Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Jennifer Egan - Sort boks | bog.guide.dk

Funky twitteratur

Jennifer Egans ”Sort boks” er dybt original og grumme vellykket.

Prosabidder
Jennifer Egan

Sort boks

(”Black Box”, 2012)

Oversat fra engelsk af Steffen Rayburn-Maarup

102 sider, 149 kr.

Udgives samtidig som papirbog og e-bog og på twitter (@forlagetklim)

Klim


B97427350Z.1_20131118182046_000+G6V8J8MT.1-0.jpg

Denne lille fine bog er både en spionroman og et prosadigt (den bærer ingen genrebetegnelse), men oprindeligt var den twitterbeskeder, udsendt i bundter på en time over ti dage af magasinet The New Yorker. Romanen er derfor skrevet i små prosabidder på maks. 140 tegn (ca. tre linjer, ofte mindre), der alle er pointerede og retoriske, polerede eksempler på amerikansk sound-bite-diplomati. Der findes faktisk et ord for det: Twitteratur.

Denne thriller, som er drønspændende og hurtigt læst (faktisk bør man unde sig selv at læse den to gange, det er stadigvæk en brøkdel af de fleste andre bøgers læsetid) handler om en 33-årig kvinde, som er hyret af en amerikansk efterretningstjeneste til at agere ”Skønhed” for en ”Tildelt Partner”. Vi får ikke mere at vide, men det formodes, at han er storkriminel eller terrorist.

Kroppen som redskab

Vi befinder os på den franske riviera.

»Når du ved, at en person er voldelig og nådesløs, vil du se en voldelig nådesløshed i så basale ting som hans svømmetag.«

Vores heltinde har modtaget agenttræning, som hun hyppigt citerer fra, og eftersom vi befinder os i fremtiden, i år 2030, har hendes krop fået implanteret kamera, lydoptager og diverse andre tekniske mikro-anordninger. Hun har ikke mulighed for at sende informationer ud, så hendes krop er titlens sorte boks; hun er nødt til at skaffe sig selv ud og tilbage i efterretningstjenestens varetægt, død eller levende.

140 effektive tegn

I det hele taget er forholdet til heltindens smukke og velformede krop et centralt tema i bogen: I embeds medfør er hun nødt til at lade sig voldtage og har derfor lært kropslige dissociationsteknikker. Disse nedtællinger må have været særligt effektfulde afleveret som twitterbeskeder.

For spørgsmålet her er jo: Hvordan anmelder man en bog, der oprindeligt var twitter-beskeder; en bog, som er sammensat af hundredvis af enkelt-tekster, alle begrænset til de kanoniske 140 tegn? Jeg vælger at læse den som bog, og som sådan er den særdeles vellykket. Bevidstheden om, at teksterne oprindeligt var twitter-beskeder, som publikum læste løbende på deres telefoner, forsvinder ikke for boglæseren, men det gør ikke noget. Som bog fungerer Egans ”Sort Boks”. En grumme funky bog.

Jennifer Egan er også forfatter til ”Tæskeholdet banker på” (Klim, 2012), som udkommer som paperback i forbindelse med den nye bog.

Anmeldelse af Louis Jensen - Kong Knap og bamsens forsvundne øje

30-11-2013: ”Kong Knap” er måske Louis Jensens allerbedste opfindelse. Læs artikel

Anmeldelse af Jesper Stein - Bye Bye Blackbird

18-06-2013: Jesper Stein afvikler den såkaldt svære toer med sprogligt overskud og et virkelighedsnært, veldrejet plot.Så rolig folkens, sommerferiens krimi er landet. Læs artikel

Anmeldelse af Jens Christian Grøndahl - Med bedstemor i tidens labyrint

03-06-2013: Jens Christian Grøndahl debuterer som børnebogsforfatter med en fin fortælling om dengang, bedstemor var lille. Læs artikel

Anmeldelse af Niels Lyngsø - Fremmed under samme hud

03-05-2013: Høj p-værdi i bog, som vil og kan provokere. Læs artikel

Anmeldelse af Ida Marie Hede - Det kemiske bryllup

09-04-2013: Mere end talentfuldudgivelse af Ida Marie Hede. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...