Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Kambiz Kakavand: Drengen der lærte at tælle og.. | bog.guide.dk

Kambiz Kakavand: Drengen der lærte at tælle og Månen og træmanden

På trods af en rig persisk fortælletradition er det er meget sjældent, at der bliver udgivet iransk børnelitteratur i Danmark.

Børnebog

Kambiz Kakavand:

Drengen der lærte at tælle og Månen og træmanden

Illustreret af Nazli Tahvily

Oversat fra engelsk og bearbejdet til dansk af Jensen & Dalgaard

48 sider, 149 kr.

Forlaget Alfa

Børnelitteratur, ikke mindst billedbøger til de yngre læsere, bygger i høj grad på muligheden for genkendelse og identifikation i både billede og tekst, og selv i den mest flippede og eksperimenterende del af den danske børnelitteratur er der visuelle og strukturelle mønstre, som vil virke fortrolige og velkendte på læseren.

Det er altså modigt af det lille forlag Alfa at udgive denne prisbelønnede dobbeltbog med de to fortællinger ”Månen og træmanden” og ”Drengen der lærte at tælle”. Og dog.

Alting skal tælles


Et enkelt blik på bogen forklarer, hvad forlaget har forelsket sig i. Billedsiden er ekspressiv, rundtosset og vild samtidig med, at den er bygget op omkring enkle grafiske elementer og farvetoner, som virker umiddelbart fascinerende og smukke.

I ”Drengen der lærte at tælle” er fortællingen om en dreng, der bliver besat af at tælle alting for til sidst at indse, at man kan tælle verden helt i stykker, i ligeså høj grad fortalt gennem illustrationerne som gennem ordene. Tallene går fra at være logiske og ordnede til at være maniske skriblerier, der får verden til at snurre rundt for drengen.

Lige ind til han stopper med at tælle, og tallene afløses af papirflyvere og velsignet ro.

En stige til Månen


”Månen og træmanden” er en mærkelig historie om en smuk planet i en fjern galakse, hvis indbyggere pludselig får den idé, at de vil bygge en stige, der kan nå helt op til månen. Men selv da de har fældet planetens sidste træ for at sætte et trin mere på, er stigen ikke høj nok.

Nu er der kun en udvej: At knække arme og ben af planetens stakkels træmand. Naturligvis bliver planetens indbyggere straffet for deres ærgerrighed, og her deler de skæbne og fortælletradition med en hel række mytiske og eventyrlige figurer, som er særdeles velkendte herhjemme også.

Begge fortællinger har en dybde og en egen alvor bag den helt umiddelbart fængende handling.

Bogen er ikke oversat fra persisk, men fra engelsk, og desværre er der steder, hvor sproget mangler den poesi, som må have præget originalteksten.

Anmeldelse af Morgenthalers alfabet - 29 pisselette dyrefabler

18-06-2013: Fjerner du ikke tangklumper i hvalers åndehuller, kan det blive værst for dig selv. 28 alfabetfabler for begynderlæsere giver læselyst og virkelig billige grin. Læs artikel

Anmeldelse: Louis Jensen: Rejsen til Gud

09-05-2011: Det er vanskeligt at komme i tanker om andre end Louis Jensen, der kunne skrive denne bog, og i hvert fald kan kun Otto Dickmeiss illustrere den.. Læs artikel

Anmeldelse af Louis Jensen - Kong Knap og bamsens forsvundne øje

30-11-2013: ”Kong Knap” er måske Louis Jensens allerbedste opfindelse. Læs artikel

Anmeldelse af Jens Christian Grøndahl - Med bedstemor i tidens labyrint

03-06-2013: Jens Christian Grøndahl debuterer som børnebogsforfatter med en fin fortælling om dengang, bedstemor var lille. Læs artikel

Anmeldelse: Czeslaw Milosz: En hund ved vejen

16-04-2012: I en åndløs og overfladisk tidsalder er der behov for dybere refleksioner over tilværelsen end dem, som Thomas Blachman fra ”X Factor” leverer. Det er Czeslaw Milosz i stand til. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...