Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Stig Olesen og Carsten Ingemann: Tolv Halve | bog.guide.dk

Stig Olesen og Carsten Ingemann: Tolv Halve

Stig Olesen og Carsten Ingemann har besøgt 12 vidt forskellige halvøer på alle mulige årstider. Det er der kommet en ualmindelig smuk og helstøbt bog ud af.

Rejsebog

Stig Olesen og Carsten Ingemann:

Tolv Halve

Danske halvøer berejst, beskrevet og fotograferet

256 sider, 349 kr.

Hovedland

Hvis man er dansker og ikke bor på en ø, så bor man på en halvø. Sådan har skæbnen tilrettelagt det for danerne, men det er alligevel, som om halvøerne aldrig rigtig er slået an. De behandles som lidt af en bastard og opfører sig derfor også som sådan. I modsætning til mange af Danmarks 443 navngivne øer er der ingen litteratur til at hylde dem, få postkort og langt mellem stokroseidyllen.

Halvøerne er til hverdagsbrug – svedige, brugte og overset af dem, der ikke lige bor der. Som journalisten Stig Olesen og fotografen Carsten Ingemann konstaterer i deres bog ”Tolv Halve”: »Udkantsdanmark? Tja, måske. Men i forhold til hvad?«

Ender i et fyrtårn

Det fortællermæssige makkerpar har gennem tre år besøgt 12 vidt forskellige halvøer på alle mulige årstider, og det er der med hjælp fra Landdistriktspuljen og en fond kommet en ualmindelig smuk og helstøbt bog ud af.

Kærligt og pædagogisk føres læseren fra halvø til halvø venligt spredt over det meste af Danmark fra Kegnæs i Sønderjylland og Skallingen i Vestjylland over Helnæs på Fyn og Reersø på Sjælland til Gedser Odde i det sydligste. De fleste med en enkelt gennemgående vej, der ender i et fyrtårn med lidt flere solskinstimer end fastlandet og lidt flere sære eksistenser.

Teksten er Stig Olesen-classic, som vil være læsere af denne avis bekendt gennem de sidste tre årtier – venligt og observerende som en antropolog, der sidder på sin taburet og iagttager de indfødte.

Samtidig viser han atter sin særlige evne som skribent til at dosere teksten med masser af anekdoter og leksikale oplysninger på en måde, så det hele glider umærkeligt ned, som var det flødeskum og ikke rugbrød.

Knivskarpe billeder

Også Carsten Ingemann har glædet denne avis' læsere gennem årtier med prisbelønnede billeder fra det meste af verden, blandt andet fra borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien. Selv om afstanden er kortere og mindre farlig, så viser hans rejser gennem 12 danske halvøer, at de stærke motiver også findes lige om hjørnet.

Billedsiden i denne danmarksbog er knivskarp og sine steder poetisk. Tekst og billede hænger smukt sammen og vidner ikke kun om et årelangt makkerskab mellem forfatteren og fotografen. Også bogens grafiske behandling og opbygning fortjener stor ros.

Går til yderligheder

Udkantsdanmark bliver på flere måder behandlet intensivt i disse år. Selv om det stadig er lidt uklart, hvad ministeren på området skal bidrage med, så har tv-seere den seneste tid kunnet nyde det roste tv-program ”Gintberg på kanten”, hvor komikeren Jan Gintberg kaster sig i favnen på menneskene i udkantsdanmark på en måde, så tv-stuen fyldes med respekt, sved, kærlighed og dårlig ånde.

Her adskiller ”Tolv Halve” sig markant. Hvor er menneskene? Både i teksten og i billederne er de underligt fraværende. En næsten førerløs knallert med en Arla-kasse fastmonteret på bagagebæreren, Torben Jørgensen foran Olgas butik på Sjællands Odde og et arkivbillede af Jenny Kammersgaard og ”Æ Skawmand” er omtrent det nærmeste, vi kommer kød og blod på de 12 halvøer.

Olesen og Ingemann citerer i forordet Asger Jorn med, at »hvis man ikke kan gå til yderligheder, så er der slet ingen grund til at gå.« Men selv om man geografisk er ude ved kanten, kan man jo godt befinde sig der, hvor det ikke bliver rigtig farligt.

Anmeldelse: Lone Holm: De 5 på Lotte

20-12-2011: Det er ikke sjovt at komme på alderdomshjem, men plejehjemmet Lotte gør sit for at kaste lys over den sidste rejse. Fem beboere optræder i en ny interviewbog om plejehjemmet. Læs artikel

Anmeldelse af Indlandsisen - 80 års klimaændringer set fra luften

27-04-2014: Naturhistorie: Indbydende bog om 80 års klima- ændringer i Grønland er ikke blot en spændende historisk beretning, den er også højaktuel. Læs artikel

Anmeldelse: Gerd Laugesen: Hjemsted - Historier fra Vadehavet

05-11-2011: Gerd Laugesen på en anderledes rundtur i Vadehavet. Læs artikel

Anmeldelse: Fotografier fra fryseren

25-03-2009: Fotobog: Resultatet af en 1000 dage lang rejse i Arktis er naturfotografi på højt niveau og dokumenterer usentimentalt, hvorfor denne skrøbelige del af Jorden kræver særlig beskyttelse. Læs artikel

Anmeldelse: Pernille Stensgaard (tekst) og Sten Lange (foto): Tietgenkollegiet

17-12-2007: Bispebjerg Bakke og Tietgenkollegiet, to nye arkitekturperler, to nye bøger. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...