Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Maja Lee Langvad - Hun er.. | bog.guide.dk

Vreden, adoptivbarn, besyng!

Vidnesbyrd: To nye bøger viser Maja Lee Langvad som en original og tankevækkende forfatter, der undersøger svært materiale med litteraturens virkemidler. Man bliver klogere, og man berøres.

Bog
Maja Lee Langvad
HUN ER VRED. ET VIDNESBYRD OM TRANSNATIONAL ADOPTION

251 sider, 329 kr.

Gladiator


Bog
Maja Lee Langvad
FIND HOLGER DANSKE APPENDIX

26 sider, 150 kr.

Gladiator


B97821347Z.1_20140602190659_000+GC8D80SS.1-0.jpg

B97821347Z.1_20140602190659_000+GC8D80T6.1-0.jpg

Ved læseren, hvad en anafor er for noget? Der er i hvert fald mange af dem i Maja Lee Langvads ”Hun er vred”.

Alle bogens mange, mange små afsnit begynder med samme formulering: »Hun er vred.« Så nu blev det vel klart, hvad en anafor er – en gentagelse af det eller de samme ord i sætninger, afsnit, verselinjer etc.

Nu er det ikke umiddelbart digte, Langvad har skrevet. Undertitlen lyder ”Et vidnesbyrd om transnational adoption”, og det er altså transnational adoption, hun er vred på i al almindelighed, og sin egen adoption i særdeleshed.

Et komplekst fænomen

Bogen er blevet til under et længere ophold i Sydkorea, hvor Langvad dels har fundet sine biologiske forældre og prøver at lære dem at kende, dels arbejder på at lære mere om Korea og koreansk og endelig udforsker transnational adoption som fænomen, som industri. Og hun er altså vred over hele linjen, også på sig selv – og sin vrede.

Læseren får meget at vide om adoption, der jo typisk opfattes som indbegrebet af en næstekærlig gerning, hvilket bogen gennemgribende problematiserer. Ikke sådan at man efter endt læsning så mener, at det bare er børnekidnapning, men så man forstår det som et komplekst fænomen, der er viklet ind i alskens økonomiske og politiske interesser, og som altså dermed ikke alene handler om de berørte børns og deres biologiske mødres bedste.

Nu er det trods fodnoter ikke just en traditionel fagbog, men også vidnesbyrd, dvs. en fortælling om personlige erfaringer med noget smertefuldt, men det er heller ikke uden videre bare vidnesbyrd. Det, ja, vidner anaforerne om, det samme gør en lang række andre gentagelsesfigurer – og så distanceringen: Hun omtaler sig selv og en række meget personlige forhold, men gør det i tredje person.

»Hun er vred over, at hun blev afgivet til adoption under et militærdiktatur / Hun er vred over, at hun blev født under et militærdiktatur / Hun er vred over, at hun blev født« – er et typisk eksempel på, hvordan vreden arbejder sig ned gennem sætninger og forskyder sig fra det generelle til det personlige, skifter ham og genstand undervejs. Teksterne fungerer alligevel lidt som digte – også.

Besværlig dannelsesrejse

I forbindelse med ”Hun er vred” udsender Langvad ”Find Holger Danske Appendix”, hvor hun følger op på debuten ”Find Holger Danske”. I en finurlig opstilling får man dels en række fotos af Langvad og de biologiske forældre på rideskole, dels – som i ”Find Holger Danske” – nogle officielle dokumenter og en række spørgeskemaer rettet til hovedpersonen selv og den biologiske familie i Korea.

Det er interessante udgivelser i sig selv, og de er – tror jeg – del af en større ændring af forholdet mellem litteratur og omgivende virkelighed i retning af det mere direkte.

Det er litteratur, der ikke så meget hitter på inden for velkendte genrer som undersøger et konkret materiale med litteraturens virkemidler. Materialet er både adoption som fænomen og Langvads besværlige dannelsesrejse mod sine rødder – hvis det er det, Korea er. Bogen spørger jo først og sidst til, hvad identitet er.

Drevet af vrede

Ingen nemme løsninger

Læser man for længe ad gangen, er ”Hun er vred” en anelse anstrengende i sin insisteren på samme figur hele vejen igennem 251 sider, men undervejs er der altså både viden, vrede, sorg, sex, kulturforbistringer og humor i de mange stykker – en både distanceret og bevægende historie om Maja Lee Langvads både frugtbare og problematiske ophold i det Sydkorea, hvorfra hun i sin tid blev adopteret.

Ingen nemme løsninger her, men absolut heller ikke desillusion og humorforladthed.

Kunstnere langer ud mod adoption

Anmeldelse: Siegfried Lenz: Masken - Fortællinger

06-07-2012: Siegfrid Lenz leger med forholdet mellem sandhed og løgn i en fremragende novellesamling. Læs artikel

Anmeldelse af Jakob Aahauge - Hvordan vi lever

11-11-2014: Jakob Aahauge debuterer med 15 ultrakorte fortællinger om et menneske uden mål eller retning. Det er både godt og skidt. Læs artikel

Anmeldelse af Thomas Mann - Sene fortællinger - 1919-1953

25-06-2013: Noveller: Thomas Manns fortællinger byder på afvekslende, forunderlige og berigende oplevelser. Tilmed er de mesterligt oversat. Læs artikel

Anmeldelse: Patti Smith: Drømmespinderi

24-08-2012: Tilbageblik: Fine småtekster fra Patti Smith om barndom, religion og natur. Læs artikel

Anmeldelse: Hans Otto Jørgensen: Strange Days Indeed

14-03-2012: Hans Otto Jørgensens bog er et miks af genrer og fremstillingsformer. En hyggespreder er forfatteren så afgjort ikke. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...