Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Manu Sareen: Iqbal Farooq på Bornholm | bog.guide.dk

Manu Sareen: Iqbal Farooq på Bornholm

JP's anmelder småfniser over kirke- og ligestillingsministerens nyeste børnebog.

Børnebog

Manu Sareen: Iqbal Farooq på Bornholm

192 sider, 200 kr. Gyldendal

Hæ.

Dette er femte bog med Iqbal Farooq og hans fantastiske indiske familie på Nørrebro. Men man kan faktisk blive ved med at småfnise over den nye kirke- og ligestillingsminister Manu Sareens (R) sproglige overskud, drillesyge prikken til vores vaneforestillinger og hans måde at skildre højaktuelle problemstillinger med en helt egen blanding af skarp iagttagelsesevne og tjulahopsasa.

Iqbals skole er presset. Der skal skæres ned (”omstruktureringer” kalder inspektøren det) - og skolen ligger og spræller allernederst på den nu hedengangne rangliste. Heldigvis kommer Von Zwetllerswein Gehunden med pisk, læderstøvler og schæferhund og køber hele lortet. Ikke nok med, at der nu skal være kæft, trit og retning på skolen - eleverne skal også gå i bæbrune skoleuniformer.

En lyssky handel


Heldigvis handler Iqbals onkel Rafig med vanlig snarrådighed. Han kender altid en hurtig vej til hurtige penge, og hvis de bare kan skrabe 20 kilo sammen, køber de skolen tilbage, for »sådan en skole kan vel ikke koste alverden«.

Iqbal skal bare lige hjælpe ham i en handel med nogle flinke somaliske sejlertyper, der sælger sækkevis af grønt - »ren økologi«, forsikrer onkel Rafig. Men det viser sig selvfølgelig, at de har købt ”khaten i sækken” (helt ærligt, det er da godt fundet på!).

Det viser sig hurtigt, at skoleopkøbet kun er en lille brik i en langt større plan om at købe hele Danmark. Kun Grundloven sætter en stopper for Gehunden og hans bror, den tyske præsident. Så den stjæler de! På skolens lejrtur til Bornholm må Rafig og Iqbal med en blanding af ninja-attitude, dynamit og Sol over Gudhjem give tysken tørt på og redde både Grundloven og Danmark.

Denne femte fortælling om Iqbal er skåret over samme læst som de øvrige og holder sig også 100 pct. inden for rammen. Det er ren folkekomik, der låner sit stof fra vores fællespulje af værdier og fordomme og fald på halen-grin.

Totalt for meget - og stadig sjovt.

Anmeldelse: Manu Sareen: Klods-Hassan

08-06-2011: ”Klods-Hassan” er nummer to i rækken af Manu Sareens særdeles frie gendigtninger af H.C. Andersens eventyr (sidste år udkom ”Hvad fætter gør er altid det rigtige”). Læs artikel

Anmeldelse af Jens Christian Grøndahl - Med bedstemor i tidens labyrint

03-06-2013: Jens Christian Grøndahl debuterer som børnebogsforfatter med en fin fortælling om dengang, bedstemor var lille. Læs artikel

Anmeldelse: Annette Bjergfeldt: Børste

09-05-2011: Børnebogsdebutanten Annette Bjergfeldts Børste er en sej lille tøs. Læs artikel

Anmeldelse: Manu Sareen: Hvad fætter gør er altid det rigtige

10-11-2010: Manu Sareen lader sine figurer være inkarnationer af de værste fordomme om både etniske minoriteter og etniske danskere. Læs artikel

Anmeldelse: Peter Mouritzen: Danser med djævle

04-05-2007: Børnebog: Indsigt og gys følges ad i tre fantastiske fortællinger og et fortællende digt for børn og unge. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...