Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Indlandsisen - 80 års.. | bog.guide.dk

Fotograf i 40 graders kulde

Naturhistorie: Indbydende bog om 80 års klima- ændringer i Grønland er ikke blot en spændende historisk beretning, den er også højaktuel.

Kurt Kjær (red.) m. fl.

INDLANDSISEN – 80 ÅRS

KLIMAÆNDRINGER SET FRA

LUFTEN

180 sider, 325 kr.

Statens Naturhistoriske Museum


B97712859Z.1_20140426180245_000+GQOCAB8F.1-0.jpg

Det var lidt af et scoop, da et slidt hæfte i en arkivkasse efter 75 års opbevaring i Arktisk Institut viste sig at være en logbog fra et fly i den daværende danske marine, der deltog i kortlægningen af Grønland i juli 1933. Snart dukkede de fotografier, mandskabet havde taget under ofte farefulde togter, op.

Fundet var et led i en ambitiøs forskningsmæssig indsats med at stedfæste randen af indlandsisen. Resultatet præsenteres i dette indbydende værk, hvor man blandt andet sammenligner opmålinger af gletsjerne i 1933 og de nye opmålinger fra luften, som en gruppe forskere med professor Kurt H. Kjær fra Statens Naturhistoriske Museum i spidsen og Aarhus Universitet gennemførte i 2013. Klimaændringerne taler deres tydelige sprog. De har medført forandringer i topografien og sikkert også haft andre konsekvenser. Billederne er både æstetiske nydelser og videnskabelige vidnesbyrd.

Siden søløjtnant Erik Rasmussen og hans modige besætning i åben cockpit i 4.500 meters højde og i 40 graders kulde var med til at kortlægge Grønland, er der sket ubeskrivelige tekniske fremskridt. Deres efterfølgere har opereret i betydeligt mere komfortable fly. Det tog fire somre i 1930’erne at fotografere sydvestkysten og Østgrønland i de gamle Heinkel-flyvemaskiner, mens det i 2013 tog fire dage at forevige udvalgte og sammenlignelige gletsjere fra en Twin Otter, chartret i Island, hvorved man har leveret et tankevækkende indblik i klimaets indvirkning på isen i et langt tidsperspektiv.

Tvisten i Haag

Den systematiske kortlægning på land, til havs og i luften har været med til at stadfæste Danmarks suverænitet over verdens største ø. Da nordmændene i begyndelsen af 1930’erne spillede med musklerne og erklærede nogle strækninger i Østgrønland for norsk territorium, efter at norske fangstmænd mere eller mindre havde okkuperet grønlandsk terræn, oprustede Danmark sin udforskning af det øde Østgrønland. Erfarne polarforskere som Lauge Koch, Knud Rasmussen og Ejnar Mikkelsen blev mobiliseret i forskellige ekspeditionsfremstød, der alle havde til formål at hævde Danmarks suverænitet over for verdenssamfundet ved at fremlægge dokumentation af vigtige opdagelser.

B97712859Z.1_20140426180245_000+GQOCAB79.1-0.jpg

Tvisten mellem Danmark og Norge tilspidsedes. Det kom ikke til krigshandlinger, men i stedet en kamp på paragraffer. Retten til området blev afgjort i Danmarks favør den 5. april 1933 af Den Internationale Domstol i Haag, hvor Knud Rasmussen og Lauge Koch optrådte i vidneskranken og talte som fædrelandets defensorer. Senere ekspeditioner på indlandsisen var også med til at fastholde og styrke Danmarks position, der netop i disse år udfordres af en række lande, som har interesser i Grønlands rigdomme.

Bogen giver en gavnlig introduktion til de historiske begivenheder; den fortæller om grønlandsflyvningens spæde begyndelse, de storstilede danske ekspeditioner i den hektiske periode 1931-34 og den omfattende kortlægning fra luften. Bogen er lavet i samarbejde med fotografen Hans Henrik Tholstrup, og overskuddet fra salget doneres til børne- og ungdomsorganisationen Nanu, der arbejder på at gøre en forskel for grønlandske børn.

Hvad med personerne?

Trods fortællingen om de uomtvistelige videnskabelige landvindinger, og selv om det sikkert ligger uden for bogens kommissorium, kunne jeg have ønsket mig Erik Rasmussens personhistorie foldet ud og ville gerne have hørt mere til de øvrige flypionerers skæbne, forudsat materialet har været til stede og ladet sig opdrive.

Uden deres dristige manøvrer på distancer, der svarer til flere gange rundt om jorden i de små plan i et farligt og labilt område, var man aldrig kommet så hurtigt i gang med udforskningen. De seneste undersøgelser, der beskrives i bogen, er et ægte eksempel på et tværvidenskabeligt projekt, hvor eksperter på forskellige fagfelter arbejder tæt sammen.

Anbefales.

Anmeldelse: Stig Olesen og Carsten Ingemann: Tolv Halve

03-04-2012: Stig Olesen og Carsten Ingemann har besøgt 12 vidt forskellige halvøer på alle mulige årstider. Det er der kommet en ualmindelig smuk og helstøbt bog ud af. Læs artikel

Anmeldelse: Fotografier fra fryseren

25-03-2009: Fotobog: Resultatet af en 1000 dage lang rejse i Arktis er naturfotografi på højt niveau og dokumenterer usentimentalt, hvorfor denne skrøbelige del af Jorden kræver særlig beskyttelse. Læs artikel

Anmeldelse: Pernille Stensgaard (tekst) og Sten Lange (foto): Tietgenkollegiet

17-12-2007: Bispebjerg Bakke og Tietgenkollegiet, to nye arkitekturperler, to nye bøger. Læs artikel

Anmeldelse af Søren Skov - Jysk natur

15-04-2014: Indbydende: Naturjournalisten Søren Skovs skildring af 40 områder i Jylland er fremragende formidling og en hyldest til hovedlandets mangfoldige landskab. Læs artikel

Anmeldelse af Den Kongelige Livgarde og Jan Grarup - Mærket for livet. Tatoveringer blandt Livgardens soldater

10-01-2014: Fotografen Jan Grarup fortæller et vigtigt stykke dansk krigshistorie gennem soldaternes tatoveringer. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...