Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
The classic collection | bog.guide.dk

The classic collection

Ny fotobog præsenterer i fornemt tryk 100 af Life Magazines berømte klassikere, hvoraf mange er beregnet til indramning. Og de er det værd.

Fotobog

THE CLASSIC COLLECTION

144 sider, 200 kr.

i Politikens Boghal

Life Books

Er udkommet

Det er simpelthen lige til at ramme ind og hænge op på væggen, kan man finde på at udbryde ved mødet med et stemningsfyldt, teknisk perfektioneret og æstetisk komponeret s/h-fotografi, som man for sit indre blik ser hænge ved siden af øreklapstolen henne i hjørnet.

Fotografer hader naturligvis den slags. De beskæftiger sig med dokumentation og ikke dekoration, får man køligt at vide.

Derfor bor de fleste fotografier godt gemt af vejen i tykke fotobøger, der står ved siden af hinanden på nederste hylde i reoler, som læner sig mod hinanden langt inde i folks mørke stuer.

Det amerikanske forlag Life Books vover nu pelsen med en udgivelse af 100 af de mest kendte fotografier fra Life Magazine, der i storhedstiden havde koryfæer som Margaret Bourke- White, Robert Capa, Alfred Eisenstaedt og W. Eugene Smith på lønningslisten.25 billeder udvalgt
Det helt specielle ved denne bog er, at 25 af de verdensberømte fotografier tillige medfølger trykt på halvmat, tykt fotopapir i formatet 20,5x25,5 cm - ja, lige til at ramme ind og hænge op på væggen.

Forlaget har naturligvis nøje vurderet, hvilke motiver der egner sig til at hænge over den globale sofa, og heldigvis har man - bortset fra Alfred Eisenstaedts kyssende sømand på Times Square og Hank Walkers tænksomme Kennedy-brødre i profil - undgået de mest eksponerede motiver som vi jo i forvejen kender til bevidstløshed fra alverdens venteværelser og restauranter.

Helt i orden er det også, at dybdepsykologiske portrætter som Gordon Parks hudløse skildring af en nyskilt Ingrid Bergman på Stromboli og Larry Burrows rystende Vietnam-skildringer får lov til at blive i bogen, hvor de til gengæld lever stærkt og godt.

Og hvad skal så op at hænge på væggen? Det skal naturligvis Bob Landrys berømte Rita Hayworth-snapshot, alle pinupfotografiers moder, som mange amerikanske soldater havde med i felten under Anden Verdenskrig, og som siges at være den egentlige årsag til, at skuespilleren Orson Welles hovedkulds forelskede sig i Hollywood-stjernen, som han senere giftede sig med.

Men også Eisenstaedts geniale ballet-fotografi fra New York trænger sig på sammen med Myron Davis' følsomme portræt af en dreng og hans hund. Længe leve skifterammen.

Anmeldelse af Jens Blendstrup og Lars Gundersen - Venedig – eller kunsten at fare vild

08-11-2014: Afkroge: Jens Blendstrup er i grotesk topform, når han fabulerer om Venedig akkompagneret af Lars Gundersens fotos. Læs artikel

Anmeldelse af Den Kongelige Livgarde og Jan Grarup - Mærket for livet. Tatoveringer blandt Livgardens soldater

10-01-2014: Fotografen Jan Grarup fortæller et vigtigt stykke dansk krigshistorie gennem soldaternes tatoveringer. Læs artikel

Anmeldelse: Fotografiske sjæledramaer

16-05-2012: Bogen om John R. Johnsens balletbilleder er en generøs læseoplevelse. Læs artikel

Anmeldelse: Torben Weirup: Forstadsland

03-04-2012: Vi kender alle undskyldningerne for at flytte til forstaden: Mere plads til ungerne, grønt, naboskab og frisk luft. Men prisen er også længere transporttid og generel kedsomhed. En fotobog om forstæderne spørger, om de ikke har haft deres epoke. Læs artikel

Anmeldelse: Jan Kofod Winther: Himmelskud over København

04-01-2011: Jan Kofod Winthers flyfotos er mange steder rene kunstværker. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...