Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse: Tore Mortensen: Fortællinger om jazzen | bog.guide.dk

Anmeldelse: Tore Mortensen: Fortællinger om jazzen

En syregrøn og indspist, men stedvis også interessant krønike om jazzens vej ind i og ud af Danmarks Radio.

Tore Mortensen:

Fortællinger om jazzen

Dens vej gennem Statsradiofonien, Danmarks Radio og DR

212 sider, 295 kr.

Aalborg Universitetsforlag

Er udkommet

Bitterheden driver forståeligt nok ned ad siderne i denne krønike om Danmarks Radios skiftende forhold til jazz. Under den store fyringsrunde forrige år var det nemlig ikke mindst mangeårige, højt kvalificerede jazzmedarbejdere, det gik ud over, og det er i høj grad dem, det handler om her.

Og selv om den seneste udvikling med den forestående nedlæggelse af P2 er sket efter bogens deadline, gør den næppe bogen mindre relevant. P.t. har området siger og skriver én fastansat medarbejder tilbage, som er meget nær pensionsalderen.

Der synes meget langt til den afgørende rolle, som Danmarks Radio fra omkring 1950 og et lille halvt århundrede frem spillede for jazzformidlingen i Danmark. Både i form af udsendelser med plademusik og som en særdeles aktiv medspiller i det levende musikliv udenfor.

Fornemmelse for kvalitet

Én af de spidseste pointer i bogen, der har lektor Tore Mortensen som hovedforfatter, er, at DR's sagnomspundne grundlægger Emil Holm måske nok kom med en særdeles åndsaristokratisk baggrund fra klassisk musik. Hans skepsis over for, hvad man tilbage i 1920'erne med skrækblandet fascination betragtede som primitiv negermusik, var derefter.

Men kammersanger Holm styrede også med kunstnerisk kvalitet og væsentlighed som overordnet målestok.

Det betød, at han i længden var modtagelig for argumenter og for at sætte sig ud over sine egne holdninger - hvad de aktuelle magthavere i DR med deres fikseringer på lyttertal, strukturer, managementsprog og bureaukrati så åbenlyst ikke er, hævdes det temmelig direkte.

Hvor er vi væsentlige

Undervejs i denne The Rise and Fall of Public Service-

historie bliver man både underholdt med anekdoter fra jazzmusikkens livlige verden og får i overordentlig små detaljer forklaret skiftende sendeflader, persongallerier og statsradiofoniske intriger.

Man mærker tydeligt, at hovedparten af bogens aktører er tilbage fra monopol-tiden med deraf følgende opfattelse af, at intet eller ingen fra institutionens irgange er af mindre end enestående væsentlighed.

På den måde bliver bogen også en dyssesten over en selvhøjtidelig DR-kultur, der så at sige var public service-idealismens bagside. Og som læser kan man ærgre sig over, at den ikke i højere grad blev bragt i offensiv anvendelse i de interne rænkespil, som de senere år har slået flere og flere søm i DR-jazzens ligkiste.

Jazzen lever

Til gengæld ender bogen med indirekte at være opbyggelig læsning for de mange, der i forbindelse med den varslede nedlæggelse af P2 har udtrykt frygt for, hvordan det skal gå den klassiske musik. For i Christian Munch-Hansens efterord noteres det, at jazzen i dag jo i alle sine afskygninger faktisk har det glimrende - som folkefesten Copenhagen Jazz Festival også i disse dage mildt sagt demonstrerer det.

Og uanset hvad man måtte mene om nedskæringerne på jazzen i Danmarks Radio, er den seneste store opblomstring af jazzinteressen ude omkring altså sket samtidig med dem. I øvrigt også på radiofronten: Græsrodsstationen Radio Jazz nærmer sig sågar hastigt sit 25-års jubilæum.

Så kan man da stadig, hvis man har anlæg for den slags, godt begræde, at et mere og mere selvoptaget DR har valgt ikke at kende sin besøgelsestid i forhold til det virkelige kulturliv.

Men altså også bemærke, at selv hvis den klassiske musik, der jo også trives fortrinligt mange steder ude i samfundet, bliver skåret virkelig hårdt ned i DR, vil det i et større perspektiv nok højst være et problem for institutionen selv.

Anmeldelse af Oskar K. - Den rejsende

26-11-2013: Labyrintisk: Forfatteren Oscar K. dyrker den dystre, fortryllende meningsløshed i to nye grafiske fortællinger. Læs artikel

Anmeldelse: W.G. Sebald: Højde. Skræk

28-03-2012: Den tyske forfatter W.G. Sebalds første større prosaværk ”Højde. Skræk.” er en svimlende kalejdoskopisk rejse igennem udvalgte dele af europæisk kulturhistorie. Læs artikel

Anmeldelse af Fredrik Sjöberg - Fluefælden

15-08-2013: Elegant: En svensk insektforsker deler ud af sin viden om fluer af familien Syrrphidae. Resultatet er poetisk, overrumplende og – jo! – elementært spændende. Læs artikel

Anmeldelse: Jørn Riel: Den lange rejse

02-10-2011: Idylliseringen af helte og heltinder tager overhånd i ”Den lange rejse”. Læs artikel

Anmeldelse: Ogier Ghislan de Busbecq: Tyrkiske breve

08-01-2011: En flamlænder og en dansker rejste rundt i Tyrkiet i 1500-tallet. Nu kommer deres spændende beretning og fine træsnitkunst endelig på dansk. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...