Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Oskar K. - Den rejsende | bog.guide.dk

Vagabonder og selvmordere

Labyrintisk: Forfatteren Oscar K. dyrker den dystre, fortryllende meningsløshed i to nye grafiske fortællinger.

Grafisk fortælling
Oscar K. / Nono Granero
Den rejsende

108 sider, 298 kr.

Forlaget Jensen & Dalgaard


Grafisk fortælling
Oscar K. / Rasmus Svarre
Borges

128 sider, 300 kr.

Forlaget Fahrenheit


Fra den forblæste klippe Cabo da Roca er et skræmmende fald på over 100 meter ned i Atlanterhavets bølger. Dette fortryllende og faretruende sted, der ligger nord for Lissabon og er det europæiske fastlands vestligste punkt, har tydeligvis en dragende virkning på den danske forfatter Oscar K. Han vender i sine bøger ofte tilbage til Cabo da Roca og dets ensomme fyrtårn, hvilket også er tilfældet i hans to seneste udgivelser – de grafiske fortællinger ”Borges” og ”Den rejsende”, udgivet på to forskellige forlag.

Som altid skriver Oscar K. ubesværet blændende og har denne gang allieret sig med to tegnere: ”Den rejsende” er illustreret af den spanske Nono Granero, der også stod for den grafiske del af sidste bind i hans såkaldte Heisenberg-trilogi, mens ”Borges” er overbevisende tegnet af den danske Rasmus Svarre.

Rodnettets logik

B97439040Z.1_20131125191156_000+GHQ8POLB.1-0.jpg

At Oscar K. er tiltrukket af Caba da Roca og dets fyrtårn er ikke mærkeligt, for dette sted forener de kvaliteter, der strømmer i hans værk: længsel, ensomhed, afsked, kontroltab, selvmordsdrift, magi og fascination.

Cabo da Roca er blot én af de adskillige lokaliteter, som Oscar K.’s seneste grafiske fortællinger springer til og fra. ”Den rejsende” er en vagabond-tur gennem Europas kulturhistorie og begynder i italienske Trieste, hvortil jegfortælleren på bogens første side ankommer i et skramlende nattog. Med sig har han sin hund og kvinden Ana. Hvorfor han er rejst dertil, ved han ikke præcist, blot nærer han et ønske om at gå ad de samme gader som forfatteren James Joyce, der for 100 år siden besøgte Trieste.

Herfra går turen i andre kunstneres fodspor gennem Prag, Sankt Petersborg, Paris, Wien, Madrid og Lissabon – samt til Thisted, hvor han opsøger sporene efter et andet af sine forbilleder, J.P. Jacobsen. Nono Graneros illustrationer mimer de -ismer, der prægede Europa for omtrent 100 år siden.

B97439040Z.1_20131125191156_000+GHQ8POLC.1-0.jpg

Det kunne måske lyde som om, ”Den rejsende” er en overskueligt oplysende guide gennem Europas kulturbyer, men det er bestemt ikke tilfældet. Bogen er en skøn forviklet, ikke-lineær dannelsesfortælling, der sammenfiltrer fortid, nutid og fremtid, fantasi og fakta, meningsløshed og logik. Oscar K. har ikke et ønske om enerådigt at kontrollere historien, men lader i høj grad den kontrollere ham – hvilket kunne lyde som metoden i en fortælling af den argentinske digter Jorge Luis Borges (1899-1986), og Borges, som tydeligvis er et betydeligt forbillede for Oscar K, er faktisk emnet for den anden udgivelse.

”Borges” er en labyrintisk, biografisk fortælling om den geniale Jorge Luis Borges, der levede et ensomt og eftertænksomt liv. Til at forløse historien benytter Oscar K. dobbeltgængerfiguren, som Borges selv dyrkede – vi følger således digteren Borges og hans dobbeltgænger Angelo, B og A, hvor den ene er indadvendt og den anden selskabelig.

Ustyrlige liv

Indledningsvist møder vi et genkommende Oscar K.-fænomen, nemlig Udklipsbureauerne, hvor en gruppe sørgmodige, tavse ansatte fordelt over kloden klipper historier om selvmord ud af dagens aviser. Disse ansatte bliver en dag enige om at skabe et menneske, der ikke skal være ulykkeligt, og drengen fødes i deres billede om natten den 24. august 1899. Men det går ikke, som de har planlagt. Livet viser sig ustyrligt, og drengen, der bliver til Jorge Luis Borges, er bestemt ikke altid lykkelig.

Vi ser ham mod slutningen stå selvbevidst, men gammel, ensom og blind ved fyret på Cabo da Roca.

Borges ville have elsket denne labyrintiske biografi, som er sindssygt forvirrende god, og Rasmus Svarre fremstår med sine dystre, gådefulde tegninger som den perfekte partner til Oscar K.

Anmeldelse: W.G. Sebald: Højde. Skræk

28-03-2012: Den tyske forfatter W.G. Sebalds første større prosaværk ”Højde. Skræk.” er en svimlende kalejdoskopisk rejse igennem udvalgte dele af europæisk kulturhistorie. Læs artikel

Anmeldelse: Tore Mortensen: Fortællinger om jazzen

08-07-2010: En syregrøn og indspist, men stedvis også interessant krønike om jazzens vej ind i og ud af Danmarks Radio. Læs artikel

Anmeldelse af Fredrik Sjöberg - Fluefælden

15-08-2013: Elegant: En svensk insektforsker deler ud af sin viden om fluer af familien Syrrphidae. Resultatet er poetisk, overrumplende og – jo! – elementært spændende. Læs artikel

Anmeldelse: Jørn Riel: Den lange rejse

02-10-2011: Idylliseringen af helte og heltinder tager overhånd i ”Den lange rejse”. Læs artikel

Anmeldelse: Oskar K. og Dorte Karrebæk: Lejren

20-01-2011: Oskar K. og Dorte Karrebæk har med ”Lejren” bedrevet en uhyggelig allegori over barndommen. Børnene i fortællingen får langsomt pint al personlighed, kreativitet og livsglæde ud af sig. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...