Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Fotografiske sjæledramaer | bog.guide.dk

Fotografiske sjæledramaer

Bogen om John R. Johnsens balletbilleder er en generøs læseoplevelse.

DANSEN I SPEJLET

John R. Johnsens balletfotos, redigeret af Erik Aschengreen, Anne Middelboe og Kirsten Sørensen.

240 sider, 349 kr.

Gads Forlag

UDKOMMER I DAG

Som et balletbarn i en slikbutik. Så berusende er fornøjelsen og lysten til bare at ”spise” sig igennem dette overflødighedshorn af balletfotos. Taget af en af dansk teaters allerbedste fotografer, John R. Johnsen, i perioden 1970-95. Og generøst udvalgt af to af den moderne danske ballethistories mest dedikerede eksperter, anmelderne Erik Aschengreen og Anne Middelboe, sammen med bibliotekaren Kirsten Sørensen.

Udvalget er sket blandt de omkring 220.000 negativer og dias, som nu er endt på Det Kgl. Bibliotek. De tre redaktører har været på en fuldkommen håbløs opgave. Hvordan vælger man de 300 bedste ud af 220.000 mulige? Løsningen er blevet en fokusering på periodens væsentligste værker og deres koreografer. Fra Bournonville til Béjart, fra New York City Ballet og Alvin Ailey til Den Kgl. Ballet, fra Flemming Flindt til John Neumeier. Med små, informationsmættede tekstkapitler som begavede kommentarer til billederne.

Man bliver klog og glad
Man bliver så klog, og man bliver så glad af sådan en bog, hvis man holder af ballet. Og under læsningen lader man den hele tiden synke ned i skødet, fordi billeder og tekst sætter gang i den indre erindringsbiograf.

Har man fulgt dansk ballet i perioden, er bogen et skatkammer. Og er man først sprunget på vognen langt senere, vil de mange fotos sætte ansigt og krop på mange af de store navne, man måske ellers kun har hørt om. Så bogen er mere end et portræt af en fotograf og hans værker - det er også en gennemgang af 25 års dansk ballethistorie i generøse billeder og raffinerede ord.

Men hvad er det, der gør John R. Johnsens fotos så interessante? At han som få evner at indfange det dramatiske og følelsesfulde i ballettens kunst, samtidig med at han besidder en stærk sans for det skulpturelle og visuelt fængende. Sanselighed og æstetik går hele tiden hånd i hånd. Derfor kan man også hos Johnsen finde mange billeder, hvor benene ikke er med. Fordi det var i ansigtet og overkroppen, at det interessante lå. Et dristigt valg af en balletfotograf, men med veritable sjæledramaer som resultat.

Alle bogens billeder er i sort-hvid. Forståeligt nok, fordi linjerne og kontrasterne her kan trækkes så skarpt op, og indtrykket dermed fortættes. I tilgift får vi et muntert og indsigtsfuldt portræt af manden selv, hans arbejdsmetode og fotografiske æstetik.

”Billedmager” og ”celluloid-registrator” kalder han sig selv. Billedkunstner og mesterfotograf er nok et par mere dækkende ord. Det dokumenterer denne pragtfulde bog til overflod.

Det Nationale Fotomuseum på Det Kgl. Bibliotek viser i perioden den 22. maj-22. september udstillingen ”Dansen i spejlet - John R. Johnsens balletfotos”.

Anmeldelse af Jens Blendstrup og Lars Gundersen - Venedig – eller kunsten at fare vild

08-11-2014: Afkroge: Jens Blendstrup er i grotesk topform, når han fabulerer om Venedig akkompagneret af Lars Gundersens fotos. Læs artikel

Anmeldelse: Jan Kofod Winther: Himmelskud over København

04-01-2011: Jan Kofod Winthers flyfotos er mange steder rene kunstværker. Læs artikel

Anmeldelse; Minik Rosing og Per Kirkeby Verdensbillede Forlaget Bjerregaard/Gyldendal 150 sider; 299kr. UDKOMMER I DAG

03-09-2008: Foruden alt det andet, som optog ham, studerede Goethe også geologi. Således skriver han i 1820 bl. a.: »Man vænner os fra ungdommen af til at anskue videnskaberne som objekter, som vi kan tilegne os, benytte og beherske. Uden denne tro ville ingen lære noget. Og dog behandler enhver videnskaben ud fra sin egen karakter. Læs artikel

Anmeldelse af Indlandsisen - 80 års klimaændringer set fra luften

27-04-2014: Naturhistorie: Indbydende bog om 80 års klima- ændringer i Grønland er ikke blot en spændende historisk beretning, den er også højaktuel. Læs artikel

Anmeldelse af Søren Skov - Jysk natur

15-04-2014: Indbydende: Naturjournalisten Søren Skovs skildring af 40 områder i Jylland er fremragende formidling og en hyldest til hovedlandets mangfoldige landskab. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...