstaden. Et par sætninger om ligusterhække, tilbygninger, Weber-grill, vejfester, nedrullede gardiner, perlegrusbelagte indkørsler og nyklippede plæner - og vi er allerede i gang med at holde fænomenet ud i ironisk udstrakt arm.

Enten fordi vi allerede bor der og har brug for distancen, eller fordi vi aldrig kunne drømme om at komme på andet end besøg i Tilst, Hvidovre, Vollsmose, Albertslund og alle de andre spredte bebyggelser, der strækker sig ud fra de store byer som oaser til familiebeboelse og fredsommelige tilværelser i storbyens skygge.

Dér ligger de. Uforstyrrede og infrastrukturelt udfordrede. Med de obligatoriske kæmpetrampoliner, der ligner superparaboler i gang med at opsnappe børneenergi fra hele kvarteret.

Fortærende storbyer


Måske er det ved at være forbi. Forstaden er efterhånden ved at forsvinde til fordel for den enorme by, hvor livet samles og ikke spredes i sektorer til at bo i, arbejde, gå på indkøb og parkere ungerne i. Særligt København er i gang med at æde forstæderne.

Der er kommet svømmehud imellem fingerplanens fingre, den berømte københavnske byplan fra 1947, der ifølge arkitekturanmelder Torben Weirup, ikke længere kan holde trit med et Danmark, hvor hovedstaden får 1.000 tilflyttere om måneden.

Hovedproblemet er, at forstaden ikke længere er så rentabel og praktisk, som man troede, den ville blive. »Tidligere tiders byplanlæggere så en fordel i, at vi boede et sted, arbejdede et andet, foretog vores indkøb et tredje og hentede og bragte børn til vuggestuer, børnehaver, skoler og fritidsinstitutioner et helt fjerde sted.«

Forstadslivet fungerer med andre ord ikke uden bilen, og dét transportmiddel bliver dyrere og dyrere at have, og flere og flere af dem fylder op på vejene rundt om forstaden og gør livet der til et besværligt og tidskrævende ressourcespild.

Torben Weirup søger en status på forstaden og undervejs besøger han og fotografen både klassiske forstæder som Tilst og Bispebjerg, men også lidt aparte bud på forstadslivet i udørkner som Nysted på Lolland og den arkitektonisk nyskabende industripark Birk ved Herning.

En bladrebog


En inspirationsrejse med skarpe betragtninger, fine billeder med genkendelige motiver (desværre uden billedtekst) af fotografen Karsten Weirup og et levende, ligefremt og underholdende sprog, som er sjældent for arkitekturbøger. For heller ikke Weirup er blind for den overbærende sarkasme, som vi alle har til forstaden, og han docerer den selv perfekt, uden at det nogensinde kammer over i foragt.

Torben Weirup fortjener alt i alt stor ros for at have skrevet noget så sjældent som en arkitekturbog om et emne, som vi alle har et forhold til, i en fortællestil, der rummer netop den mærkelige ambivalens, som de fleste af os oplever i forhold til livet i forstaden. En fin lille bladrebog om en måde at bo på, der måske snart skal køres i garagen.

Anmeldelse af Den Kongelige Livgarde og Jan Grarup - Mærket for livet. Tatoveringer blandt Livgardens soldater

10-01-2014: Fotografen Jan Grarup fortæller et vigtigt stykke dansk krigshistorie gennem soldaternes tatoveringer. Læs artikel

Anmeldelse: Nicky Bonne: Muhammed

20-04-2007: Fotobog: Billederne af 43 danske drenge og mænd med navnet Muhammed skaber herligt gennemtræk i fordommenes adressebog. Læs artikel

Anmeldelse af Indlandsisen - 80 års klimaændringer set fra luften

27-04-2014: Naturhistorie: Indbydende bog om 80 års klima- ændringer i Grønland er ikke blot en spændende historisk beretning, den er også højaktuel. Læs artikel

Anmeldelse: Stig Olesen og Carsten Ingemann: Tolv Halve

03-04-2012: Stig Olesen og Carsten Ingemann har besøgt 12 vidt forskellige halvøer på alle mulige årstider. Det er der kommet en ualmindelig smuk og helstøbt bog ud af. Læs artikel

Anmeldelse: Hans Edvard Nørregård-Nielsen: Stemmer og steder I - II

03-09-2011: I Hans Edvard Nørregård- Nielsens to bind om Limfjorden og omgivende lande får læseren det hele med og også lidt mere. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...