Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse: Patti Smith: Drømmespinderi | bog.guide.dk

Anmeldelse: Patti Smith: Drømmespinderi

Tilbageblik: Fine småtekster fra Patti Smith om barndom, religion og natur.


Prosatekster
Patti Smith: Drømmespinderi (Woolgathering)
Oversat fra amerikansk af Charlotte Kornerup
94 sider, ill., 149 Kr.
Klim

30329956.jpg

Blide minder om natur, familie og sågar traditionel amerikansk religion a la Midtvesten kan stadig synes meget langt fra den karismatiske rockprædikant Patti Smith og hendes ofte ret bistre musik. På den anden side får man under læsningen af de sprøde små og her fintmærkende oversatte tekster i ”Drømmespinderi” også en meget klar fornemmelse af, hvor ømheden og det forkyndende i hendes musik oprindelig kommer fra.

Allerede før hun pladedebuterede i 1975 med nyklassikeren ”Horses”, havde hun udsendt tre digtværker, og yderligere to fulgte til sidst i 1970’erne. Derefter var hun til gengæld tavs som forfatter frem til 1992, da hun prosadebuterede med ”Drømmespinderi”, der i fjor blev genudgivet i en udvidet version.

I fortidens spejl

Tidspunktet er næppe tilfældigt. Hovedparten af 1980’erne og de tidligere 1990’ere helligede hun sig familielivet ude på landet i Michigan, ikke så fjernt fra det Illinois, hvor hun selv voksede op.

Der er da også, selv om hendes hang til insisterende patos heller ikke fornægter sig på tryk, en god del midtvejsstatus og tilbageblik over den lille bog. Som om hun i tekst efter tekst arbejder på at finde sig selv i sin fortid, sin familie og dens tilknytning til Jehovas Vidner og omvendt, alt imens teksterne spejles i det ene historiske familiefoto efter det andet.

Teksterne er på samme tid lyriske og eftertænksomme, sine steder tæt på at være spirituelle prosadigte. Hvis den store kristne forfatter Marilynne Robinson havde spillet lidt mere rock and roll, havde det højst sandsynligt set nogenlunde sådan ud.

Kampen fortsætter

Ikke mindst Patti Smiths far lader til – og ser ud til – at have været den type autoritet, som hun på samme tid har kæmpet mod og stået på skuldrene af lige siden.

At dømme efter det snart 66-årige ikons nye plade fra i år fortsætter både kampen og væksten og kan sammen med hendes øvrige kvaliteter opleves på den litterære måde ved denne weekends festival Louisana Literature i Humlebæk og den 20. september i Vega i København.

Blå bog

Patti Smith

Født den 30. december 1946 i Chicago.

Amerikansk sanger, sangskriver, forfatter og billedkunstner.

Regnes blandt rockmusikkens mest indflydelsesrige kvindelige kunstnere.

Forfatterdebut i 1972 med ”Seventh heaven”, pladedebut i 1975 med ”Horses”.

Hendes 11. album, ”Banga”, udkom tidligere i år.

Udgav i 2010 erindringsbogen ”Just Kids”.

Modtog i 2011 Polar Music Prize.

Optræder som forfatter ved weekendens Louisiana Literature i Humlebæk.

Anmeldelse af Maja Lee Langvad - Hun er vred

03-06-2014: Vidnesbyrd: To nye bøger viser Maja Lee Langvad som en original og tankevækkende forfatter, der undersøger svært materiale med litteraturens virkemidler. Man bliver klogere, og man berøres. Læs artikel

Anmeldelse: Siegfried Lenz: Masken - Fortællinger

06-07-2012: Siegfrid Lenz leger med forholdet mellem sandhed og løgn i en fremragende novellesamling. Læs artikel

Anmeldelse: David Vann: Fortælling om et selvmord

01-07-2012: David Vann anskueliggør, hvad der kan ske, når drøm bliver til vanvid, og kærlighed bliver til frygt. Læs artikel

Anmeldelse: Hans Otto Jørgensen: Strange Days Indeed

14-03-2012: Hans Otto Jørgensens bog er et miks af genrer og fremstillingsformer. En hyggespreder er forfatteren så afgjort ikke. Læs artikel

Anmeldelse: Oskar K. og Dorte Karrebæk: Lejren

20-01-2011: Oskar K. og Dorte Karrebæk har med ”Lejren” bedrevet en uhyggelig allegori over barndommen. Børnene i fortællingen får langsomt pint al personlighed, kreativitet og livsglæde ud af sig. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...